Ανακοίνωση Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Σπάτων Αρτέμιδας για το 5ο Νηπιαγωγείο Σπάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας αναφορικά με το 5ο νηπιαγωγείο των Σπάτων.

Αναλυτικά:

Προς:

Νέα Δημοκρατία, κοινοβουλευτική ομάδα

ΣΥΡΙΖΑ, κοινοβουλευτική ομάδα

ΚΙΝΑΛ, κοινοβουλευτική ομάδα

ΚΚΕ, κοινοβουλευτική ομάδα

Ελληνική Λύση, κοινοβουλευτική ομάδα

Μέρα 25, κοινοβουλευτική ομάδα

Δήμο Σπάτων Αρτέμιδας, Δημοτικό Συμβούλιο

Στις 18/3/2021, ο δικαστής του ειρηνοδικείου Κορωπίου εξέδωσε την με αριθμό 4/ απορριπτική διάταξη σχετικά με την αίτηση γονέων του 5ου Νηπιαγωγείου Σπάτων προκειμένου να ιδρυθεί Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων στο συγκεκριμένο σχολείο, η οποία είχε κατατεθεί στις 14/10/2020.

Στην 8σέλιδη απόφασή του ο δικαστής κατέληξε στην απόρριψη του αιτήματος ίδρυσης του συγκεκριμένου συλλόγου γονέων. Στο σκεπτικό του είναι ότι το συνταγματικό δικαίωμα της ίδρυσης σωματείων υπόκειται σε περιορισμούς οι οποίοι είναι «αναγκαία μέτρα σε μια δημοκρατική κοινωνία, για τη δημόσια ασφάλεια, την προάσπιση της δημόσιας τάξης, υγείας και ηθικής , ή την προάσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων….. σε μια δημοκρατική κοινωνία για την εθνική ασφάλεια , τη δημόσια ασφάλεια , την προάσπιση της τάξης και την πρόληψη του εγκλήματος , την προστασία της υγείας και της ηθικής ή την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων»!

Ποιο ήταν το «έγκλημα» των συγκεκριμένων γονιών μαθητών του νηπιαγωγείου, σε βαθμό μάλιστα να κινδυνεύει η «δημοκρατική κοινωνία», η «εθνική ασφάλεια» κλπ; Ότι στο άρθρο 2 του καταστατικού του αναφέρονται στους σκοπούς του συλλόγου «Η προάσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης, η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας».

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι οι συγκεκριμένοι σκοποί υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα καταστατικά των συλλόγων γονέων της χώρας, όπως και των Ενώσεων γονέων (ανάμεσα και της δικιάς μας ένωσης), των ομοσπονδιών και της ΑΣΓΜΕ. Κατά συνέπεια η απόφαση του συγκεκριμένου δικαστή όχι μόνο είναι πρωτοφανής αλλά αμφισβητεί τη νόμιμη έκφραση όλων των φορέων του γονεϊκού κινήματος στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι μια ευθεία βολή ενάντια στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι μέσα στα πλαίσια του οποίου είναι κατοχυρωμένο και το δικαίωμα διεκδίκησης της τροποποίησης άρθρων ακόμα και του ίδιου του συντάγματος.

Άλλωστε τα ίδια τα πολιτικά κόμματα που μας κυβερνούν έχουν στα προγράμματά τους την τροποποίηση άρθρων του συντάγματος (π.χ. άρθρο 16). Μήπως θα έπρεπε να τεθούν έκτος νόμου; Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη απόφαση καθιστά αδίκημα και διώκει το δικαίωμα των γονιών να διεκδικούν αναβαθμισμένη, ποιοτική, αποκλειστικά δημόσια εκπαίδευση.

Επιπλέον ο συγκεκριμένος δικαστής δεν επικοινώνησε πριν εκδόσει την απόφασή του με τον πληρεξούσιο δικηγόρο, κάτι που είναι συνήθης πρακτική, ώστε να γίνει προσπάθεια να αφαιρεθούν οι επίμαχες λέξεις προκειμένου να λάβει έγκριση το καταστατικό. Πολύ περισσότερο, δεν έλαβε υπόψη του ότι τα νηπιαγωγεία έχουν μικρό δυναμικό μαθητών και κατά συνέπεια το οικονομικό κόστος για την ίδρυση συλλόγου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα παιδιά μένουν στο νηπιαγωγείο δύο μόλις χρόνια είναι συνήθως ανασταλτικός παράγοντας στην απόφαση των γονέων να ιδρύσουν σύλλογο. Έτσι, με την επανάληψη της αίτησης έγκρισης συλλόγου, τα δικαστικά έξοδα διπλασιάζονται.

Παρόλα αυτά οι γονείς παρά την απαράδεκτη απορριπτική απόφαση του ειρηνοδίκη δεν πτοήθηκαν, συνέλεξαν από την αρχή χρήματα προχώρησαν στις 19/4 σε νέα κατάθεση αίτησης στο ειρηνοδικείο, αυτή τη φορά αφαιρώντας από τους σκοπούς του καταστατικού την επίμαχη φράση.

Αυτή τη φορά η δικαστής του ειρηνοδικείου Κορωπίου με την αριθμό 15/ διάταξη απέρριψε ξανά την αίτηση με το σκεπτικό ότι «Μεταξύ των καταστατικών σκοπών του υπό έγκριση Συλλόγου Γονέων μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του 5ου Νηπιαγωγείου Σπάτων, αναφέρονται» σκοποί οι οποίοι «αφορούν στη διεκδίκηση μεταρρυθμίσεων στην εν γένει εκπαιδευτική διαδικασία και όχι αποκλειστικώς σε ζητήματα λειτουργίας, οργάνωσης, γενικότερης κατάστασης και συνθηκών του σχολείου του 5ου Νηπιαγωγείου

Σπάτων και των εκεί φοιτούντων μαθητών». Έτσι αποφάνθηκε ότι «η επωνυμία του υπό σύσταση σωματείου «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 5ουΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΠΑΤΩΝ», δεν ανταποκρίνεται στην αρχή της αλήθειας που διέπει την επωνυμία όλων των νομικών προσώπων και συνεπώς το καταστατικό του δεν είναι έγκυρο (άρθρα 80 αρ. 1 ΑΚ)».

Και μάλιστα για να το δικαιολογήσει επικαλείται (αν είναι δυνατόν) την απόφαση του Αρείου Πάγου 586/2005, που δεν ενέκρινε τη σύσταση σωματείου «Τούρκικης μειονότητας» στην Ελλάδα, η οποία αναφέρεται στην (εθνική) ταυτότητα των μελών του σωματείου!!

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ακολουθήθηκε η ίδια πρακτική, της μη επικοινωνίας με τον πληρεξούσιο δικηγόρο πριν την έκδοση της οριστικής απόφασης με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα προσαρμογής του καταστατικού με σκοπό την έγκρισή του. Πρακτική που η εξακολούθησή της θέτει σε όλους ερωτήματα. Είναι περιττό πάλι να αναφέρουμε ότι όλα τα καταστατικά όλων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της Ελλάδας περιέχουν τέτοιες προβλέψεις στους σκοπούς τους, καθώς η προάσπιση των συμφερόντων των παιδιών σε κάθε συγκεκριμένο σχολείο προϋποθέτει τη διεκδίκηση «μεταρρυθμίσεων στην εν γένει εκπαιδευτική διαδικασία».

Η Δεύτερη απορριπτική απόφαση οδήγησε σε οικονομικό στραγγαλισμό στη συγκεκριμένη στιγμής τους γονείς των μαθητών του 5ου Νηπιαγωγείου Σπάτων οι οποίοι δεν έχουν πλέον τα υλικά μέσα αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν είτε σε εκ νέου κατάθεση ίδρυσης Συλλόγου Γονέων είτε σε ανακοπή κατά της διάταξης του Ειρηνοδικείου, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, ανεργίας, αναστολών εργασίας . Όμως ο αγώνας δε σταματά εδώ, θα συνεχιστεί με τη νέα σχολική χρονιά, όσα εμπόδια και να θέλουν πιθανά να βάλουν κάποιοι που επιθυμούν να εμποδίσουν την ίδρυση συλλόγου στο συγκεκριμένο σχολείο. Ενός συλλόγου ιδιαίτερα μαχητικού και δημιουργικού – παράδειγμα και για τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες των νηπιαγωγείων στο δήμο μας, οι οποίες κατά πλειοψηφία στεγάζονται σε άθλια ενοικιαζόμενα κτήρια. «Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω».

Η δεύτερη απορριπτική δικαστική απόφαση κάνει ακόμα πιο οφθαλμοφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια μεμονωμένη περίπτωση, και σημαίνει συναγερμό σε όλο το γονεϊκό κίνημα, σε όλους τους συλλόγους γονέων.

Καταγγέλλουμε τις απορριπτικές διατάξεις, τις πρωτοφανείς και προκλητικές αιτιολογίες που τις συνοδεύουν σε βάρος γονέων αλλά και τον τρόπο που εκδόθηκαν ο οποίος δεν έδωσε περιθώρια στο σύλλογο γονέων να προσαρμόσει εάν ήθελε τους σκοπούς του προκειμένου να επιτύχει την ίδρυση του συλλόγου.

Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής, τη Δημοτική Αρχή, να πάρουν θέση για τα τις συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις και τις μεθοδεύσεις που τις συνόδευσαν, γιατί οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι ευθεία βολή στα συνταγματικά μας κατοχυρωμένα δικαιώματα τόσο ως γονείς, όσο και ως πολίτες.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΛΑΒΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΡΕΒΕΤΖΑΚΗΣ

Πηγή: Ανακοίνωση Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Σπάτων Αρτέμιδας για το 5ο Νηπιαγωγείο Σπάτων

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ