11.5 C
Keratea
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Σεισμός στη Μυτιλήνη: Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Μυτιλήνη: Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι Αρχές στη Λέσβο μετά και το σεισμό που σημειώθηκε τόσο τα ξημερώματα, όσο και το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή, ενεργοποιώντας το Σχέδιο «Εγκέλαδος»

Reader symbol

Newsroom

seismos
Φωτογραφία αρχείου | Pixabay
Την κινητοποίηση των Αρχών προκάλεσαν οι σεισμοί 4,9 και 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκαν νωρίτερα, σήμερα, στο νησί της Λέσβου με το επίκεντρό τους να βρίσκεται σε χερσαία περιοχή. Όπως αναφέρεται, τόσο οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, όσο και της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν νέα σεισμική δόνηση, που ενδέχεται να σημειωθεί στην περιοχή της δυτικής Λέσβου.

Οι τοπικές Αρχές, προκειμένου να ελέγξουν το φαινόμενο φέρεται να έθεσαν σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος», ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του Οργανισμού, Ευθύμη Λέκκα, αποφάσισαν πως η συγκεκριμένη Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο, προκειμένουν να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στα «χέρια» της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους δημάρχους από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση και στους οποίους ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος».

Στη Λέσβο κλιμάκιο από την Αθήνα

Σε σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται ότι κ. Στυλιανίδης είχε επικοινωνία με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, και συμφώνησαν τη Δευτέρα, αναλόγως το πώς θα διαμορφωθεί το φαινόμενο, να μεταβούν στο νησί «στελέχη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) για αυτοψία στα λιγοστά κτίρια που έχουν μικρές ζημιές σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).

Είμαστε σε επιφυλακή λέει ο Λέκκας, ομαλά κινείται η κατάσταση

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε την πρώτη του εκτίμηση για το σεισμικό φαινόμενο, αναφέροντας ότι πιθανότατα θα εξελιχθεί ομαλή η όλη κατάσταση, ωστόσο προκαλεί μία υποτυπώδη ανησυχία το γεγονός ότι η περιοχή έχει βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν, λόγω του σεισμού του 1883, που είχε προκαλέσει τριακόσιους νεκρούς.«Είμαστε σε επιφυλακή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα, αυτό που έδωσε τη σεισμική ακολουθία, επισήμανε. «Εάν σε ακραία περίπτωση συμβεί μεγαλύτερος σεισμός είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους δήμους» σημείωσε. Όπως σημείωσε, «πρόκειται για γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα, αυτό που έδωσε τη σεισμική ακολουθία. Ουσιαστικά αρχίζει από το νότιο κομμάτι της Λέσβου και τελειώνει στο βόρειο κομμάτι και διαχωρίζει το νησί σε δυο επιμέρους τεκτονικά τμήματα.»

«Οφείλουμε εμείς να πάρουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, αν σε ακραία περίπτωση το τονίζω σε ακραία περίπτωση συμβεί ένας μεγαλύτερος σεισμός» είπε και επισήμανε πως «είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και με την Περιφέρεια και με τους δήμους. Βεβαίως κάτω από τις οδηγίες του υπουργού του κυρίου Στυλιανίδη, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά» καθησύχασε.

Συστάσεις στους κατοίκους

Όσο για τους συνεχείς μετασεισμούς ανέφερε ότι «είναι μία ένδειξη ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όμως εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε και τα χειρότερα. Σε ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω και το τονίζω. Βεβαίως έχουν δοθεί οδηγίες και στους δήμους και σε όλους τους εμπλεκόμενους στο τι θα πρέπει να κάνουν»

Και συνέστησε στους κατοίκους «να αποφεύγουν να διέρχονται και να διαμένουν σε παλιά σπίτια που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες»

Όπως διευκρίνισε η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός από τις τρεις σεισμικές εστίες στην Εύβοια. Είπε συγκεκριμένα πως «τα τέσσερα γεγονότα αυτά, τα οποία έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, είναι σε ανεξάρτητα γεωτεκτονικά καθεστώτα. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Στην Εύβοια τα τρία γεγονότα είναι ανεξάρτητα γεγονότα. Το είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή και βεβαίως η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός. Συνεπώς, δεν υπάρχει η εικόνα μιας γενικότερης σεισμικής διέγερσης στη χώρα.»

Στις οδηγίες του προς τους κατοίκους είπε ότι «θα πρέπει να προσέχουν τις αμέσως επόμενες ώρες και βεβαίως και το βράδυ να ακολουθούν τις οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και θεωρώ ότι μέχρι το βράδυ θα έχουμε νεότερα δεδομένα, τα οποία ουσιαστικά θα μας υποδείξουν και τις περαιτέρω ενέργειες τις οποίες θα κάνουμε».

Κλειστά τα σχολεία στη δυτική Λέσβο τη Δευτέρα

Με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, προκειμένου να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ. Επίσης, και βάσει των πρώτων αυτοψιών στα δημόσια κτίρια -κατά κύριο λόγο στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου στη βόρεια Λέσβο, ειδικό κλιμάκιο μηχανικών που θα φτάσει στη Μυτιλήνη από την Αθήνα τη Δευτέρα, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

όλα τα θέματα

Πηγή: Σεισμός στη Μυτιλήνη: Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα