Πρόσβαση και από μικρές επιχειρήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης – Τα παράδειγμα του πρώτου δανείου

Αξίζει να διαβάσετε

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022, 19:25

Πρόσβαση και από μικρές επιχειρήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης - Τα παράδειγμα του πρώτου δανείου

Η δυνατότητα πρόσβασης στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην προσπάθεια που είναι σε πλήρη εξέλιξη για πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΑ προς όφελος του συνόλου του επιχειρείν και όχι μόνον των μεγάλων σε μέγεθος επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρηματοδότησης μικρής επιχείρησης αποτελεί το πρώτο δάνειο σε μικρή στην Ελλάδα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) το οποίο εκταμίευσε η Alpha Bank την εβδομάδα που μας πέρασε και ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο και για μεγάλου αριθμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τι θα χρηματοδοτήσει το δάνειο

Όπως ανακοινώθηκε το δάνειο, ύψους 0,9 εκατ. ευρώ, είναι προς την εταιρεία Spyridakos Group ΙΚΕ προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της για αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού ξενοδοχείου στη Σέριφο, με παράλληλη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπό το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), καθώς και αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος για τη μεταφορά των επισκεπτών από και προς το ξενοδοχείο. Η συνολική ανέρχεται σε 1,127 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ( 563,7 χιλιάδες ευρώ ), κατά 30% από την Alpha Bank (338,2 χιλιάδες ευρώ ), ενώ κατά 20% θα καλυφθεί μέσω ίδιας συμμετοχής. Όπως επισήμανε η τράπεζα, η της συγκεκριμένης επένδυσης είναι σημαντική τόσο για την Alpha Bank όσο και για την οικονομία εν γένει, καθώς πρόκειται για την πρώτη χορήγηση δανείου σε μικρή με κονδύλια του ΤΑΑ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στις μικρές επιχειρήσεις να διεκδικούν, με ελκυστικούς όρους, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους και να υιοθετούν κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης και λειτουργίας. Η συγκεκριμένη συνδυάζει δύο πυλώνες από το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ, την «Πράσινη Μετάβαση» και την «Εξωστρέφεια».

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης που παρευρέθηκε στην εκδήλωση υπογραφής της χρηματοδότησης, «η δανειακή αυτή σύμβαση συνιστά τη μεγαλύτερη απόδειξη πως το Εθνικό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” δεν είναι για τις λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά για όλες. Οι προϋποθέσεις για να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Spyridakos περισσότερες επιχειρήσεις είναι μόλις δύο. Το “Ελλάδα 2.0” απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ και παράλληλα έχουν όραμα, που σημαίνει ότι θέτουν στόχους και προσπαθούν προκειμένου να τους πετύχουν. Το δανειακό σκέλος αυτού του πολύτιμου χρηματοδοτικού εργαλείου σημειώνει, ήδη, μεγάλη επιτυχία, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί προσεγγίζει τα 7 δισ. ευρώ, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Εξετάζονται και άλλα αιτήματα χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων

Αναφορικά με τα αιτήματα χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Alpha Bank επισημαίνει ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων από εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Όπως επισημαίνεται, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση επενδύσεων που αφορούν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους (Green & Digital Tagging) – στόχοι που αποτελούν βασικοί πυλώνες και του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Η διαθεσιμότητα του προγράμματος λήγει την 26 Αυγούστου 2026 ή νωρίτερα σε περίπτωση που εξαντληθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022, 19:32

Πηγή: Πρόσβαση και από μικρές επιχειρήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης – Τα παράδειγμα του πρώτου δανείου

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα