Όμικρον vs Δέλτα: Τα πρώτα νοσοκομειακά δεδομένα από τη Νότια Αφρική

Πρόσφατα Άρθρα

Ενθαρρυντικά ως ένα βαθμό είναι τα νοσοκομειακά δεδομένα που δημοσίευσαν σήμερα οι αρχές της Νότιας Αφρικής για τη βαρύτητα της μετάλλαξης «Όμικρον».

Σύμφωνα με τα εν λόγω δεδομένα, λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία κατά το τελευταίο κύμα της νόσου (που σχετίζεται με τη μετάλλαξη «Όμικρον») υπέφεραν από βαριά νόσηση, όταν στα δύο προηγούμενα κύματα της πανδημίας, βαριά νόσηση είχαν παρουσιάσει τα 2/3 των εισαχθέντων σε νοσοκομεία.

Τα δεδομένα δημοσιοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) της Τσουάνε, ήτοι της μητροπολιτικής περιοχής που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Πρετόρια, όπου επισυνέβη η πρώτη ύποπτη εκδήλωση της μετάλλαξης «Όμικρον», με 1.633 εισαγωγές σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία μεταξύ14 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου.

Από τους εισαχθέντες αυτούς, το 31% είχε εμφανίσει βαριά νόσηση –δηλαδή οι χρειάστηκαν οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη αναπνοής- έναντι 66% των ασθενών που είχαν νοσήσει βαριά στην αρχή του δεύτερου κύματος και 67% που είχαν νοσήσει βαριά στις πρώτες εβδομάδες του δεύτερου.

Οι επιστήμονες στη Νότιο Αφρική σήμαναν πρώτοι συναγερμό για τη νέα μετάλλαξη στα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν παρετήρησαν έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταλλάξεων, ειδικά στην πρωτεϊνική ακίδα που ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.Έκτοτε, προσπαθούν να υπολογίσουν κατά πόσον οι μεταλλάξεις αυτές καθιστούν την πιο μεταδοτική ή πιο επικίνδυνη και εάν τα εμβόλια ή η προηγηθείσα νόσηση παρέχει προστασία.

Ο NICD εφιστά την προσοχή ότι η μελέτη έχει κάποια εγγενείς περιορισμούς -δηλαδή δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε επιστημονική καθώς και ότι οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης μπορεί να αυξηθούν όσο το τέταρτο κύμα προχωρά.

Ωστόσο η δεν περιλαμβάνει στοιχεία για το πόσοι από τους ήταν εμβολιασμένοι ή όχι, οπότε δεν είναι σαφές σε ποια έκταση η υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη κατέστησε ηπιότερα τα συμπτώματα.

Γενικά, τα πρώτα στοιχεία για την έχουν μέχρι στιγμής δείξει ότι αυτή είναι πολύ πιο μεταδοτική εν συγκρίσει με όποια προηγουμένη παραλλαγή, αλλά ότι τα συμπτώματα ίσως να είναι ηπιότερα, με χαμηλότερα επίπεδα εισαγωγών σε νοσοκομεία, ειδικότερα επί εμβολιασμένων ασθενών.

Η Νότιος Αφρική κατέγραψε 20. νέα κρούσματα την Τετάρτη, αριθμός από την ημέρα που ανιχνεύθηκε η «Όμικρον» και 36 θανάτους σχετιζόμενους με τη νόσο.

Πηγή: Όμικρον vs Δέλτα: Τα πρώτα νοσοκομειακά δεδομένα από τη Νότια Αφρική

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ