Εντός Ιανουαρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα (video)

Πρόσφατα Άρθρα

Αρχές Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και ήδη έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολίων στις ιδιαίτερα ευαίσθητες συνθήκες των -70 βαθμών που απαιτούνται. Δημιουργούνται πανελλαδικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και από τα 25.000.000 δόσεις που θα λάβει η χώρα μας, 2 εκατομμύρια πολίτες θα εμβολιάζονται κάθε μήνα.

Είναι το μεγάλο στοίχημα. Όσο το δυνατόν αμεσότερος εμβολιασμός σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

«Δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα μας τοποθετείται χρονικά στις αρχές του Ιανουαρίου.

«Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προμηθευτεί τα εμβόλια τον πρώτο μήνα του νέου έτους, έχει την ευθύνη θα παραλάβει τότε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου» είπε ο CEO της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά.

Προμήθεια ειδικών θαλάμων

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα δημιουργούνται στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας όπου θα τοποθετηθούν οι ειδικοί ψυκτικοί θάλαμοι. Τα ψυγεία αυτά θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής επικράτειας ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής αποθήκευση και διανομή των εμβολίων στα σημεία εμβολιασμού.

«Είναι σε διάφορους τύπους οι ειδικοί ψυκτικοί θάλαμοι» λέει ο πρόεδρος Αδειούχων Ψυκτικών Θράκης, Παντελής Χαβιαράς.

«Είναι υποχρέωση του κράτους να δημιουργήσει ψυχρή αλυσίδα συντήρησης, πρέπει να οργανωθει καλά» σημειώνει από την πλευρά του ο Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Βαγγέλης Μανωλόπουλος.

Σταδιακά ο εμβολιασμός

Όπως επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας στόχος του δημόσιου συστήματος υγείας είναι να εμβολιάζονται μηνιαίως περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει με τα πρώτα διαθέσιμα εμβόλια.

«Δε θα έρθουν όλα μαζί και τα 3 εκατ. μαζί, οι άνθρωποι θα εμβολιαστούν με τα διαθέσιμα εμβόλια» δήλωσε ο Καθηγητής Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. 

Διαδικτυακά ή τηλεφωνικά τα ραντεβού

Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν διαδικτυακά ή τηλεφωνώντας σε τηλεφωνικό κέντρο ή στέλνοντας sms.

«Οι νεότεροι να γράψουν τους ηλικιωμένους στην άυλη συνταγογράφηση και όταν έρθει η ώρα να τους βοηθήσουν να πάνε να εμβολιαστούν» επισημαίνει η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Να σημειωθεί ότι ήδη ετοιμάζεται καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών.

O μαζικότερος εμβολιασμός στην ιστορία της Βρετανίας

Πανάκεια είναι η κωδική ονομασία της τεράστιας επιχείρησης που στήνεται στη Βρετανία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Η διαδικασία αρχίζει πιθανότατα την Τρίτη σε 50 νοσοκομεία και εμβολιαστικά κέντρα.

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ευδοξία Λυμπέρη, πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες για τον μαζικότερο εμβολιασμό στην ιστορία της Βρετανίας. Ο κόσμος φαίνεται ότι καλωσορίζει τα νέα για τον εμβολιασμό του, υπάρχουν όμως και οι σκεπτικοί που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησης του εμβολίου της Pfizer Biontech προβληματίζουν καθώς το στοίχημα των αρχών είναι πως θα μεταφέρουν τα εμβόλια αλλά το στοίχημα για τους πολίτες είναι η ελπίδα που γεννιέται ξανά.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Αννα Βλαχοπαναγιώτη, Aνταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία  Λυμπέρη

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα