ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Εκτός-σχεδίου-δόμηση:-Νομοθετική-ρύθμιση-για…-επανενεργοποίησή-της-«βλέποντας»-το-1977

Εκτός σχεδίου δόμηση: Νομοθετική ρύθμιση για… επανενεργοποίησή της «βλέποντας» το 1977

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

domisi1

Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας, ώστε να ανακάμψει και πάλι η εκτός σχεδίου δόμηση βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Αναζητούμε τη δικαιότερη και ασφαλέστερη μεταβατική λύση, μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού», λέει στην «Κ» ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Ταγαράς.

Όπως εξηγεί, οι άξονες που διερευνώνται είναι δύο: η κύρωση –με κάποια κριτήρια– ως «κοινόχρηστου» του οδικού δικτύου που υπήρχε το 1977 βάσει αεροφωτογραφιών (ώστε να διευρυνθεί η δυνατότητα δόμησης με βάση «πρόσωπο» σε κοινόχρηστη οδό). Και να συνδεθεί η «ηλικία» του οικοπέδου με το δικαίωμα δόμησης εκτός σχεδίου, με το να επιτραπεί η δόμηση στα οικόπεδα χωρίς «πρόσωπο» που «δημιουργήθηκαν» πριν από το 2003.

Ο λόγος στο Μαξίμου

Σε κάθε περίπτωση, η όποια ρύθμιση θα πρέπει πρώτα να λάβει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου, που το προηγούμενο διάστημα δεν έδειξε δεκτικό απέναντι στις επεκτατικές προτάσεις του τεχνικού κόσμου.

«Την περίοδο αυτή προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία να μην αποκλίνει από τη φιλοσοφία των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς κατά την άποψή μας αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα», λέει ο κ. Ταγαράς.

«Κατ’ αρχάς, η έννοια της κοινόχρηστης οδού (σ.σ. η νομοθεσία απαιτεί το οικόπεδο να έχει συγκεκριμένο «πρόσωπο» σε κοινόχρηστη οδό για να χτιστεί σε εκτός σχεδίου περιοχές) εκλαμβάνεται διαφορετικά πολεοδομικά και διαφορετικά νομικά. Ουσιαστικά, όμως, νομίμως υφιστάμενοι θεωρούνται οι δρόμοι που προϋφίσταντο του 1923, δηλαδή οι παλιοί αγροτικοί δρόμοι. Όμως, την περίοδο εκείνη ούτε αεροφωτογραφίες υπήρχαν για το σύνολο του ελλαδικού χώρου, ούτε συμβόλαια που να τους αναφέρουν ρητά. Επιπλέον, έχουν περάσει 100 χρόνια από τότε, στα οποία οι δήμοι δημιούργησαν δρόμους, από εκεί πέρασαν δίκτυα, φωτισμός κ.ά.

Η σκέψη μας λοιπόν είναι η έννοια του κοινόχρηστου να αναχθεί στο 1977, ένα έτος αναφοράς για πολλούς νόμους. Για το έτος αυτό υπάρχουν αεροφωτογραφίες ώστε να κρίνουμε τι ήταν τότε εν τοις πράγμασι κοινόχρηστος δρόμος (όχι μονοπάτια) και με βάση κάποια κριτήρια να θεωρήσουμε τους δρόμους αυτούς κοινόχρηστους, πάντα μεταβατικά, μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός».

Θέμα «ηλικίας»

Το δεύτερο σημείο που διερευνάται αφορά την «ηλικία» του οικοπέδου, δηλαδή αν ήταν πάντα έτσι ή προέκυψε κάποια χρονική στιγμή από κατατμήσεις μεγαλύτερης έκτασης.

«Η νομοθεσία σήμερα δεν επιτρέπει να οικοδομούνται οικόπεδα που προήλθαν από κατάτμηση και είχαν “πρόσωπο” ή πήραν με δουλεία διόδου μετά το 2003. Αυτό που εξετάζουμε είναι αν θα επιτρέψουμε να χτίζονται χωρίς “πρόσωπο” οικόπεδα που “δημιουργήθηκαν” παλαιότερα, λ.χ. πριν από το 1985 ή πριν από το 2003. Είναι και ένα ζήτημα που τέθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ερωτώμενος πόθεν προκύπτει το συμπέρασμα αυτό, καθώς στις αποφάσεις του ΣτΕ δεν γίνεται λόγος για την ηλικία «δημιουργίας» του οικοπέδου, αλλά για την ημερομηνία της έναρξης εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, ο κ. Ταγαράς εκτιμά ότι η διάκριση με βάση την ηλικία του οικοπέδου είναι απαραίτητη.

«Ο χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου μάς ενδιαφέρει γιατί αντανακλά την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα. Αρα κατ’ επέκταση έχει σχέση με την ασφάλεια δικαίου και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση που θα προτείνουμε θα είναι μεταβατική και θα πρέπει να αξιολογηθεί, όχι μόνο νομικά, αλλά και πολιτικά σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».

Η ασφάλεια της διεύρυνσης

Πόσο ασφαλές είναι όμως να διευρύνεις το δικαίωμα στην εκτός σχεδίου δόμηση, τη στιγμή που υπάρχει τεράστια πίεση από το real estate, ειδικά στα νησιά;

Δεν είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα τσιμεντοποίησης της υπαίθρου, που θα δημιουργήσει τετελεσμένα;

«Ναι, είναι αλήθεια ότι το αποτύπωμα της δόμησης είναι μόνιμο. Από την άλλη πλευρά, πόσο σωστό είναι να σταματήσει εντελώς η δόμηση εκτός σχεδίου, ειδικά όταν υπάρχει τόσο έντονο αναπτυξιακό ενδιαφέρον; Εγώ διαφωνώ με τις ρυθμίσεις “ξαφνικού θανάτου”, θέλω τη δικαιότερη και ασφαλέστερη λύση μεταβατικά, μέχρι να τελειώσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός».

Πιέσεις πανταχόθεν

Όπως έχει γράψει η «Κ» σε σειρά ρεπορτάζ, για τη λύση αυτή πιέζει τόσο ο τεχνικός όσο και ο νομικός κόσμος, που «πλήττονται» περισσότερο οικονομικά από τη συγκράτηση της εκτός σχεδίου.

Ανώτατοι νομικοί, όμως, έχουν πρόσφατα χαρακτηρίσει την πρόταση αυτή ως ευθέως αντισυνταγματική, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία για πόσους πολλούς λόγους έχει έρθει η ώρα να περιοριστεί δραστικά η εκτός σχεδίου δόμηση.

Η νομοθετική πρόταση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα τεθεί –κατ’ αρχάς– υπόψη του πρωθυπουργού και εφόσον πάρει το «πράσινο φως» θα οδηγηθεί στη Βουλή.

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Πηγή: Εκτός σχεδίου δόμηση: Νομοθετική ρύθμιση για… επανενεργοποίησή της «βλέποντας» το 1977

1 σκέψη για το “Εκτός σχεδίου δόμηση: Νομοθετική ρύθμιση για… επανενεργοποίησή της «βλέποντας» το 1977”

  1. Αυτό που δεν αναφέρει ο κύριος ΤΑΓΑΡΑΣ ότι την ΔΟΜΗΣΗ εκτός σχεδίου την ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ με νόμο του 2020 και ότι το ΣΤΕ εκδίκασε και ουσιαστικά επικύρωσε τον νόμο του. Να πως ο πολίτης έχασε την δικαιοδοσία της περιουσίας του, τώρα ας τους λουστεί, το 40,5% δεν το ήξερε; Ξεχνάει ο λαός, θα πληρώσει ο λαός.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

Έξι-υποψήφιοι-δήμαρχοι-μιλούν-στο-«Π»
la-rustica-Πιτσαρία-–-Εστιατόριο
16-σεισμικές-δονήσεις-στην-Κερατέα-μέσα-σε-43-ώρες
Δημήτρης-Παπαχρήστου:-«Η-παράταξη-“Σαρωνικός-Ξεκινάμε”-είναι-διαφορετική»
celavrio
Μακριά-από-το-κέντρο-της-Αθήνας
Οι-απανωτοί-σεισμοί-στην-Αττική-τις-τελευταίες-μέρες-οδήγησαν-σε-«λουκέτο»-το-ΟΑΚΑ;
Άσκηση-Παρμενίων-2023:-Σειρήνες-συναγερμού-στις-11:00
Σε-κλοιό-σεισμικών-επικέντρων-βρίσκεται-τις-τελευταίες-ημέρες-η-Αττική-λένε-οι-σεισμολόγοι-και…

Διαβάστε επίσης...

«Με το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο»

…των πολιτών. Αδιαφορία, ασυνέπεια και ανεπάρκεια. 2021 Δήμος Διονύσου και Βαρυμπόμπη, 2022 Παλλήνη και Ντράφι, 2023 Κουβαράς, Δήμος Σαρωνικού, Πάρνηθα.2024 που άραγε;Από την πρώτη στιγμή

Scroll to Top