Τουρκία: «Θύματα της Ελλάδας και της Κύπρου οι Ευρωπαίοι»

Αξίζει να διαβάσετε

Το «φρένο» της Κομισιόν στην επιδίωξη της Άγκυρας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, «τέντωσε τα νεύρα» στην Τουρκία και «έσπρωξε» το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος σε μια ανακοίνωση γεμάτη εκνευρισμό.

Ιδιαίτερο εκνευρισμό δημιούργησε στην Άγκυρα το «χαστούκι» από την Κομισιόν σχετικά με τις επιδιώξεις τους για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι είναι θύματα της… προπαγάνδας Αθήνας και Λευκωσίας.

«Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ σήμερα (12 Νοεμβρίου) ότι η «ΤΔΒΚ» σχετικά με την ιδιότητα ένταξης της ως παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.

Η απόφαση σχετικά με την ιδιότητα μέλους παρατηρητή της «ΤΔΒΚ”, ενός από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022 και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρός μας.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό δικαίωμά τους να συνάπτουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.

Οι προσπάθειες της ΕΕ να αποτρέψει τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ανοιχτά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη τις μοχθηρές πολιτικές της Κύπρου (σ.σ. την αποκαλούν «ελληνοκυπριακή διοίκηση») και της Ελλάδας.

Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την καταγραφή της κεκτημένης κυριαρχίας και ισότητας διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, η οποία έχει σφετεριστεί από το 1963. Για αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την “ΤΔΒΚ”. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της “ΤΔΒΚ” και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Ξεκάθαρη ανακοίνωση κατά της Τουρκίας, εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις δηλώσεις Ερντογάν – Τσαβούσογλου ότι το ψευδοκράτος θα συμμετάσχει στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσίευσε ο εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο «η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, και, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Αυτή η απόφαση, εν αναμονή της επικύρωσης των μελών του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή τη βοήθεια με οποιονδήποτε τρόπο στη διεθνή αναγνώριση της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανέναρξη των συνομιλιών διευθέτησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές βάσει των οποίων έχει ιδρυθεί η ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό».

Σχετικές ειδήσεις

  • Κομισιόν κατά Τουρκίας: Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία
  • Χαρδαλιάς: Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Επίθεση» σε ΗΠΑ, «καρφιά» στην Ελλάδα

Πηγή: Τουρκία: «Θύματα της Ελλάδας και της Κύπρου οι Ευρωπαίοι»

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα