ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Β.-Θάνος:-ΔΕΗ-Ανανεώσιμες-–-Ακόμα-19-έργα-στο-πράσινο-ενεργειακό-οικοδόμημα

Β. Θάνος: ΔΕΗ Ανανεώσιμες – Ακόμα 19 έργα στο πράσινο ενεργειακό οικοδόμημα

Facebook
Twitter

Με σίγουρα και σταθερά βήματα ξετυλίγεται το σχέδιο της ΔΕΗ για πράσινη ενέργεια. Μέσω της συγγενικής εταιρείας, ΔΕΗ Ανανεώσιμες ,τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μάϊου εξασφάλισε βεβαιώσεις παραγωγού για 19 αιολικά πάρκα. Η συνολική ισχύς των έργων ανέρχεται στα 70MW.

Οι άδειες των έργων προβλέπουν την υλοποίηση σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Πιο συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα κατασκευαστούν 8 αιολικά πάρκα, στους Δήμους Χίου (0,9 -2,4 MW), Λήμνου (0,7 -1,7), Δυτικής Λέσβου (2 – 2,7), Ικαρίας (0,3) και Ψαρών (1,8).

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα φιλοξενήσει 6 υποδομές αιολικής ενέργειας. Τα έργα θα κατασκευαστούν στους Δήμους Τήνου (4,5), Ρόδου (4,9), Άνδρου (11,5) , Καρπάθου (0,4), Σίφνου (1,2) και Κύθνου (0,6).

Τρία έργα θα εγκατασταθούν στην Περιφέρεια Κρήτης και στους Δήμους Σητείας (3 – 6) , Αγίου Βασιλείου (7,2).

Από ένας σταθμός θα κατασκευαστεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στον Δήμο Καρύστου (4,8). Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , στο Δήμο Αλμωπίας (14) και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , στον Δήμο Εορδαίας (15,9 MW).

Μεγάλη γκάμα στην ενέργεια

Η εταιρεία έχει θέσει ως προτεραιότητα το πρασίνισμα του ενεργειακού μείγματος και ως εκ τούτου παρουσιάζει έντονη κινητικότητα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στις αρχές της άνοιξης είχε εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ 13 άδειες για φωτοβολταϊκά πάρκα , με την συνολική ισχύ των έργων να αγγίζει τα 1.694 MW. Μάλιστα ανάμεσα στα σχέδια υπάρχουν και δύο μέγκα πρότζεκτ με ισχύ 550 και 449 MW αντίστοιχα.

Η ΔΕΗΑν όμως, δεν περιορίζεται μόνο στον ήλιο και στον άνεμο, καθώς είναι η μοναδική εταιρεία που έχει δραστηριότητα σε όλες τις μορφές πράσινης ενέργειας (αιολική , ηλιακή, υδροηλεκτρική , γεωθερμία).   Όπως έχει γράψει το ypodomes.com, η εταιρεία έχει ενώσει δυνάμεις με την Ελλάκτωρ για την αξιοποίηση της γεωθερμική ενέργειας. Οι προοπτικές στον συγκεκριμένο κλάδο προδιαγράφονται ιδιαίτερα θετικές καθώς στην Ελλάδα φαίνεται πως υπάρχουν περιοχές με πλούσιο δυναμικό.

Μονάδες υπό κατασκευή

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει βάλει σε τροχιά κατασκευής δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Κοζάνη και στη Μεγαλόπολη, με τη συνολική ισχύς τους να φτάνει τα 250 MW.

Το πρώτο και μεγαλύτερο πάρκο στην Κοζάνη, θα αποδίδει 200 MW. Ανάδοχος του έργου είναι η Mytilineos και ο προϋπολογισμός του ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο έργο βρίσκεται στην Μεγαλόπολη και την κατασκευή του για λογαριασμό της ΔΕΗΑν έχει αναλάβει η Τέρνα Ενεργειακή. Η συνολική ισχύς του έργου φτάνει τα 50MW . Μάλιστα το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου υπολόγιζε πως εντός του 2022 θα είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του .

Τέλος, η εταιρεία έχει σε εξέλιξη των διαγωνισμό για άλλο ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη συνολικής ισχύος 64,9 MW και προϋπολογισμό 39 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Προσωρινός ανάδοχος του έργου έχει αναδειχεθεί η ΑΒΑΞ ,ενώ η διαγωνιστική διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Η ΔΕΗΑν , κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο με 79 έργα ΑΠΕ όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα , υδροηλεκτρικές μονάδες και υβριδικά έργα.

(ypodomes.com)

Πηγή: Β. Θάνος: ΔΕΗ Ανανεώσιμες – Ακόμα 19 έργα στο πράσινο ενεργειακό οικοδόμημα

Μοιραστείτε το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε επίσης...