Το πρόγραμμα «Ελευθερία», αφετηρία της μεταρρύθμισης στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Πρόσφατα Άρθρα

Ολόκληρο το άρθρο του Μάριου Θεμιστοκλέους*:

Οι καινοτομίες και τα επιτεύγματα του μεγαλύτερου υγειονομικού εγχειρήματος που οργανώθηκε ποτέ στη χώρα θέτουν τις βάσεις για τη μεταρρύθμιση στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), που ήδη έχει ξεκινήσει. Η επόμενη μέρα του ΕΣΥ, και ειδικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), θα στηριχθεί στην εμπειρία που αποκτήθηκε κατά κύριο λόγο από το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία».

Οι κατευθύνσεις της επόμενης μέρας

– Ψηφιοποίηση: Η χώρα απέκτησε για πρώτη φορά σύστημα παρακολούθησης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε σύστημα κεντρικής αποθήκευσης και διανομής με το οποίο παρακολουθούμε τα αποθέματα και τη διακίνηση των εμβολίων σε κάθε περιοχή της χώρας. Δημιουργήθηκε επίσης ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να αντλούνται δεδομένα και να παρακολουθείται η εμβολιαστική κάλυψη ανά περιοχή κάθε στιγμή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο εάν υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε μια συγκεκριμένη ομάδα.

Ετσι μπορούμε να οργανώνουμε εξειδικευμένες για να επιτευχθεί η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Και ξεκινήσαμε την υλοποίησή του με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών, το οποίο θα είναι πλήρως ψηφιακό, και τη δημιουργία του ψηφιακού βιβλιαρίου υγείας του παιδιού.

– Σύστημα για εμβολιασμό στις δομές ΠΦΥ: Η ψηφιακή πλατφόρμα των ραντεβού (7.450. πολίτες έκλεισαν 20.280.000 ραντεβού) ξεχώρισε με την απλότητα και την ευχρηστία της. Εχει γίνει ήδη αναβάθμιση του συστήματος των στην που διευκολύνει τον πολίτη και παράλληλα έχουμε την πληροφορία για σημαντικές καθυστερήσεις στην εύρεση ραντεβού ώστε να προχωράμε σε διορθωτικές κινήσεις. Η ευκολία πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι εξυπηρέτησης, αλλά κυρίως θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας.

– Κατ’ οίκον παρακολούθηση: Προσωπικό των Κέντρων Υγείας, παρά την αυξημένη πίεση λόγω πανδημίας, επισκέφτηκε και εμβολίασε στα σπίτια τους 140. συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούσαν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Το επίτευγμα της κατ’ οίκον παροχής υπηρεσιών, αν και πολλές φορές στο παρελθόν αναπτύχθηκε στη θεωρία, ποτέ δεν κατάφερε να εφαρμοστεί στην πράξη και στην έκταση αυτή. Η οργάνωση αυτή και η τεχνογνωσία θα αποτελέσουν τη βάση για την κατ’ οίκον παρακολούθηση αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του και δημιουργώντας αληθινούς δεσμούς κράτους – πολίτη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι από το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών δημιουργήθηκε για πρώτη φορά μητρώο πολιτών με δυσκολίες μετακίνησης.

– Υγεία για όλους: Με τις κινητές ομάδες αλλά και τα επιμέρους προγράμματα, όπως είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού στα νησιά «Γαλάζια Ελευθερία» και ο εμβολιασμός σε απομακρυσμένες περιοχές, πετύχαμε την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού. Με παρόμοια δράση και οργάνωση θα αναπτυχθούν κινητές ομάδες για στοχευμένες σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους και αξιολογώντας τις ιδιαιτερότητές τους. Με αντίστοιχες στοχευμένες παρεμβάσεις θα αντιμετωπίσουμε και προβλήματα που παρουσιάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Στο νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους» υπάρχει διάταξη για την κατ’ οίκον παροχή υπηρεσιών και πλέον έχουμε το πλαίσιο για να επεκτείνουμε τη δράση οριζόντια σε όλη την επικράτεια.

Με το νομοσχέδιο αυτό ξεκινάμε την προσπάθεια να οργανώσουμε την ΠΦΥ με στόχο όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν δωρεάν, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, τον προσωπικό τους ιατρό, ο οποίος θα τους συμβουλεύει σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες για θέματα πρόληψης, αγωγής υγείας, διάγνωσης, θεραπείας, αποκτώντας παράλληλα τον ψηφιακό φάκελο υγείας με τον οποίο θα έχουν σημαντικά οφέλη τόσο οι ίδιοι όσο και το κοινωνικό σύνολο. Εχοντας πλέον την εμπειρία δημιουργούμε τα μέσα και τα εργαλεία ώστε να παράσχουμε στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, να φτάσουμε, ακόμη και να ξεπεράσουμε τους ευρωπαϊκούς δείκτες και να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου στον τομέα της Υγείας, αλλά και προβλήματα που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας, μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα υγείας που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο».

* Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είναι Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Συντονιστής Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία»

** Η MSD Ελλάδος υποστηρίζει την του «Πρώτου Θέματος» να αναδείξει τη σημασία του εμβολιασμού. Η φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει καμιά ανάμειξη στην επιλογή των αρθρογράφων και στο περιεχόμενο των κειμένων.

Πηγή: Το πρόγραμμα «Ελευθερία», αφετηρία της μεταρρύθμισης στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ