Το κλιμακώνει ο Πούτιν: Έκτακτο διάγγελμα στις 8, ενεργοποιεί το σχέδιο προσάρτησης κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών

Αξίζει να διαβάσετε

Διάγγελμα θα πραγματοποιήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σχετικά με το για την επίσημη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Δύο φιλορωσικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένωση στη Ρωσία αργότερα αυτή την εβδομάδα, ενώ ένας σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ψήφοι θα άλλαζαν το γεωπολιτικό τοπίο υπέρ της Μόσχας για πάντα.

Η κίνηση, η οποία κλιμακώνει σοβαρά τη σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση, έρχεται αφότου η Ρωσία υπέστη ισχυρά πλήγματα στο μέτωπο της βορειοανατολικής Ουκρανίας. Πλέον ο Πούτιν σκέφτεται τα επόμενα βήματά του σε μια σύγκρουση σχεδόν επτά μηνών, η οποία έχει προκαλέσει το σοβαρότερο ρήγμα Ανατολής-Δύσης από το 1962 και την Κρίση Πυραύλων της Κούβας.

Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, και Ζαπορίζια αποφασίζουν για την ένταξή τους στη Ρωσία

Οι -υποστηριζόμενες από τη Ρωσία- αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ (LPR) και η γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR) δήλωσαν ότι τα προγραμματισμένα θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωση, μέσω της οποίας απευθυνόταν στον Πούτιν, ο επικεφαλής της LPR Ντένις Πουσίλιν έγραψε: «Σας ζητώ, το συντομότερο δυνατόν, σε περίπτωση θετικής απόφασης στο δημοψήφισμα -για την οποία δεν έχουμε καμία αμφιβολία- να θεωρήσετε ότι η LPR γίνεται μέρος της Ρωσίας».

Νωρίτερα την Τρίτη, αξιωματούχοι που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στην Χερσώνα, όπου οι δυνάμεις της Μόσχας ελέγχουν περίπου το 95% της επικράτειας, δήλωσαν ότι αποφάσισαν επίσης να διεξαγάγουν δημοψήφισμα. Οι φιλορωσικές αρχές σε τμήμα της Ζαπορίζια της Ουκρανίας ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Από την πλευρά τους, τόσο η Ουκρανία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι τέτοια είναι παράνομα και απάτη και κατέστησαν σαφές ότι δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα.

Υπόνοιες Μεντβέντεφ για χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία σε περίπτωση «καταπάτησης εδαφών»

Πριν από τις εν λόγω ανακοινώσεις, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, τόνισε ότι το αποτέλεσμα τέτοιων ψηφοφοριών θα ήταν μη αναστρέψιμο και θα έδινε στη Μόσχα -η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο- λευκή επιταγή για να υπερασπιστεί όσα θεωρεί νομικά δική της επικράτεια.

«Η καταπάτηση ρωσικών εδαφών είναι έγκλημα που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις άμυνας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα προκαλούν τόσο φόβο στο Κίεβο και στη Δύση», είπε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram, σημειώνοντας ότι κανένας ηγέτης της Ρωσίας του μέλλοντος δεν θα είναι σε θέση να ανατρέψει συνταγματικά την έκβασή τους.

Ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, επικεφαλής της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η Κρατική Δούμα θα υποστηρίξει την ένταξη των δύο περιοχών στη Ρωσία, εάν αυτές ψηφίσουν υπέρ.

Η Ουάσιγκτον και η έχουν φροντίσει μέχρι στιγμής να μην προμηθεύουν στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βομβαρδίσουν το ρωσικό έδαφος και η ερμηνεία του Μεντβέντεφ για το τι θα σήμαινε νομικά η de facto προσάρτηση από την άποψη της Μόσχας έμοιαζε με μελλοντική προειδοποίηση για τη Δύση.

Η προσάρτηση θα αλλάξει τον γεωπολιτικό μετασχηματισμό, λένε οι Ρώσοι

«Αυτά τα θα άλλαζαν εντελώς το διάνυσμα της ανάπτυξης της Ρωσίας για δεκαετίες. Και όχι μόνο της χώρας μας. Ο γεωπολιτικός μετασχηματισμός του κόσμου θα ήταν μη αναστρέψιμος μόλις ενσωματωθούν τα νέα εδάφη στη Ρωσία», έγραψε ακόμη ο Μεντβέντεφ.

Δεν είναι σαφές πώς θα διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα, δεδομένου ότι οι ρωσικές και οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις ελέγχουν μόνο το 60% περίπου της περιοχής του Ντόνετσκ, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν το Λουχάνσκ.

Στο παρελθόν, οι φιλορώσοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι τα θα μπορούσαν να διεξαχθούν ηλεκτρονικά. Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή γίνεται οκτώ χρόνια αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Πηγή: Το κλιμακώνει ο Πούτιν: Έκτακτο διάγγελμα στις 8, ενεργοποιεί το σχέδιο προσάρτησης κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα