19.2 C
Keratea
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις στα πολεοδομικά ζητήματα του Δήμου Μαρκοπούλου.

Πρόσφατα Άρθρα

Αρχική » Ενημέρωση » Δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις στα πολεοδομικά ζητήματα του Δήμου Μαρκοπούλου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                                                                   Μαρκόπουλο, 23/7/2021

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μ Ε Σ Ο Γ Α Ι Α Σ

Δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις στα πολεοδομικά ζητήματα του Δήμου Μαρκοπούλου.

Εξαιρετικά σημαντικές και θετικές είναι οι εξελίξεις στα πολεοδομικά ζητήματα του Δήμου μας, ως αποτέλεσμα των οργανωμένων, στοχευμένων και εμπεριστατωμένων ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για να δοθούν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα ταλαιπωρούσαν επί δεκαετίες τον τόπο.

Την Πέμπτη 22/7/2021 μετά από μακρά επίπονη και επίμονη προσπάθεια και με τη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου, υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Αττικής, κο Γ. Πατούλη η σχετική απόφαση με την οποία κυρώθηκε η πράξη Εφαρμογής της Νότιας επέκτασης σχεδίου του Δήμου Μαρκοπούλου συνολικής έκτασης χιλίων (1.000) στρεμμάτων.

          Έτσι μετά την σχετική μεταγραφή της απόφασης και την προαιρετική διάνοιξη των κεντρικών οδικών αξόνων, καθίσταται εφικτή η έκδοση οικοδομικών αδειών ανέγερσης κτιρίων. Επιπλέον, στην περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο, προβλέπονται νέοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς  χώροι (χώροι πρασίνου, εκπαίδευσης, πρόνοιας, αθλητισμού κ.ο.κ) οι οποίοι θα συνεισφέρουν σημαντικά στη λειτουργία της πόλης, όπως επίσης και πλεονασματική τράπεζα γης, για διάθεση σε ιδιοκτήτες που έχουν δικαίωμα πολεοδομικής αποζημίωσης, τόσο από την νεοενταχθείσα πολεοδομική ενότητα όσο και από άλλες πολεοδομικές ενότητες του Δήμου Μαρκοπούλου. Ταυτόχρονα δίνεται αφορμή για την τόνωση ποικιλοτρόπως της τοπικής οικονομίας ως απόρροια της αναβάθμισης της ακίνητης περιουσίας καθώς και των λοιπών μεταβολών που θα συντελεστούν στη συγκεκριμένη πολεοδομική ενότητα.

          Διπλή η χαρά και η επιτυχία για τον Δήμο Μαρκοπούλου αφού την ίδια μέρα, την Πέμπτη 22/7/2021, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, στην οποία εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μαρκοπούλου.

Μετά  το νομικό έλεγχο και την υπογραφή του Υπουργού, το Γ.Π.Σ. θα τεθεί σε ισχύ. Οι προβλέψεις της αναθεώρησης του Γ.Π.Σ. – σημειωτέον εκκρεμούσε περισσότερα από 13 χρόνια (καθώς η προηγούμενη είχε συμβεί το 2000) – ρυθμίζουν σημαντικά πολεοδομικά θέματα της περιοχής όπως μεταξύ άλλων:

  • Γίνονται επεκτάσεις στις ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων – ΒΙΟΠΑ προς βορρά και νότια ανατολικά και επικαιροποιούνται οι χρήσεις γης σε αυτές βάσει του νέου διατάγματος χρήσεων γης (Π.Δ.59/2018)
  • Δημιουργείται η Πολεοδομική ενότητα 10 στην περιοχή της Πούντας στο με επιτρεπόμενες χρήσεις ξενώνων, ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων, κατοικίας, εστιατορίων και πολιτιστικών κτιρίων (μικρό υπαίθριο θέατρο) όπως προβλέπονται από το αρ. 8 του από 19.02.1987 Π.Δ. (Δ΄ 166) με μέσο Σ.Δ. 0,2 –αφού εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη – γεγονός αποτελούσε πάγιο αίτημα του Συνεταιρισμού ΜΑΡΚΟ προκειμένου να μπορέσει να εκμεταλλευθεί την περιουσία του στην περιοχή. Η ανάπτυξη της περιοχής, φυσικά, θα αποτελέσει και μοχλό βελτίωσης της τουριστικής δραστηριότητας στο Πόρτο Ράφτη.
  • Δημιουργούνται ζώνες νέων χρήσεων γης στο Πόρτο Ράφτη, λύνοντας το πάγιο πρόβλημα της έλλειψης κρίσιμων χρήσεων γης στην πόλη εξαιτίας της πολεοδόμησής της ως περιοχή Β΄ κατοικίας.
  • Δημιουργείται η πολεοδομική ενότητα 7 στο ως περιοχή Α΄ κατοικίας προκειμένου να δημιουργηθούν, μέσω των εισφορών σε γη οι χώροι εκπαίδευσης λείπουν από την πόλη του Πόρτο Ράφτη.
  • Επικαιροποιούνται οι χρήσεις γης σε όλες τις πολεοδομικές ενότητες βάσει του νέου διατάγματος χρήσεων γης (Π.Δ.59/2018).

Οι δύο αυτές σημαντικές επιτυχίες πρόκειται να έχουν καθοριστική σημασία για την αναβάθμιση του Δήμου μας και να βρίσκονται στο προσκήνιο των εξελίξεων για τα επόμενα έτη, αποτελούν αποδείξεις εκπλήρωσης του οράματος της Δημοτικής Αρχής για τη μεταμόρφωση του Δήμου μας σε Κοινωνία Προοπτικής.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

Πηγή: Δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις στα πολεοδομικά ζητήματα του Δήμου Μαρκοπούλου.

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ