Κάλεσμα σε σύσκεψη φορέων για την προστασία της υγείας του λαού στην Ανατολική Αττική και την ανάγκη δημιουργίας Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου

Πρόσφατα Άρθρα

Κάλεσμα Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής.

Η Υγεία είναι δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα.

Σύσκεψη Φορέων την Τετάρτη 10 Ιουνίου στην Πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί στις 19.00.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των αγωνιστών υγειονομικών. Στηρίζουμε τον αγώνα τους, για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, τη συμπαράστασή μας, σε όλους τους εργαζόμενους κι ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους που με ανησυχία δίνουν τη μάχη της επιβίωσης.

Η προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων είναι κοινή μας υπόθεση.

Ο χρόνος που κερδήθηκε με την αποφασιστική συμβολή του λαού με το δίμηνο αποκλεισμό, δεν αξιοποιήθηκε και δεν αξιοποιείται από την κυβέρνηση, για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αξιοποιείται όμως για να μπουκώσει με χρήμα τους κλινικάρχες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας, για να μπολιάσει όπως λέει με τις “καλές πρακτικές” του ιδιωτικού συστήματος το Δημόσιο, που τις βιώσαμε τραγικά μέσα στην πανδημία.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι εκρηκτική και όλο και πιο πίσω από τις ήδη αυξανόμενες ανάγκες. Οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι, η νεολαία της Ανατολικής Αττικής υποφέρουν. Αιτία είναι αλλού η ανυπαρξία δομών, αλλού η υποστελέχωση των δομών και αλλού οι δομές υπάρχουν σε τραγική αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν. Η μη ύπαρξη δημόσιου γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στην λαϊκή οικογένεια της περιοχής. 

Τα παραδείγματα από εργατικά ατυχήματα που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εργαζόμενοι  από την ύπαρξη νοσοκομείου ή και στελεχωμένων Κέντρων Υγείας πάρα πολλά. Ακόμα και από τσίμπημα σφίγγας πέθανε πριν δυο χρόνια εργάτης καθαριότητας. 

Την ίδια ώρα στην περιοχή μας οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ξεφυτρώνουν δεξιά κι αριστερά σε κάθε δήμο σαν τα «μανιτάρια», ερχόμενες να καλύψουν υγειονομικές ανάγκες της λαικής οικογένειας.

Στην Ανατολική Αττική υπάρχει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με χιλιάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια επιβάτες, δύο λιμάνια, δεκάδες βιομηχανικές ζώνες και πάρκα. Χιλιάδες εργάτες Γης εγκαταλελειμμένους στην μοίρα τους και εκτεθειμένους σε ανθυγιεινές συνθήκες ζωής και δουλειάς. Στην Ανατολική Αττική ένα βασικό χώρο παραθέρισης για τις λαϊκές οικογένειες του λεκανοπεδίου, σε μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει μετρήσει την μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη. Με περιοχές που από χωριά μετατράπηκαν σε εργατουπόλεις. Σε αυτή την περιοχή η ύπαρξη Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου και η γενναία στελέχωση των Κέντρων Υγείας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Τα παραδείγματα από το Λαύριο έως το Γραμματικό και από το Μαραθώνα μέχρι την Σαρωνίδα είναι άφθονα. Από απλές περιπτώσεις μέχρι πολυτραυματίες που επιπτώσεις στην ζωή και στην υγεία τους θα ήταν διαφορετική εάν υπήρχαν οι κατάλληλες δομές υγείας στην περιοχή. 

Αν κάποιο παιδί χτυπήσει σε σχολείο του Λαυρίου και χρειαστεί ράμματα, τότε επειδή το ΚΥ Λαυρίου δεν έχει την δυνατότητα να τα κάνει,  χρειάζεται να περιμένει να έρθει ΕΚΑΒ από το σταθμό του Κορωπίου (34 χλμ μακριά) και να μεταφερθεί σε κάποιο από τα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας ( 60 χλμ μακρία).  Είναι κατανοητό για το πόσο δύσκολη κατάσταση έχει να αντιμετωπίσει ένας κάτοικος της Ανατολικής Αττικής.

Οι ελλείψεις στις ήδη υπάρχουσες μονάδες Κέντρων Υγείας είναι τεράστιες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Στο Κέντρο Υγείας Σπάτων το μικροβιολογικό διενεργεί μόνο τις βασικές εξετάσεις .
 • Σε εκείνο του Μαρκόπουλου δεν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης.
 • Στο ΚΥ Λαυρίου δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για να γίνουν ράμματα
 • Στο Ελευθέριος Βενιζέλος, το μεγαλύτερο εργασιακό χώρο της περιοχής και βασική πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας υπάρχει μόνο ένας σταθμός του ΕΚΑΒ.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας ότι τάχα υπάρχει σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι στάχτη στα μάτια. Όχι μόνο γιατί η περίοδος της πανδημίας απέδειξε ότι τα όποια “μέτρα” ήταν μετακινήσεις προσωπικού, αλλά και γιατί δεν έγινε ουσιαστικά ούτε μία πρόσληψη για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στα συντρίμμια αυτής της κατάστασης δεν μπορεί να γίνει καν λόγος για πρόληψη αλλά και διαλογή περιστατικών, τη στιγμή μάλιστα που και η κατάσταση στα νοσοκομεία επιδεινώνεται. Ακόμη περισσότερο, είναι ζωτικής σημασίας τα μέτρα που πρέπει να παρθούν μπροστά σε νέο γύρο πανδημίας, ειδικά σε χώρους όπως είναι τα σχολεία, με την πρόσληψη νοσηλευτών.

Ούτε λεπτό χαμένο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Καλούμε στη σύσκεψη σωματείων κι άλλων μαζικών φορέων, για να συζητήσουμε την ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για:

 • Την δημιουργία Δημοσίου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική με ευθύνη του κράτους. 
 • Την άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
 • Την άμεση στελέχωση των Κέντρων Υγείας σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, με ευθύνη του κράτους, σύμφωνα με την αναλογία σε προσωπικό και ειδικότητες που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες κατοίκων και εργαζομένων.
 • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Έχουμε πληρώσει πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, με την εντατικοποίηση, με την επιδίωξη να κάνουν τη δουλειά και τη ζωή μας λάστιχο, να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Οι αυτοαπασχολούμενοι βλέπουν να φουσκώνουν τα χρέη και οι υποχρεώσεις, να μη μπορούν να στηρίξουν το εισόδημα της οικογένειάς τους. Την ίδια στιγμή βλέπουμε να φουσκώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των μεγαλοεπιχειρηματιών από τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές και ο λογαριασμός να έρχεται πάλι σε μας. Αυτούς να φορολογήσουν που κερδίζουν και κερδοσκοπούν ακόμη και τώρα, για να στηριχτεί το λαϊκό εισόδημα και να ενισχυθούν οι κρατικές δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Ανατολικής Αττικής, καλεί σωματεία, συνδικάτα, ενώσεις και συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, συλλόγους γυναικών, συλλόγους και ενώσεις γονέων, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους την Τετάρτη 10 Ιουνίου στην Πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί στις 19.00.

Η Διοίκηση

 


 

Πλαίσιο αιτημάτων για την προστασία της υγείας του λαού στην Ανατολική Αττική.

Αιτήματα αιχμής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Δημιουργία νοσοκομείου

 • Να δημιουργηθεί Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική με ευθύνη του κράτους και καμία ανάμειξη ιδιωτών. 
 • Να ενισχυθούν με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση. 
 • Να δημιουργηθεί δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τα  Κέντρα Υγείας, να είναι στελεχωμένα με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη. Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία.
 • Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ σε κάθε δήμο της περιοχής. Πλήρη επάνδρωση των ήδη υπαρχόντων σταθμών τόσο σε προσωπικό όσο και σε οχήματα
 • Να δημιουργηθεί με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους Κέντρο Υγείας στο μεγαλύτερο δήμο της περιοχής, το Δήμο Παλλήνης
 • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

     Για το χώρο του αεροδρομίου του Ελ. Βενιζέλος:

 • Να δημιουργηθεί με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους μονάδα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο χώρο του Αεροδρομίου.
 • Στελέχωση και επάνδρωση του σταθμού των ΕΚΑΒ που υπάρχει στο χώρο.

Για τα λιμάνια Λαυρίου και Ραφήνας

 • Ύπαρξη Μονάδων ΕΚΑΒ και κλιμακίων ιατρών και νοσηλευτών σε μόνη βάση στα Λιμάνια Ραφήνας και Λαυρίου

Για τα εργοστάσια και τις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής  

 • Κλιμάκια γιατρών εργασίας σε κάθε βιομηχανική ζώνη της Ανατολικής Αττικής
 • Αναβάθμιση του ΚΥ Κορωπίου ώστε να μπορεί να παράσχει βοήθεια σε μικρής κλίμακας βιομηχανικά ατυχήματα.
 • Λειτουργία νοσοκομειακής κλινικής εγκαυμάτων εντός του Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής που θα δημιουργηθεί , ικανή να αντιμετωπίσει πολυεγκαυματίες λόγω βιομηχανικών ή άλλων ατυχημάτων.

Για τους πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες    

 • Με ευθύνη του ΚΥ Νέας Μάκρης ύπαρξη ειδικού κλιμακίου για την ιατρική παρακολούθηση των χιλιάδων εργατών γης της περιοχής. Το κλιμάκιο αυτό να φροντίζει για τακτικό προληπτικό έλεγχο των εργατών, των εμβολιασμό όσων δεν έχουν κάνει, την εκπαίδευση  στα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας κατά την χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
 • Μόνιμα κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών όλων των απαραίτητων βασικών ειδικοτήτων στις προσφυγικές δομές της Ανατολικής Αττικής.

 

Για τους χώρους εκπαίδευσης,τους χώρους αναψυχής, άθλησης και τις παραλίες    

 • Τα Κέντρα υγείας να διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία.
 • Μόνιμη θέση γιατρού και νοσηλευτή στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα,  στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, στα μεγάλα στάδια και αθλητικούς χώρους της περιοχής.
 • Ειδική μέριμνα για την ύπαρξη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα ειδικά σχολεία της περιοχής, στις δεκάδες κατασκηνώσεις που λειτουργούν κατά τους θερινούς μήνες σε πολλούς δήμους 
 • Ύπαρξη κλιμακίων ναυαγοσωστών, νοσηλευτών και ιατρών στις πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής

Με κρατική ευθύνη άμεσες ιατρικές μελέτες   

 • Να πραγματοποιηθεί με ευθύνη του κράτους επιστημονική έρευνα για το πώς επηρεάζεται η υγεία των κατοίκων των όμορων ως προς το Αεροδρόμιο Δήμων από την λειτουργία του Αεροδρομίου. Για την χρησιμότητα ή μη λειτουργίας αεροδιαδρόμων πάνω από κατοικημένες περιοχές.
 • Ειδική ιατρική μελέτη για το αν και πως έχει επηρεάσει η πυρκαγιά του 2018 την υγεία των  κατοίκων των πληγέντων περιοχών σε ότι έχει να κάνει με νεοπλασίες και άλλα χρόνια νοσήματα.
 • Ειδική μελέτη για την μόλυνση της περιοχής του Λαυρίου από την λειτουργία των Μεταλλείων και από την σύγχρονη απόπλυση ναρκών και άλλου πολεμικού υλικού από τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ.
 • Με ευθύνη του κράτους την διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα του κάμπου των Μεσογείων και πως επιδρά η τυχών μόλυνση του στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, αν επιδρά στην τροφική αλυσίδα.

 

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα