Την πλέον ουσιαστική αλλά και απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονικά απάντηση, σε όλους όσοι «κωφεύουν», δίνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία μέτρησης θορύβου αεροσκαφών (EANS), σχετικά με τις πτήσεις αεροσκαφών πάνω από τις κατοικημένες περιοχές της Αρτέμιδας και του Πόρτο Ράφτη αλλά – κάποιες ημέρες – και του Μαρκοπούλου.
Από τους ενδεικτικούς χάρτες που παρουσιάζει το notioanatolika.gr και προέρχονται από το EANS μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, γίνεται σαφές ότι από τις προσγειώσεις και τις απογειώσεις αεροσκαφών πλήττονται σαφώς οι δύο πόλεις που έχουν ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία μέτρησης θορύβου αεροσκαφών (EANS – European Aircraft Noise Sevrices), συντηρείται από το πανελλήνιο σωματείο «Περιβαλλοντική Αρμονία» και διαθέτει τέσσερις σταθμούς μέτρησης (Αγ. Κυριακή, Αγ, Ιωάννης, Πανόραμα, Μεσοβάρδα) βορειοανατολικά του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στην πορεία αεροδιαδρόμου.
Έχει τη δυνατότητα όμως να καταγράφει στοιχεία για το σύνολο της ευρύτερης περιοχής δηλαδή και για τις προσγειώσεις και τις απογειώσεις αεροσκαφών από όποιον ή σε όποιον αεροδιάδρομο κι αν αυτές πραγματοποιούνται.
Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται (σκούρο μωβ, μωβ, κόκκινο κ.λπ.) καταδεικνύουν το ύψος των αεροσκαφών πάνω από το έδαφος σε πόδια (υπολογίστε ότι τρία πόδια ισοδυναμούν με περίπου ένα μέτρο).
Κάθε κίνηση αεροσκάφους είναι μία από τις εκατοντάδες λεπτές γραμμές που μαρτυρούν και το υψόμετρο στο οποίο αυτό κινείται με ό,τι σημαίνει η κίνηση αυτή για τον θόρυβο που προκαλείται.
Γίνεται σαφές λοιπόν, βλέποντας με προσοχή τον χάρτη ότι μέσα στον Μάιο τα αεροσκάφη βρίσκονται προσεγγίζουν ή απομακρύνονται από τον ΔΑΑ επιβαρύνουν ιδιαίτερα περιοχές όπως η Αρτέμιδα ή το Πόρτο Ράφτη αφού ίπτανται πάνω από αυτές σε υψόμετρο ακόμη και μικρότερο των 300 μέτρων.
Όσοι επιθυμούν να ερευνήσουν περισσότερα στοιχεία για το τί ακριβώς συμβαίνει πέριξ του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» δεν έχουν παρά να πληκτρολογήσουν την ηλεκτρονική διεύθυνση της EANS (www.eans.net) και με εύκολο τρόπο να κατευθυνθούν στους συγκεκριμένους χάρτες προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί σε καθημερινή βάση ανασύροντας αρχεία ακόμη και μέχρι 10 χρόνια πίσω.
Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες χαρτών τρεις συγκεκριμένες ημέρες (3/5/23, 7/5/23 και 10/523) που αποδεικνύουν το πρόβλημα που υπάρχει στην κίνηση αεροσκαφών πάνω από την Αρτέμιδα και το Πόρτο Ράφτη, μέσα στο τελευταίο 15νθήμερο:
Ακολουθήστε μας και στο twitter!
Πηγή: Η επιστημονική απόδειξη της επιβάρυνσης των Μεσογείων από τον αεροπορικό θόρυβο (Χάρτες)