12.1 C
Keratea
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τις ενστάσεις του Δημοσίου κατά την διαδικασία της κτηματογράφησης στο Δήμο Λαυρεωτικής Αττικής

Πρόσφατα Άρθρα

Έντονη ανησυχία υπάρχει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής, με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τις ενστάσεις του Δημοσίου κατά την διαδικασία της κτηματογράφησης στο Δήμο Λαυρεωτικής Αττικής (Δ.Ε Λαυρίου, Δ.Ε Κερατέας, Δ.Ε Αγίου Κωνσταντίνου) και στο Δήμο Σαρωνικού (Δ.Ε Καλυβίων, Δ.Ε Κουβαρά, Δ.Ε Σαρωνίδας, Δ.Ε Αναβύσσου, Δ.Ε Παλαιάς Φώκαιας), όπου το Ελληνικό προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε ακίνητα που αποτελούν ιδιωτική περιουσία και σε περιπτώσεις οικισμών προϋφιστάμενων του 1923, όπως την πόλη του Λαυρίου, τον Άγιο Κωνσταντίνο, το Καβοδόκανο, το Θορικό, τον Κουβαρά, τη Σαρωνίδα, αλλά και ορισμένες περιοχές εκτός σχεδίου, στις οποίες ήδη από πολλών ετών (πλέον των 60), υπάρχουν μικρές ιδιοκτησίες πολιτών που έχουν νόμιμα αποκτηθεί και επί των οποίων υφίστανται νόμιμα ανεγερμένες κατοικίες ή άλλα κτίρια.

Ιδιαίτερα και αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι στους εργατικούς οικισμούς της Γαλλικής Εταιρίας, στον Κυπριανό, στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην αμφισβητείται η ιδιοκτησία των κατοικιών. Οι οικισμοί, μετά το κλείσιμο της εταιρίας, όπως και όλες οι εκτάσεις που της είχαν παραχωρηθεί προς χρήση, έπρεπε να περιέλθουν στο Δημόσιο. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση της ΝΔ, το 1991, αποφάνθηκε ότι, επειδή έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια και το δεν έκανε τις νόμιμες ενέργειες για να διεκδικήσει εγκαίρως τις εκτάσεις αυτές, παραμένει η ιδιοκτησία της Γαλλικής εταιρίας, με αποτέλεσμα οι των οικισμών να υποχρεωθούν να αγοράσουν έναντι τιμήματος τα σπίτια τους. Σήμερα, έρχεται το Δημόσιο και αμφισβητεί το σύνολο των αγοραπωλησιών που έγιναν από τη Γαλλική εταιρία προς τους κατοίκους, λέγοντας ότι οι περιουσίες είναι δημόσιες και τις διεκδικεί εκ νέου.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της όσο και οι προηγούμενες έχουν ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Αυτή την περίοδο μάλιστα στέλνονται “ραβασάκια” από το σε περίπου 2000 ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων για να συζητηθούν οι ενστάσεις που έχει κάνει το ενάντια στην ιδιοκτησία τους. Δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία, αλλά για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, ταλαιπωρία και κυρίως κόστος (κατά μέσο όρο 600 με 700 ευρώ σε δικηγόρους για παραστάσεις, ενστάσεις κτλ.), που ούτε μπορεί ούτε θέλει να πληρώσει ο λαός της περιοχής.

Οι κάτοικοι έχουν πληρώσει πολλαπλά το Δημόσιο, αλλά και τις ιδιωτικές εταιρίες που ξεζούμισαν την περιοχή. Χιλιάδες εργάτες μέσα στη μολυβδίαση και με καθημερινά εργατικά ατυχήματα πλήρωσαν με το τους αυτά που το χάρισε στη Γαλλική εταιρία. Με το κλείσιμο της Γαλλικής Εταιρίας και άλλων εργοστασίων στην περιοχή, έμειναν στο έλεος και αγωνίστηκαν για να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο. Τώρα που στην περιοχή εμφανίζονται επενδυτικές «ευκαιρίες» και «φιλέτα», οι κάτοικοι βρίσκονται πάλι υπό διωγμό, ενώ ταυτόχρονα παίζεται εκ νέου ένα παιχνίδι στις πλάτες τους, με υποσχέσεις πολιτικών παραγόντων, δικηγορικών γραφείων κ.α. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αμφισβητούνται περιουσίες για προγενέστερες δοσοληψίες και πράξεις του ίδιου του κράτους με εταιρίες και να ζητούνται τα ρέστα από τους τωρινούς ιδιοκτήτες.


Με βάση όλα τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  • Τι προτίθεται να κάνει ώστε να σταματήσουν οι διαδικασίες των ενστάσεων που επιβαρύνουν τους κατοίκους.
  • Τι νομικές ενέργειες θα κάνει ώστε άμεσα να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής με τις νόμιμες ιδιοκτησίες τους.

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

Παφίλης Θανάσης


Πηγή: Ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τις ενστάσεις του Δημοσίου κατά την διαδικασία της κτηματογράφησης στο Δήμο Λαυρεωτικής Αττικής

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ