16.1 C
Keratea
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Από τον Βαρνάβα ως τον Βουτζά, λέμε όχι στον ΧΥΤΑ – Marathon Press

Αξίζει να διαβάσετε

Της Όλγας Φωτίου και του Λευτέρη Ελευθεράκη

Υποψήφιοι της Πορείας Πράξης με τον Στέργιο Τσίρκα

Από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, μετά από την επιβολή ουκ ολίγων προστίμων και καταδίκης της χώρας, εξαιτίας της λειτουργίας χωματερών, αλλά και της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες αντιμετώπισης του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Το μακρινό 1994, ο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, υπέδειξε το Γραμματικό, το Πολυδένδρι και την Κερατέα ως πιθανούς τόπους χωροθέτησης ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Οι κάτοικοι στο Γραμματικό αντέδρασαν, αλλά η ισχυρή άρνηση από πλευράς της Εκκλησίας, έδωσε τέλος στη λύση για χωροθέτηση στο Πολυδένδρι. Λίγο αργότερα ακυρώθηκαν τα σχέδια και για την Κερατέα, μετά τις έντονες αντιδράσεις των  κατοίκων που βγήκαν μαχητικά στους δρόμους.

Η έλλειψη Εθνικού Σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν εμπόδισε το 2003, την τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ  Βάσω Παπανδρέου, να φέρει νόμο στη Βουλή (3164/2003) παρά τις διαφωνίες και τις ενστάσεις  των κατοίκων του Γραμματικού. Η απουσία τίτλων ιδιοκτησίας στην περιοχή και η απουσία προσδοκίας σχετικών αποζημιώσεων, διευκόλυνε την επιλογή και παρά την έντονη άρνηση των κατοίκων επελέγη  η θέση Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό για ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων).

Μια χωροθέτηση, η οποία μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί για την βασανισμένη και πολύπαθη Ανατολική Αττική, ιδιαίτερα μετά τη φονική πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι.

Οι κάτοικοι για 20 ολόκληρα χρόνια, αντιδρούσαν και εξακολουθούν να αντιδρούν, γιατί η συγκεκριμένη χωροθέτηση αποφασίστηκε να γίνει επάνω σε δύο ρέματα, κοντά και επάνω σε τέσσερα σεισμικά ρήγματα με το μεγαλύτερο και πολύ δραστήριο, αυτό του Ευβοϊκού, ανάμεσα σε ειδυλλιακές πευκόφυτες  δασικές εκτάσεις (που είχαν χαρακτηριστεί αναδασωτέες), και αρχαιολογικούς χώρους, όπως του αρχαίου οικισμού του Ραμνούντα με το περίφημο ιερό της Νεμέσεως, 200 μέτρα από τις εισόδους στις στοές των Μεταλλείων Γραμματικού, 600 μέτρα από το Μνημείο των θυμάτων του αεροπλάνου ΗΛΙΟΣ και δίπλα στην περιοχή NATURA, όπως ανακηρύχθηκε προσφάτως, μόλις το 2017, ο Νότιος Ευβοϊκός από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αγώνες των κατοίκων, όλα αυτά τα χρόνια, κλιμακώθηκαν με δεκάδες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, ώστε να μην καταφέρει η Περιφέρεια να ρίξει έστω και ένα σάκο απορρίμματα.

Τα τελευταία 3 χρόνια 77 σύλλογοι της Ανατολικής Αττικής με κοινή τους διακήρυξη συνέστησαν το «Δίκτυο Πολιτών και Φορέων από το Βαρνάβα έως το Βουτζά» και αποφάσισαν, εκτός της συμμετοχής τους στους κοινούς αγώνες, να διεκδικήσουν και δικαστικά, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την ακύρωση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ/Υ στο Γραμματικό. Με βασικό επιχείρημα, οτι με όρους του 2003 δεν αντιμετωπίζεις τη διαχείριση των απορριμμάτων το 2023 και με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων 20ετίας δεν κατασκευάζεις ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων) και ΜΕΒΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων).

Συμπορεύτηκε μαζί με το Δίκτυο σύσσωμη η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση του Δήμου Μαραθώνος από τον Δήμαρχο κ. Στέργιο Τσίρκα μέχρι τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σπύρο Λιβαθινό και τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, Βαγγέλη Κυπαρίση και Νίκο Χατζηγιάννη και Νίκο Στεφανίδη.

Επίσης, ο κ. Στέργιος Τσίρκας προσέφυγε, και ως Δήμος κατά των διαγωνισμών, που είχαν προκηρυχτεί για την κατασκευή των εργοστασίων στο Γραμματικό. Οι αλλεπάλληλες προσφυγές, ακόμη, και των εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, οδήγησαν στην ακύρωσή του, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ταυτοχρόνως, από το Φεβρουάριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την απένταξη του έργου από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων και του πλήθους των προσφυγών.

Σε λίγους μήνες θα εκδοθεί και η απόφαση από το ΣτΕ της προσφυγής του Δικτύου Πολιτών και Φορέων από το Βαρνάβα έως το Βουτζά, που εκδικάστηκε στις 7/6, με την οποία ζητείται η ακύρωση του έργου συνολικά.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα