Το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής εξαιτίας ενεργοβόρων υποδομών όπως τα αντλιοστάσια ύδρευσης, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο δημαρχείο Σαρωνικού.
Μάλιστα συνέταξαν και απέστειλαν προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (τον υπουργό και βουλευτή Ανατ. Αττικής, Μ. Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό και υποψήφιο βουλευτή Ανατ. Αττικής, Στ. Πέτσα) υπόμνημα στο οποίο επεσήμαναν το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των ιδιαιτέρως αυξημένων λειτουργικών δαπανών των αντλιοστασίων, ζητώντας την ένταξη των δήμων τους στις όποιες ρυθμίσεις αποφασίσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α..
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι οικονομικές πιέσεις που υφίστανται οι Ο.Τ.Α. της περιοχής είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με αυτές που ασκούνται εδώ κι ενάμιση, περίπου, χρόνο στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής.
Και αυτό γιατί στα ανατολικά του νομού λειτουργεί πληθώρα ενεργοβόρων υποδομών με αποτέλεσμα οι δήμοι να «γονατίζουν» οικονομικά κάτω από το πολλαπλά αυξημένο κόστος.
Στο ίδιο υπόμνημα, υπογραμμίστηκε ότι οι δήμοι διαθέτουν δικά τους δίκτυα ύδρευσης που επιτελούν «το ίδιο ακριβώς έργο που επιτελούν και οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας με τις ίδιες δαπάνες και με μόνη διαφορά ότι δεν υπάρχει ο τίτλος Δ.Ε.Υ.Α. στους δικούς μας δήμους».
Συμπλήρωσαν δε ότι το επιπλέον κόστος που καλούνται να καλύψουν για τη λειτουργία των δικτύων ύδρευσης, είναι δυσβάσταχτο, συγκριτικά με τους υπόλοιπους δήμους της Αττικής, στους οποίους την ευθύνη της ύδρευσης έχει η ΕΥΔΑΠ.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν και στους βιολογικούς καθαρισμούς που υπάρχουν στη Λαυρεωτική (Κερατέα, Λαύριο) και στο Μαρκόπουλο τονίζοντας ότι το λειτουργικό κόστος των συγκεκριμένων υποδομών είναι τεράστιο και έχει επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.
Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, Παλλήνης Αθ. Ζούτσος, Μαρκοπούλου Κ. Αλλαγιάννης, Μαραθώνος Στ. Τσίρκας, Παιανίας Ισ. Μάδης, Κορωπίου Δ. Κιούσης, Λαυρίου Δ. Λουκάς, Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, οι αντιδήμαρχοι Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης και Ιωάννης Κυριακόπουλος και ο αντιδήμαρχος Ραφήνας Παναγιώτης Γαβριήλ. Με τον δήμαρχο Ωρωπού Γ. Γιασημάκη υπήρξε συνεχής τηλεφωνική συνομιλία κατά η διάρκεια της σύσκεψης.
Για το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα μίλησε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο planetwebradio.gr και στην εκπομπή «Ανατολικά» με τον Κώστα Τσαπάκη, ο διοργανωτής της συνάντησης, δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου: