Φυσικό αέριο: Σταμάτησε η διαρροή στον Nord Stream – Ξεκινούν έρευνες για να βρεθούν οι σαμποτέρ

Αξίζει να διαβάσετε

Σταμάτησε η διαρροή του φυσικού στη της Βαλτικής από τον αγωγό Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη , ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αγωγού. «Η πίεση του νερού έκλεισε λίγο πολύ τον αγωγό κατά τρόπο ώστε το φυσικό αέριο που βρίσκεται στο εσωτερικό του να μην μπορεί να βγει», δήλωσε ο Ούλριχ Λίσεκ. «Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει ακόμη φυσικό αέριο στο εσωτερικό του αγωγού», διευκρίνισε.

Την ίδια ώρα η Γερμανία ανακοίνωσε -μέσω της υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ– πως θα συστήσει κοινή ομάδα με τη Δανία και τη Σουηδία προκειμένου να ερευνήσουν τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού Nord Stream. Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του της Δανίας και της Σουηδίας ο καγκελάριος Ολαφ είχε δηλώσει χθες Παρασκευή ότι η χώρα του «στηρίζει την κοινή έρευνα» των δύο χωρών για τις υποθαλάσσιες εκρήξεις στις οποίες οφείλονται, όπως σημείωσε, οι διαρροές στους αγωγούς.

Η Φέζερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι συμφώνησε με τους ομολόγους της της Δανίας και της Σουηδίας πως η έρευνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «από μια κοινή ομάδα στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ», με τη συμμετοχή μελών από τρίτες χώρες. «Όλες οι ενδείξεις οδηγούν προς μια πράξη δολιοφθοράς εναντίον των αγωγών Nord Stream», υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός.

Αυξημένη επαγρύπνηση και περιπολίες

Οι ασφαλείας παρακολουθούν «με αυξημένη επαγρύπνηση» τις ενεργειακές της Γερμανίας, επεσήμανε η Φέζερ, αν και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με απειλές που να έχουν στόχο γερμανικές υποδομές».

Χθες η Φέζερ είχε δηλώσει στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ότι η γερμανική αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες στη Βόρεια και τη Βαλτική «με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις» και σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες μετά τις εκρήξεις στους δύο αγωγούς. Έκθεση που παρέδωσαν χθες στον ΟΗΕ η Σουηδία και η Δανία ανέφερε ότι «βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, οι εκρήξεις αυτές οφείλονται σε σκόπιμη ενέργεια», χωρίς ωστόσο να αναφέρονται σε συγκεκριμένη χώρα.

Πηγή: Φυσικό αέριο: Σταμάτησε η διαρροή στον Nord Stream – Ξεκινούν έρευνες για να βρεθούν οι σαμποτέρ

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα