ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

“Δράση-για-το-Κλίμα”-στα-Χανιά

“Δράση για το Κλίμα” στα Χανιά

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Συγκέντρωση – “Δράση για το Κλίμα” στο πλαίσιο των παγκόσμιων κινητοποιήσεων για την Κλιματική Κρίση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Αγοράς των Χανίων στις 12 το μεσημέρι.

Στο σημείο στήθηκε μικροφωνική που ενημέρωνε τους πολίτες για τους λόγους που πρέπει να κινητοποιηθούν για την κλιματική κρίση ενώ ακτιβιστές κρατούσαν πλακάτ και μοίραζαν πληροφοριακό υλικό.

Ο Αντώνης Καλογεράκης, διπλωματούχος μηχανικός και μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων μίλησε για τους λόγους για την κινητοποίηση:

“Αντιδρούμε με βάση και τα μηνύματα της COP26 για την κλιματική κρίση. Προσπαθούμε να δώσουμε μια πνοή ζωής στον πλανήτη, να αντιδράσουμε όσο μπορούμε κι εμείς από τα Χανιά, να εκφράσουμε αυτό το μήνυμα για την κλιματική κρίση.

Τα Χανιά έχουν επιβαρυνθεί. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουμε γίνει κι εμείς γνώστες και από πρώτο χέρι έχουμε δει τι σημαίνει κλιματική κρίση, είδαμε  καταστροφές και ακραία φαινόμενα οπότε είναι χρέος μας να αντιδράσουμε και να πούμε ένα μεγάλο όχι στα ορυκτά καύσιμα.

Λύσεις υπάρχουν.

Πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία ζωής και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο πλέον. Πώς θα μπορέσουμε από τις μικρότερες ως τις μεγαλύτερες γενιές η ζωή μας να βρίσκεται όσο πιο κοντά στο περιβάλλον γίνεται. Η κλιματική κρίση δεν περιμένει κανέναν. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ο καθένας από την πλευρά μας”.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των πολιτών στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών ο κ. Καλογεράκης είπε:

“Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει. Σίγουρα το όχι στα ορυκτά καύσιμα πρέπει να συνδέεται με εναλλακτικές προτάσεις. Και αυτή η εναλλακτική μπορεί να είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως έχει δείξει η διεθνής πρακτική αλλά πρέπει να γίνει λελογισμένα και με τη συμμετοχή του κόσμου. Αυτό ήταν το μεγάλο σφάλμα που έγινε και στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές.

Πρέπει ο κόσμος ενεργά να συμμετέχει και μέσω ενεργειακών κοινοτήτων. Το ζήτημα είναι να έρθει η ενεργειακή δημοκρατία και να την κάνει βίωμά του ο κάθε πολίτης. Αν ο καθένας βάζει μια ανεμογεννήτρια όπου θέλει σίγουρα αυτό δεν είναι το ζητούμενο και σίγουρα θα διαταραχθεί και η βιοποικιλότητα.

Το ερώτημα είναι αν εμείς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με τρόπους φυσικούς και κοντά στο περιβάλλον. Με φωτοβολταϊκά στα κτίρια, με ενεργειακό συμψηφισμό, με μικρές ανεμογεννήτριες κοντά σε υπάρχουσες υποδομές μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Και με τέτοιο αέρα που έχουμε εδώ είναι κρίμα να σκεφτόμαστε οποιαδήποτε άλλη λύση.

Η τεχνολογία υπάρχει, το θέμα είναι πώς θα φέρουμε πιο κοντά τον κόσμο. Να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνουν οι ΑΠΕ για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και βέβαια την ενεργειακή φτώχεια.

Είναι κρίμα, είναι αμαρτία να έχουμε τόσο δυναμικό εδώ στην Κρήτη και να υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι που να μην έχουν θέρμανση τον χειμώνα”.

Σχετικά με όσους αμφισβητούν ότι υπάρχει κλιματική κρίση και όσους δε μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι ο κ. Καλογεράκης είπε:

“Έχουμε δει την πόλη μας να πλήττεται από ακραία φαινόμενα, από έντονες λ.χ. πλημμύρες. Αυτά τα φαινόμενα, τα επίπεδα βροχόπτωση που καταγράφονται υπό κανονικές συνθήκες θα τα είχαμε σε περίοδο μηνών τώρα τα βιώνουμε σε λίγες ώρες με καταστρεπτικές συνέπειες.

Και οι μετρήσεις του διοξειδίου του άνθρακα μετά τη δεκαετία του ’60 έχουν αυξηθεί αλματωδώς και συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και γι’ αυτό φωνάζουμε ότι πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων άμεσα. Γι’ αυτό πρέπει να στραφούμε σε άλλους τρόπους.

Και οι καύσωνες που είχαμε το καλοκαίρι, είναι και αυτές ένα ενδεικτικό φαινόμενο. Και τα επαναλαμβανόμενα ακραία φαινόμενα τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και του χειμώνα με τις καταστροφές που προκαλούν, όπως των ιστορικών γεφυριών εδώ στα Χανιά, πρέπει να κτυπήσουν ένα καμπανάκι για το τι πρέπει να κάνουμε σήμερα, τώρα.

Δεν επηρεάζει κάποιον ξένο μακριά από τον τόπο μας η κλιματική κρίση. Επηρεάζει την Κρήτη, επηρεάζει τα Χανιά, επηρεάζει το χωριό μας. Και γι’ αυτό οι δράσεις πρέπει να είναι σε τοπικό, εθνικό, παγκόσμιο επίπεδο”.

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Σημειώνουμε ότι η σημερινή “δράση για το κλίμα” στα Χανιά εντάσσεται στη παγκόσμια ημέρα δράσης για το κλίμα με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε παραπάνω από 200 περιοχές στον κόσμο από το Σίδνεϋ μέχρι το Παρίσι, κι από το Λονδίνο ως το Ναϊρόμπι και το Μεξικό.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν «κλιματική δικαιοσύνη» και άμεση λήψη μέτρων υπέρ των κοινοτήτων που πλήττονται ήδη από την απορρύθμιση του κλίματος, κυρίως στις πιο φτωχές χώρες του Νότου.

Στο Σίδνεϋ και στη Μελβούρνη, διαδηλωτές μεταμφιεσμένοι σε σωρούς κάρβουνου ή σε Σκοτ Μόρισον, τον Αυστραλό πρωθυπουργό και μεγάλο υπερασπιστή της μεταλλευτικής βιομηχανίας, κατήγγειλαν την COP26 χαρακτηρίζοντάς την «κωμωδία» και τον πρωθυπουργό τους «απόλυτη ντροπή».

Μια διαδήλωση με συμμετοχή χιλιάδων νέων, που έχουν έρθει για να υπογραμμίσουν την κατεπείγουσα ανάγκη να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή, οργανώθηκε την Παρασκευή, στη Γλασκόβη, στο τέλος της πρώτης από τις δύο εβδομάδες της COP26.

Οι διαδηλωτές καλούν τους μεγάλους αυτού του κόσμου να κάνουν περισσότερα και πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανόδου των θερμοκρασιών που οφείλεται στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δημιουργούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Πηγή: “Δράση για το Κλίμα” στα Χανιά

Μοιραστείτε το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε επίσης...

Λαγονήσι: Ρώσος έψαχνε τον 16χρονο στο νοσοκομείο μετά τον πυροβολισμό – Τι αποκαλύπτει συγγενής

  Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το περιστατικό με τον τραυματισμό ενός 16χρονου παιδιού στην οδό Κολοκοτρώνη στο Λαγονήσι μετά από πυροβολισμούς το βράδυ

i-antarsya-kalei-sto-syllalitirio-enantia-sto-ependytiko-egklima-sto-skaramagka

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στο Συλλαλητήριο ενάντια στο επενδυτικό έγκλημα στο Σκαραμαγκά

Με ανακοίνωσή της με τίτλο : “Όχι στο επενδυτικό έγκλημα Προκοπίου-Κυβέρνησης”, η Τοπική Επιτροπή Αιγάλεω – Αγ. Βαρβάρας – Χαϊδαρίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλεί στο Συλλαλητήριο

4os-oreinos-dromos-ovriokastrou-kerateas:-to-t-shirt-tou-agona!

4ος Ορεινός Δρόμος Οβριοκάστρου Κερατέας: To T-shirt του αγώνα!

Ο Δήμος Λαυρεωτικής, ο Αναπτυξιακός σύνδεσμος Λαυρεωτικής, το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής και το αθλητικό σωματείο Δρομείς Κερατέας (S-RUNNERS) ετοιμάζονται πυρετωδώς για τον 4ο Ορεινό δρόμο Οβριοκάστρου