Τον «οδικό χάρτη» για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ανακοινώνει ο Μητσοτάκης- Οι «ώριμες» περιοχές

Πρόσφατα Άρθρα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Την εθνική στρατηγική της χώρας για την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων αερίου φέρνει σε “πρώτο πλάνο” η κυβέρνηση, δεδομένων των ασφυκτικών συνθηκών που δημιουργεί στον τομέα της ενέργειας ο πόλεμος στην και το άγνωστο τέλος του, καθώς και η ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός , μετά τη συνάντηση εργασίας που θα έχει το πρωί στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση των ερευνών στο και Νότια και Δυτικά της Κρήτης με ορίζοντα εξορύξεων πιθανότατα και πριν το 2030.

Δεν θα μείνουν ανεκμετάλλευτοι οι υπαρκτοί πόροι – Διευκολύνσεις με εξάλειψη της γραφειοκρατίας

Ο είναι αποφασισμένος να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως η χώρα δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτους υπαρκτούς πόρους. Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη σύσταση μιας ενιαίας εταιρίας που θα αναλάβει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου τόσο τα έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων όσο και τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στους διεθνείς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο.

Επιπρόσθετα, προς τις εταιρίες που ήδη δραστηριοποιούνται και έχουν πάρει άδειες για την εκμετάλλευση συγκεκριμένων περιοχών, αναμένεται να τους καλέσει να προχωρήσουν σε και το ελληνικό δημόσιο από την πλευρά του θα τις “διευκολύνει” προκειμένου να τρέξουν πιο εύκολα και να καμφθούν γραφειοκρατικά εμπόδια στις διαδικασίες αδειοδότησης. Επειδή ακριβώς η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην απλοποίηση των διαδικασιών ο πιθανότατα θα ανακοινώσει τις τροποποιήσεις που χρειάζονται στην αδειοδοτική νομοθεσία της χώρας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και στο πως το κράτος θα συνδράμει ώστε να προχωρήσουν και οι σεισμικές έρευνες και στο να θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών σε υπάρχουσες παραχωρήσεις και μείωση του χρονικού ορίου θετικής γνωμοδότησης από τις τοπικές κοινωνίες.

Οι “ώριμες” περιοχές

Έως σήμερα σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες στην περιοχή Νότια της Κρήτης, όπου συνεργάζεται η γαλλική Total με την αμερικανική ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ. Έρευνες γίνονται όμως και δυτικά της Κρήτης με τη συμμετοχή της Total Energies, της Exxon Mobil και των ΕΛΠΕ.

Έρευνες επίσης διεξάγονται στον Κυπαρισσιακό κόλπο με αποκλειστικό μισθωτή τα ΕΛΠΕ και στο οικόπεδο δυτικά της Κέρκυρας όπου συμμετέχουν η Energean και τα ΕΛΠΕ.

Πότε αναμένονται αποτελέσματα

Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες ερευνών και αναλόγως των ευρημάτων και εξόρυξης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και αναμένεται να διαρκέσουν χρόνια. Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων μάλιστα λένε πως εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς οι σεισμογραφικές έρευνες και στη συνέχεια οι ερευνητικές γεωτρήσεις ,σε επόμενη φάση θα μπορούσε να ξεκινήσει το στάδιο της εξόρυξης και παραγωγής, κάτι που χρονικά δεν τοποθετείται νωρίτερα από το 2028-2029, αν όλα πάνε καλά. ​

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: Τον «οδικό χάρτη» για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ανακοινώνει ο Μητσοτάκης- Οι «ώριμες» περιοχές

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ