ΕΥΔΑΠ: Οι επενδύσεις και τα έργα σε Ραφήνα, Πικέρμι, Σπάτα, Αρτέμιδα, Παλλήνη & Αν. Αττική

Αξίζει να διαβάσετε

- Advertisement -
Τριπλάσιες επενδύσεις από αυτές του 2019 θα υλοποιήσει η ΕΥΔΑΠ τη νέα χρονιά, σκαρφαλώνοντας από τα 14,17 εκατ. στα 47,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία που προετοιμάζει τον μεγάλο διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές ύδρευσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα είναι έτοιμη, ώστε με την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής να βάλει μπρος τον διαγωνισμό, με πιθανότερο σενάριο αυτό του 2024.

Παράλληλα, θα διατηρήσει για ακόμα μια χρονιά σταθερά τα τιμολόγια ύδρευσης, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης Σαχίνης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης.

Η αντικατάσταση 2,1 εκατ. παρωχημένων πια υδρομέτρων της ΕΥΔΑΠ με νέους έξυπνους μετρητές έχει ξεκινήσει να ωριμάζει, με μελέτες ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσουν εντός του 2023 στην ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης.

Εν συνεχεία, θα αναμένεται η έγκριση του ρυθμιστή, ενώ αναζητείται και χρηματοδότηση για τη φάση της εγκατάστασης, με τη συμβολή πιθανώς και των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί δράση για έργα παροχής και εξοικονόμηση πόσιμου νερού, με κονδύλια 200 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και τα ευφυή συστήματα.

- Advertisement -

Στο πιθανότερο σενάριο, ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει το 2024 και τα έργα θα μπορούν να ξεκινήσουν το 2026. Για την αντικατάσταση του συνόλου των αναλογικών υδρομέτρων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 10 έτη, με ένα μέσο όρο 200.000 υδρομέτρων ετησίως.

Προγραμματισμένες επενδύσεις 1,65 δισ. ευρώ

Με το 2022 να κλείνει με ολοκληρωμένες επενδύσεις 31,9 εκατ. ευρώ, διπλάσιες από το 2019, η ΕΥΔΑΠ βάζει πλώρη για να εκτελέσει εντός του 2023 επενδύσεις 47,3 εκατ. ευρώ και εντός του 2024 να φτάσει περί τα 85 εκατ. ευρώ. Σήμερα, οι προγραμματισμένες επενδύσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 1,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων στα έργα υποδομών στην Ανατολική Αττική αντιστοιχούν 800 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

Όπως παρέθεσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Τάσος Τόσιος, μέχρι σήμερα τρέχουν έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ για 28.000 συνδέσεις και εντός του 2023 πρόκειται να δημοπρατηθούν νέα έργα 280 εκατ. ευρώ.

Αυτά αφορούν σε δίκτυα των Δήμων Σπάτων-Αρτέμιδας για 10.000 συνδέσεις, Ωρωπού (Καπανδρίτι-Αφίδνες) για 3.300 συνδέσεις και του Δήμου Παιανίας για 4.000 συνδέσεις. Εντωμεταξύ, στις αρχές του 2023 αναμένεται η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας που κατασκευάζεται από την Περιφέρεια Αττικής.

Ακόμη, θα ξεκινήσουν μελέτες για νέα έργα από το 2024 και μετά που αφορούν στους Δήμους: Παλλήνης (Λεοντάρι/Κάντζα): 2.000 συνδέσεις, Ωρωπού (Σκάλα Ωρωπού/Χαλκούτσι/Σικαμινό): 3.000 συνδέσεις, Σπάτων-Αρτέμιδας (Ν. Αρτέμιδα): 10.000 συνδέσεις, Σαρωνικού και Κρωπίας: (Αγία Μαρίνα/Λαγονήσι/Σαρωνίδα/Ανάβυσσος/Φώκαια): 12.500 συνδέσεις.

Πώς διαχειρίστηκε την αύξηση του ενεργειακού κόστους

- Advertisement -

Όπως τονίσθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης, η ΕΥΔΑΠ απορρόφησε τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης το 2022, δίχως να επιβαρύνει τους καταναλωτές. Σημειώνεται πως διαθέτει το δεύτερο χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρώπη που δεν έχει μεταβληθεί τα τελευταία 13 χρόνια.

Η εταιρεία στο πρώτο ενιάμηνο του 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών 261,7 εκατ. ευρώ, κατά 1,6% βελτιωμένο συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2021. Την ίδια περίοδο, η αύξηση στο λειτουργικό κόστος, που αποδίδεται ως επί το πλείστον στο ενεργειακό κόστος ήταν της τάξεως του 15,6%, από 182,8 εκατ. το 2021 σε 211,4 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας περιορίστηκαν κατά 51%, στα 28,4 εκατ. ευρώ τους πρώτους εννιά μήνες του 2022.

Για την άμεση εξοικονόμηση ενέργειας, η ΕΥΔΑΠ προχώρησε στη μερική μεταφορά της διαδικασίας επεξεργασίας νερού από τα Κιούρκα στο Μενίδι. Επίσης, για την άμεση διαχείριση της κατάστασης, εστίασε στη χρήση βιοαερίου στην Ψυττάλεια αντί φυσικού αερίου για χρήση αποξήρανσης ιλύος, καθώς και στη μεγαλύτερη συμμετοχή των μονάδων παραγωγής βιοαερίων στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της. Μεταξύ άλλων, έγιναν δράσεις για τη μείωση κατανάλωσης καυσίμων μέσω χρήσης ειδικού πρόσθετου σε πετρέλαιο και ντίζελ. Οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στη νέα σύμβαση για τη λειτουργία και συντήρηση του ΚΕΛ θα οδηγήσουν στη σταδιακή ενεργειακή μείωση άνω του 36% τουλάχιστον, σε βάθος τριετίας. Η εταιρεία επίσης έχει βάλει μπρος τον σχεδιασμό σημαντικών μεσομακροπρόθεσμων ενεργειακών έργων.

Επενδύσεις σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας

Προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος ως το 2030, η ΕΥΔΑΠ έχει εκπονήσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος για το 2023 προβλέπει την έναρξη μέσω διαγωνισμού της σταδιακής αντικατάστασης του στόλου της εταιρείας με ηλεκτροκινούμενα οχήματα. Εντός του 2024, θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό ισχύος 3,5 MW με net-metering, ενώ το 2026 προβλέπεται η αναβάθμιση των ενεργοβόρων αντλιοστασίων δικτύων.

Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδιασμού, προγραμματίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και νερού για το 2027 και το 2028 θα αναπτυχθεί φωτοβολταϊκό σύστημα 17 MW εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Ο οδικός χάρτης κλείνει με την ανάπτυξη νέων υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε διαχειριζόμενες εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ το 2030.
Εξετάζονται όμως και πρόσθετες εναλλακτικές λύσεις για ακόμα γρηγορότερη μετάβαση. Η συνολική κατανάλωση ενέργειας σήμερα ανέρχεται σε 360 GWh, εκ των οποίων οι 171 GWh, καλύπτονται από τις υφιστάμενες ΑΠΕ και την ιδιοκατανάλωση στο ΚΕΛ της Ψυττάλειας. Οι υπόλοιπες 189 GWh καθρεφτίζουν τη συνολική προμήθεια ενέργειας. Βάσει των εναλλακτικών σεναρίων, η συνολική κατανάλωση το 2028 θα έχει περιοριστεί στις 310 GWh και η παραγωγή από τα νέα φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα θα ανέλθει σε 109 GWh, άρα η συνολική προμήθεια ενέργειας θα μειωθεί στις 30 GWh.

Συνολικά θα λειτουργήσουν τρία Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ)

1. Ραφήνας-Πικερμίου/Σπάτων-Αρτέμιδος
2. Μαραθώνα
3. Ωρωπού

Στις αρχές του 2023 αναμένεται η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας (η κατασκευή πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής).

Συνολικά το πρόγραμμα έργων της ΕΥΔΑΠ εκτιμάται σε 800 εκατ. ευρώ με 1.400 χλμ αγωγών, 45.000 συνδέσεις και την εξυπηρέτηση 400.000 κατοίκων στην περιοχής της Ανατολικής Αττικής.

Αναφορικά με τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ ο κ. Σαχίνης ήταν σαφής και είπε πως δεν πρόκειται να γίνει κάποια αύξηση καθώς και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την ρυθμιστική αρχή. Μέχρι το τέλος του 2023 όλα δείχνουν πως τα τιμολόγια θα παραμείνουν κλειδωμένα στις υπάρχουσες τιμές.

ot.gr

Πηγή: ΕΥΔΑΠ: Οι επενδύσεις και τα έργα σε Ραφήνα, Πικέρμι, Σπάτα, Αρτέμιδα, Παλλήνη & Αν. Αττική

- Advertisement -

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Αυτός είναι ο δήμος Αττικής που αλλάζει όνομα

Πρόκειται για τον δήμο Κηφισιάς, ο οποίος αναμένεται να μετονομαστεί σε δήμος Κηφισιάς - Ν. Ερυθραίας - Εκάλης με...
- Advertisement -

Σχετικά άρθρα