ΔΕΗ: επενδυτική στροφή σε ΑΠΕ και δίκτυα- αποζημίωση για λιγνίτες | ECOPRES

Πρόσφατα Άρθρα

Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Αισιόδοξος για την ευόδωση του αιτήματος αποζημίωσης της ΔΕΗ, για τις λιγνιτικές μονάδες που αποσύρονται και παραμένουν σε καθεστώς εφεδρείας δήλωσε… ΔΕΗ: επενδυτική στροφή σε ΑΠΕ και δίκτυα- αποζημίωση για λιγνίτες

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

boutsadakis foto

Αισιόδοξος για την ευόδωση του αιτήματος αποζημίωσης της ΔΕΗ, για τις λιγνιτικές μονάδες που αποσύρονται και παραμένουν σε καθεστώς εφεδρείας δήλωσε ο και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, μιλώντας την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021  στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

fotovoltaika 600 x 441 

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μεγέθη, τόνισε πως τα κείμενα από τις Βρυξέλες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτραπεί. Για το ίδιο θέμα, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Δημητριάδης σημείωσε μιλώντας στη συνέλευση ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ ανοίγουν το δρόμο για αποζημίωση της επιχείρησης για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών της μονάδων.

Τοποθετούμενος σε ερώτηση σχετικά με τους ανταγωνιστές στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Στάσσης τους κάλεσε “να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην παραπλανούν τον κόσμο” καθώς, όπως είπε, εμφανίζουν μεγάλες ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζουν μεγάλες ρήτρες προς τα πάνω. Υπενθύμισε δε ότι η διαθέτει και σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής για 1-2 χρόνια ενώ τόνισε πως έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται ο στόχος της διατήρησης του καλού πελατολογίου.

Ο επικεφαλής της έδωσε «σήμα» για επενδυτική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκτυο διανομής,  καθώς ολοκληρώνεται η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαίδα 5. Συγκεκριμένα:

-Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών ο στόχος που έχει τεθεί προβλέπει την εγκατάσταση μονάδων ισχύος 1,5 γιγαβάτ ως το 2023. Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης έχει εξασφαλιστεί η κατασκευή του 1 γιγαβάτ ενώ μέσα στο 2021 αναμένονται άδειες για 600 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών. «Η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις, λόγω μείωσης του κόστους, αλλά βασίζεται στην δυνατότητα ενδοομιλικών συμβολαίων και στην αξιοποίηση των εξαιρετικών γεωγραφικών τοποθεσιών της ΔΕΗ», πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη ότι είναι υπό κατασκευή το φωτοβολταϊκό πάρκο 230 μεγαβάτ στην Πτολεμαίδα (ήδη αναμένεται η ηλέκτριση των 30 μεγαβάτ) και είναι υπό οι προσφορές για το πάρκο ισχύος 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη.

-Στη διανομή οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 17 % ήδη από το 2020 παρά την πανδημία αντιστρέφοντας την τάση των προηγούμενων ετών ενώ βελτιώθηκαν οι δείκτες διακοπών ρεύματος.

Ο επικεφαλής της στάθηκε ιδιαίτερα στην εμπιστοσύνη των αγορών προς την επιχείρηση, όπως εκφράστηκε με την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας ύψους 775 εκατ. ευρώ, την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημερών (από τις οποίες αντλήθηκαν 150 εκατ. το. Νοέμβριο) και την υπογραφή της αντίστοιχης τιτλοποίησης για απαιτήσεις άνω των 90 ημερών από την οποία αναμένονται μέχρι 325 εκατ. ευρώ, αλλά και τις συμβάσεις χρηματοδότησης που υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επανέλαβε δε ότι στόχος για το 2021 είναι η σταθεροποίηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα του 2020, που ήταν τριπλάσιο σε σχέση με εκείνο του 2019 ενώ υπογράμμισε ότι το δύσκολο κομμάτι του μετασχηματισμού της επιχείρησης έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο για την ολοκλήρωσή του είναι περιορισμένος.

«Σε διάστημα 2 ετών συντελέστηκε ολοκληρωτικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ. Η σήμερα είναι μια δυναμική και σύγχρονη επιχείρηση, έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του υπερταμείου Δημητριάδης έδωσε, αποδίδοντας τα εύσημα στη διοίκηση για τον μετασχηματισμό της επιχείρησης.

-«Όλα αυτά, πρόσθεσε, αντανακλώνται στην κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ η οποία ξεπερνά τα 2,1 δισεκ. ευρώ από 268 εκατ. το 2018, δηλαδή δεκαπλασιάστηκε. Το έργο που επιτελείται από τη διοίκηση με τη συνεργασία του συνόλου των εργαζομένων για μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε υγιή, πράσινη, πελατοκεντρική και σύγχρονη επιχείρηση, δείχνει ότι όλα είναι δυνατά».

Πηγή: ΔΕΗ: επενδυτική στροφή σε ΑΠΕ και δίκτυα- αποζημίωση για λιγνίτες | ECOPRES

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ