4.1 C
Keratea
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Qatargate: Η Καϊλή είχε δει και στο παρελθόν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι – Πώς επιβάρυνε τη θέση της

Αξίζει να διαβάσετε

Η απολογία του συντρόφου της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι – Έρευνα και στην Ελλάδα για τα οικονομικά της μέχρι πρότινος αντιπροέδρου της ευρωβουλής

Τη διαφοροποίησή της από τους άλλους τρεις κατηγορούμενους για την υπόθεση Qatargate επιχειρεί η πλευρά της Εύας Καϊλή, προκειμένου να υποστηρίξει την υπερασπιστική της γραμμή, η οποία βασίζεται στο ότι δεν γνώριζε τίποτε για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι που διατηρεί με τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστικού συμβούλιο την Τετάρτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον της, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, η ίδια προέβη σε κινήσεις που επιβάρυναν τη θέση της και τελικά προκάλεσαν την αυτόφωρη διαδικασία και τη σύλληψή της: 

1)Όταν προσήχθη στην έδρα της δικαστικής αστυνομίας και της ζητήθηε από τον εισαγγελέα να δώσει εξηγήσεις, η κυρία Καϊλή είπε ότι και στο παρελθόν είχε δει στο σπίτι κάποιες βαλίτσες με χρήματα.

2)Αποδείχθηκε ότι ήταν λανθασμένο να ζητήσει από τον πατέρα της να μεταφέρει τα χρήματα από το σπίτι της οικογένειας σε κάποιο ασφαλές σημείο, καθώς δεν πρόβλεψε ότι παρακολουθούσε η βελγική αστυνομία. Αυτό προκάλεσε την αυτόφωρη διαδικασία και τη σύλληψή της.

Η Εύα Καϊλή διώκεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά. Κάθε κατηγορία από αυτές μπορεί να της κοστίσει έως και 5 έτη. Η εκτίμηση των δικηγόρων της είναι ότι αν δεχτεί να συνεργαστεί, μπορεί να της επιβληθεί 3-4 χρόνια φυλάκιση και ίσως με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η ίδια πάντως επιμένει διά των δικηγόρων της στην αθωότητά της, υποστηρίζοντας ότι εκείνη δεν είχε καμία σχέση με τα χρήματα που εντοπίστηκαν. Παρόλα αυτά τα ερωτήματα γύρω από το τι ήξερε, πώς λειτουργούσε, αλλά και πώς αντέδρασε όταν ξεκίνησε η επιχείρηση της αστυνομίας έιναι πολλά. 

Τι ομολόγησε ο Τζόρτζι – Πώς επιχειρεί να αθωώσει την Εύα Καϊλή

Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, φέρεται να αναλαμβάνει όλη την ευθύνη για τα μετρητά που βρέθηκαν στην κατοχή του ζευγαριού, στο σπίτι τους, λέγοντας ότι η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου δεν είχε την παραμικρή γνώση για τις ενέργειές του.

Όπως αναφέρουν ΜΜΕ στο Βέλγιο, ο Τζόρτζι παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος μίας οργάνωσης που είχε παρασκηνιακές επαφές τόσο με το Κατάρ, όσο και με το Μαρόκο, με σκοπό να παρέμβουν σε ευρωπαϊκές υποθέσεις προς όφελός τους.

Ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή φέρεται επίσης να έχει επιβεβαιώσει επίσης, ότι ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – S&D) Πιερ Αντόνι Παντζέρι (φωτό κάτω δεξιά), είναι όντως ο επικεφαλής του κυκλώματος. 

Σύμφωνα επίσης με τη La Repubblica, ο Τζόρτζι ομολόγησε για την υπόθεση διαφθοράς, αλλά υπερασπίστηκε την Εύα Καϊλή, ζητώντας από τις βελγικές αρχές να την αφήσουν: ελεύθερη. «Πρέπει να είναι με την κόρη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την εφημερίδα. Δεν έχει σχέση με την υπόθεση επέμεινε. 

Ο Ιταλός φέρεται να εμπλέκει δυο ακόμα εν ενεργεία ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών: το Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερεύνησε η βελγική αστυνομία με την παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Φ. Τζόρτζι. Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία. 

Ποινική έρευνα και στην Ελλάδα για την Καϊλή

Όλες τις οικονομικές δραστηριότητες της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα ξεψαχνίζουν οι αρχές, μετά από εντολή της οικονομικής εισαγγελίας και με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός της στο σκάνδαλο Qatargate.

Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν συνεργασία από τις αντίστοιχες βελγικές που ερευνούν την υπόθεση, ώστε να διαθέτουν πλήρη γνώση της κατάστασης και των μέχρι στιγμής δεδομένων.

Η έρευνα στην Ελλάδα θα εστιάσει στα σημεία που αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από την ευρωβουλευτή στη χώρα μας, καθώς και της οικονομικής δραστηριότητας που είχε.

Ήδη, από την αρχή της εβδομάδας, αμέσως μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, έχει προβεί σε γενικευμένη δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της και των άμεσων συγγενικών της προσώπων, ενώ διενεργείται ενδελεχής έλεγχος σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα για ανεύρεση και διερεύνηση λογαριασμών, κινήσεων, θυρίδων η αλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων αλλά και σε κτηματολογικά γραφεία για ακίνητη περιουσία και λοιπά.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Πηγή: Qatargate: Η Καϊλή είχε δει και στο παρελθόν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι – Πώς επιβάρυνε τη θέση της

Πρόσφατα Νέα

Επίτιμοι δημότες Λαυρεωτικής το ζεύγος Αθανάσιος και Μαρίνα Μαρτίνου

Σε συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου η τελετή παράδοσης του...

Σχετικά άρθρα