Πύργος: Σχεδιασμός συστήματος για έγκαιρη πρόγνωση από πλημμύρες στις εκβολές του Αλφειού

Πρόσφατα Άρθρα

Μία ερευνητική πρόταση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καταθέτουν για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο δήμος Πύργου μαζί με μία επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η πρόταση αφορά στην υλοποίηση ενός συστήματος έγκαιρης πρόγνωσης παράκτιας πλημμύρας στις εκβολές του Αλφειού, σε μια οριοθετημένη περιοχή εκατέρωθεν του ποταμού, μήκους περίπου οκτώ χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον δήμο του Πύργου, «σκοπός του προτεινόμενου ερευνητικού έργου είναι η της ανθεκτικότητας και προστασίας του και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος παράκτιων περιοχών σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, με εφαρμογή στην εκβολή του ποταμού Αλφειού».

Όσον αφορά στην πρόταση που θα κατατεθεί για χρηματοδότηση, εστιάζει στην διερεύνηση της βραχυχρόνιας πρόγνωσης παράκτιας πλημμύρας, από την ταυτόχρονη δράση της θάλασσας, αλλά και των υδατορεμάτων που προκαλούν χερσαία πλημμύρα».

Παράλληλα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η έρευνα θα εστιάσει και στον βαθμό επικινδυνότητας ενός επερχόμενου πλημμυρικού φαινομένου, ώστε να εκκενωθεί η παράκτια περιοχή.

ALFEIOS

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, «η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής έγινε λόγω της μεγάλης διάβρωσης που παρατηρείται μετά τα αλλεπάλληλα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα που έχει δεχτεί η περιοχή» και εξήγησε: «Ειδικά μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, αλλά και του περασμένου καλοκαιριού, έχει ενταθεί, λόγω έλλειψης βλάστησης, η συμπεριφορά του ποταμού και τα φερτά υλικά από τις βροχοπτώσεις δεν συγκρατούνται από τα δάση. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εκδήλωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων και καταστροφή των καλλιεργειών».

Επίσης, ο δήμαρχος επισημαίνει μιλώνταςστο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η μελέτη του Ε.Μ.Π. και η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος αφενός θα συμβάλλει ουσιαστική στην προστασία της περιοχής, όπως και του παραλιακού μετώπου, καθώς εκεί έχουμε τις εκβολές του ποταμού Αλφειού και αφετέρου θα προστατέψει τις καλλιέργειες των παραγωγών».

«Πρόκειται» συνέχισε, «για ένα ολοκληρωμένης προστασίας, του περιβάλλοντος από την , του φυτικού κεφαλαίου, αλλά και της παραλιακής ζώνης και παράλληλα θα συμβάλλει ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη».

Επίσης, αναμένεται να συμβάλει και στην περαιτέρω ανάδειξη του οικολογικού και πολιτιστικού αποθέματος του του ποταμού Αλφειού.

Επιπλέον, ο δήμος έχει ενημερώσει την επιστημονική ομάδα για τις δράσεις του στην παράκτια ζώνη, όπου στο πλαίσιο του προγράμματος Life, που αφορά την αντιδιαβρωτική προστασία, θα κατατεθεί μελέτη για την παραλία του Κατακόλου.

Από την πλευρά της, η άμισθη σύμβουλος του δημάρχου Πύργου σε θέματα ανάπτυξης, προγραμματισμού, ευρωπαϊκών έργων και πολιτισμού, Έβελιν Καρακίτσου, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τον Πρύτανη του Ε.Μ.Π., Ανδρέα Μπουντουβή και όλη την επιστημονική ομάδα για την μελέτη που έχουν συντάξει».

Όπως πρόσθεσε, «η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να καλύψει τα όποια κενά παρατηρούνται σήμερα στην διεθνή βιβλιογραφία αναφορικά με την διερεύνηση της βραχυχρόνιας πρόγνωσης παράκτιας πλημμύρας».

Όσον αφορά στην επιλογή του Ε.Μ.Π., η Έβελιν Καρακίτσου είπε: «Η πρόσκληση που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Επομένως, τη στιγμή που ως δήμος θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αποφασίστηκε να απευθυνθούμε στο Ε.Μ.Π., που καλύπτει όλα τα πεδία των επιστημών στον τομέα αυτό».

Πηγή: Πύργος: Σχεδιασμός συστήματος για έγκαιρη πρόγνωση από πλημμύρες στις εκβολές του Αλφειού

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ