Φινλανδία: Η χώρα διαπραγματεύεται να μπει στο ΝΑΤΟ και ο υπουργός Άμυνας πήρε… δίμηνη άδεια πατρότητας

Άντι Κάικονεν

Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Άντι Κάικονεν / Φωτογραφία: AP

Το κόμμα του υπουργού Άμυνας της Φινλανδίας χαιρέτισε την απόφασή του να πάρει δίμηνη άδεια πατρότητας, εν μέσω της διαδικασίας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Στηρίζουμε με υπερηφάνεια την απόφαση του Άντι Καϊκόνεν» ανέφερε η υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του Κεντρώου κόμματος Ανίκα Σααρίκο.

Ο Καϊκόνεν ανακοίνωσε την Τρίτη, μέσω του Twitter, ότι από τις 6 Ιανουαρίου θα απουσιάζει από τα καθήκοντά του για δύο μήνες, γιατί θέλει να ασχοληθεί με την ανατροφή του δεύτερου παιδιού του, που γεννήθηκε τον Ιούλιο.

Φινλανδία -υπουργός Άμυνας: Τα παιδιά είναι ακόμη μικρά, δεν θέλω να τα θυμάμαι από φωτογραφίες

«Τα παιδιά είναι ακόμη μικρά και δεν θέλω να τα θυμάμαι μόνο από τις φωτογραφίες», εξήγησε.

- Advertisement -

Όπως και στις άλλες σκανδιναβικές χώρες, είναι σύνηθες στη Φινλανδία να παίρνουν οι άνδρες άδεια πατρότητας μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Δικαιούνται άδεια 54 ημερών και σχεδόν το 80% κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, αν και συχνά δεν τη χρησιμοποιούν όλη. Οι πολιτικοί, ωστόσο, σπανίως ζητούν άδεια πατρότητας και ο Καϊκόνεν είναι ένας από τους πρώτους. Ο πρώην πρωθυπουργός Πάαβο Λιπόνεν ήταν ο πρωτοπόρος, αφού πήρε δύο φορές άδεια πατρότητας, αλλά μόνο για λίγες ημέρες.

Τα καθήκοντα του Καϊκόνεν στο υπουργείο θα αναλάβει προσωρινά ο βουλευτής του Κεντρώου κόμματος Μίκο Σαβόλα.

Φινλανδία και Σουηδία εργάζονται εντατικά για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία εγκατέλειψαν την πολιτική ουδετερότητας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον Μάιο υπέβαλαν αίτημα ένταξης στον ΝΑΤΟ. Από τα 30 μέλη της Συμμαχίας μόνον η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν επικυρώσει ακόμη την ένταξη, με τη δεύτερη να απαιτεί από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να λάβουν σκληρότερα μέτρα εναντίον κουρδικών οργανώσεων που θεωρεί «τρομοκρατικές».

- Advertisement -

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ