ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Η-Γερμανία-προωθεί-σχέδιο-για-ανεμογεννήτριες-ακόμη-και-σε-προστατευόμενες-περιοχές

Η Γερμανία προωθεί σχέδιο για ανεμογεννήτριες ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές

Facebook
Twitter

Στόχος να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας από αιολικά πάρκα στα 115 γιγαβάτ (GW), ισοδύναμη με αυτή 38 πυρηνικών εργοστασίων.

Νομοσχέδιο για διεύρυνση της τοποθέτησης ανεμογεννητριών ακόμα και σε προστατευμένες περιοχές προωθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας και με «ορίζοντα» την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο νέος νόμος θα ορίζει δεσμευτικούς στόχους για τους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε κρατίδιο και θα προβλέπει να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, στον «βαθμό που είναι πρέπον», στο καθένα από αυτά.

Αν τα κρατίδια δεν εκπληρώνουν τους καθορισμένους στόχους εντός προθεσμιών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να αίρει περιορισμούς για την ελάχιστη απόσταση μεταξύ κατοικημένων περιοχών και αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ).

Ο νόμος προβλέπει επίσης εθνικά πρότυπα για την εκτίμηση του κινδύνου για την πανίδα, ειδικά για τα πτηνά, και αναθέτει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας της φύσης να καταρτίσει εθνικά προγράμματα για την προστασία απειλούμενων ειδών και να εγγυάται την τήρησή τους.

Οι εταιρείες που θα διαχειρίζονται τους ΑΣΠΗΕ θα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων για την προστασία απειλούμενων ειδών, πάντα κατά τα έγγραφα για το νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει να καλύπτεται το 80% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ανανεώσιμες πηγές περί το 2030, και στόχος είναι να αυξηθεί το παραγωγικό δυναμικό των χερσαίων ΑΣΠΗΕ στα 115 γιγαβάτ (GW), ισοδύναμη με αυτή 38 πυρηνικών εργοστασίων.

Ωστόσο, το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ώστε το 2% των γαιών να δεσμεύεται για την εγκατάσταση τέτοιων σταθμών συναντά αντιστάσεις σε κάποια από τα κρατίδια.

Ο αριθμός των αδειών κατασκευής νέων χερσαίων ΑΣΠΗΕ που χορηγήθηκαν μειώθηκε κατά 14% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με την Ένωση Αιολικής Ενέργειας της Γερμανίας. Ο ίδιος φορέας εκτιμά ότι νότια ομόσπονδα κρατίδια, ιδίως η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Η Γερμανία προωθεί σχέδιο για ανεμογεννήτριες ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές

Μοιραστείτε το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε επίσης...

vgazoun-pleon-kai-ta-dika-tous-avga

Βγάζουν πλέον και τα δικά τους αβγά

Με τον χαρακτηριστικό ήχο του κόκορα, ξυπνάει κάθε μέρα, η γνωστή τραγουδίστρια Στέλλα Μπεζεντάκου. Όπως γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια έχει μετακομίσει στην εξοχή, σε ένα