14.4 C
Keratea
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Γ. Περιστέρης: Να αποφασίσουμε πού θέλουμε να επιτρέψουμε την αιολική ενέργεια

Αξίζει να διαβάσετε

Αντί να θέτουμε ως προτεραιότητα πόσα έργα – χρειαζόμαστε, κοιτάμε να δούμε πόσα θα περικόψουμε. Δεν μπορεί να μπαίνει σε προτεραιότητα η απαγόρευση προτού αποφασίσουμε πόσα έργα – θέλουμε. Η διοίκηση αντί να σχεδιάζει πού θα είναι επιτρεπτή η χωροθέτηση -, ξεκινά από το πού θα πρέπει να απαγορευτούν. Αυτό είναι σαν να βάζεις το κάρο μπροστά από τον γάιδαρο. Πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε πόσες – χρειαζόμαστε και μετά να δούμε πώς θα τις χωροθετήσουμε μέσα σε επιτρεπτά όρια και πάντα με κριτήρια επιστημονικά. 

Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών – (ΕΣΗ-) Γ. Περιστέρης, σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΕΣΗ- από κοινού με την ΕΛΕΤΑΕΝ. 

Ο κ. Περιστέρης πρόσθεσε ότι το νέο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει έναν χάρτη για το πού προβλέπεται να υλοποιηθούν τα νέα πάρκα -. Στη συνέχεια θα πρέπει να καθορίσουμε τα ποσοστά της κάθε τεχνολογίας -, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως ότι 1MW αιολικών παράγει διπλάσια ενέργεια από 1MW φωτοβολταϊκού. Σύμφωνα με μελέτες που επικαλέστηκαν οι ΕΣΗ- και ΕΛΕΤΑΕΝ, το βέλτιστο μείγμα είναι 60% αιολικά και 40% φωτοβολταϊκά. 

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την πράσινη ενέργεια, το οποίο όμως εμείς επιλέγουμε ως χώρα να μην το αξιοποιούμε. Απευθυνόμενος προς τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, τόνισε ότι είναι πολλά τα ανοιχτά θέματα, ζητώντας να υπάρχει συνεχής έλεγχος της υλοποίησης των στόχων που θα δεχθεί η Πολιτεία. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά να υπάρχει παρακολούθηση ακόμη και μηνιαία της προόδου υλοποίησης των στόχων αυτών, είπε ο κ. Περιστέρης. 

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος του ΕΣΗ-, τόνισε ότι, όταν εκτοξεύθηκαν οι τιμές της ενέργειας, καμία συντεταγμένη ομάδα δεν διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν έχουμε φθηνότερη ενέργεια, που θα είχαμε με μεγαλύτερη διείσδυση των -. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης δεν πρέπει να αιφνιδιάζουν κανέναν, καθώς από το 2015 έως το 2021 τριπλασιάστηκαν οι ανάγκες για εισαγωγές φυσικού αερίου από χώρες εκτός ΕΕ. Τι σόι αιφνιδιασμός είναι αυτός, διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η αύξηση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο αλλά και το γεγονός ότι η χώρα δεν φρόντισε να αποκτήσει αποθηκευτικό χώρο για το φυσικό αέριο, συνιστούν “εγκληματική αμέλεια”. 

Ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι είναι βέβαιο πως δεν μπορούμε αυθημερόν να κάνουμε τη μετάβαση στις – και ότι πρέπει να υπάρχει μείγμα φυσικού αέριου σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο. Όμως, το πόσο αέριο θα χρειαστούμε τελικά, είναι κάτι που θα καθοριστεί στην πράξη από την ταχύτητα της μετάβασης. Και όσο λιγότερο αέριο χρειαστούμε τόσο μικρότερη θα είναι αυτή η εξάρτηση από τις εισαγωγές. Ένα από τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι έχουμε πολύ περισσότερες εισαγωγές από ό,τι εξαγωγές, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΗ-, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η οικονομική παράμετρος είναι εξαιρετικά σημαντική. 

Συνεισφορά στις επιδοτήσεις

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν ο ΕΣΗ- και η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), τα αιολικά πάρκα ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των επιδοτήσεων στους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Π. Λαγακάκος, είπε ότι τα αιολικά συνεισέφεραν στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος ποσό που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και αναδείχθηκαν στον μεγαλύτερο χρηματοδότη των επιδοτήσεων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, από τις συνολικές επιδοτήσεις των 8.642,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τα αιολικά πάρκα συνεισέφεραν 3.994 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 46%. Από αυτά, τα 2.598,6 εκατ. ευρώ ήταν η άμεση συνεισφορά των αιολικών πάρκων και τα 1.395,4 εκατ. ευρώ ήταν η έμμεση συνεισφορά από την αναλογία των δικαιωμάτων ρύπων. 

Από τις υπόλοιπες – η συνεισφορά έφτασε τα 1.158,2 ευρώ ή αλλιώς το 13,4% των συνολικών επιδοτήσεων από το ΤΕΜ, από τους υπόλοιπους ηλεκτροπαραγωγούς τα 1490,6 εκατ. ευρώ (17,2%), ενώ 1.600 εκατ. ευρώ (18,5%) προήλθε από τον δημόσιο προϋπολογισμό και 400 εκατ. (4,6%) από λοιπούς πόρους. 

Σε ό,τι αφορά τη βασική αριθμητική για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Λαγακάκος, τα αιολικά παρήγαγαν μέσα στο 2022, πάνω από το 20% της εγχώριας ζήτησης που ισοδυναμεί με την κάλυψη των αναγκών 2,5 εκατ. νοικοκυριών. Δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, στην ίδια χρονιά αποφεύχθηκε η εισαγωγή 2,13 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, που ισοδυναμούν με το 35% των ετήσιων εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας μας. 

Τέλος, τα Αιολικά Πάρκα εξοικονόμησαν εκπομπές CO2 ίσες με τις εκπομπές 3,8 εκατ. αυτοκινήτων, ενώ μέσω του ειδικού τέλους 3% επέστρεψαν στους καταναλωτές και τους δήμους 23,5 εκατ. ευρώ σε μείωση λογαριασμών.

Πηγή: Γ. Περιστέρης: Να αποφασίσουμε πού θέλουμε να επιτρέψουμε την αιολική ενέργεια

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα