μεσογαίας

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας, με στόχο την ενημέρωση, αλλά και την ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας, σε θέματα ορθής διαχείρισης των Aπορριμμάτων, Προστασίας του Περιβάλλοντος και διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε, ορισμένα από τα στοιχεία που έχουμε καταγράψει, για τους θερινούς μήνες αιχμής, στην πόλη μας, δηλαδή τους μήνες ΜΑΪΟ έως και ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2017.

  • Ο όγκος της αποκομιδής των απορριμμάτων την φετινή καλοκαιρινή σεζόν, αυξήθηκε κατά 30%.

Όταν για την ίδια περίοδο το 2016 (Μάιος – Σεπτέμβριος), περισυνελέγησαν 6.500 τόνοι σκουπιδιών, φέτος ο αριθμός ξεπέρασε τους 9.500 τόνους. Τα επιπλέον αυτά απορρίμματα (3. τόνοι!!!), αφορούν σε οικιακά, ογκώδη και κατάλοιπα κήπων (κλαδέματα, κλαδιά) και μεταφράζονται σε 600 τόνους μηνιαίως, δηλαδή 60 παραπάνω κάθε μήνα στο ΧΥΤΑ!

Μάλιστα, ο Ιούλιος, ο μήνας με την κατακόρυφη αύξηση όγκου απορριμμάτων, συνέπεσε με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων της καθαριότητας, οπότε το αρμόδιο τμήμα του Δήμου μας, λειτουργούσε αναγκαστικά με Προσωπικό Ασφαλείας, καθ’ όλη την διάρκεια των κινητοποιήσεων και για δέκα μέρες ακόμη.

Το διάστημα αυτό, – και κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο- στον Δήμο Μαρκοπούλου πρωτοκολλήθηκαν ακόμα, 210 αιτήσεις για περισυλλογή απορριμμάτων κήπου. Από αυτές, οι 188 αφορούσαν στον οικισμό του και οι 22 σε αυτόν, του Μαρκοπούλου.

Επίσης, δεχθήκαμε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνικές αιτήσεις, για περισυλλογή απορριμμάτων, εκτός κάδων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον μεγάλο όγκο απορριμμάτων κήπου, συμπεριλαμβάνονται και κλαδέματα που προκύπτουν από το τμήμα Πρασίνου, του Δήμου Μαρκοπούλου. Το Τμήμα Πρασίνου φροντίζει καθημερινά για την εικόνα της Πόλης μας, ικανοποιώντας τηλεφωνικές και γραπτές αιτήσεις, καλλωπίζοντας τους δημόσιους χώρους ( πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι, δρόμοι κλπ. ) και βρίσκεται σε επιφυλακή για αντιμετώπιση έκτακτων επικίνδυνων καταστάσεων, όταν αυτές προκύπτουν.

  • Επιδιορθώθηκαν 2. Βλάβες Ηλεκτροφωτισμού.

Οι βλάβες αυτές αναφέρθηκαν από τους Συμπολίτες μας και αφορούσαν κυρίως, σε Αλλαγή λαμπτήρων.

Αντίστοιχα, ικανοποιήθηκαν και τα αιτήματα για την συντήρηση των δεκαοκτώ ( 18 ) Σχολικών Μονάδων και των Δημοτικών Κτιρίων.

  • Ικανοποιήθηκε το 92% των αιτημάτων τοποθέτησης πινακίδων και καθρεπτών.

Όλες οι παραπάνω αιτήσεις, αφορούσαν στον οικισμό του και έπειτα από αξιολόγηση, αποφασίστηκε η ικανοποίηση, σχεδόν όλων !

  • Επιδιορθώθηκαν 202 Βλάβες στην Υδροδότηση .

Οι 102 Βλάβες Ύδρευσης αφορούσαν σε αιτήσεις συμπολιτών μας και οι υπόλοιπες 100 Βλάβες Υδροδότησης, σημειώθηκαν έκτακτα, σε διάφορα του Δικτύου Ύδρευσης.

  • 470 τόνοι ανακυκλώσιμων Απορριμμάτων Συσκευασιών συγκεντρώθηκαν στους Μπλε Κάδους Ανακύκλωσης.

Στο νούμερο αυτό, πρέπει να προσθέσουμε τόσο τους 5,3 τόνους που συγκεντρώθηκαν στους Κώδωνες Ανακύκλωσης Γυαλιού, όσο και τις ποσότητες που συγκεντρώθηκαν στους Κόκκινους Κάδους για ανακύκλωση Παλαιών ειδών Ένδυσης και Υπόδησης, αλλά και στους Κάδους Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών Συσκευών.

Είμαστε σίγουροι, ότι εάν καθένας από εμάς, έδειχνε λίγη περισσότερη Προσοχή και ευαισθησία στο Περιβάλλον, οι τόνοι της Ανακύκλωσης, θα αυξάνονταν προς όφελος του Δήμου μας.

Θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση μας, να εργαζόμαστε καθημερινά, με γνώμονά μας, την ικανοποίηση των αιτημάτων και την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των συμπολιτών μας, παραδίδοντας στα μας ένα ασφαλές και καθαρό Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη, παρά τις όποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Σας καλούμε να συμβάλλετε ενεργά, ώστε να απολαμβάνουμε όλοι, έναν καθαρότερο και ομορφότερο Δήμο Μαρκοπούλου:

 

Για αυτό, χρειάζεται:

 

Οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις να χωρίζουν ενσυνείδητα, τα απορρίμματά τους, σε ανακυκλώσιμα και μη και να τα εναποθέτουν στους αντίστοιχους κάδους.

Συγκεκριμένα, τα μεταχειρισμένα ρούχα, οι ηλεκτρικές συσκευές, οι μπαταρίες, οι γυάλινες συσκευασίες, τα πλαστικά καπάκια, ανακυκλώνονται σε ξεχωριστούς Κάδους, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο (λ.χ., τα πλαστικά καπάκια ανταλλάσσονται  με αναπηρικά αμαξίδια).

Μάλιστα, ειδικά σε σχέση με τις Επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής μας, εφαρμόζουμε ειδικούς Κανονισμούς, ανάλογα με την κατηγορία των αποβλήτων που παράγονται.

 

Σας ευχαριστούμε θερμά, για την συνεργασία και βρισκόμαστε πάντα, στην διάθεσή σας, στο τηλ.: 22990 20 και στο email: [email protected] .

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

 

ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας,

Περιβάλλοντος και Ηλεκτροφωτισμού,

Θεοφάνης Νικ. Σταμπέλος.