Πολεμική Αεροπορία: Προσγειώθηκαν στην Τανάγρα τα πρώτα F-16 Viper

Αξίζει να διαβάσετε

Στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην , ξεκίνησαν να φτάνουν σήμερα τα πρώτα αναβαθμισμένα Viper. Συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε τα πρώτα δύο από τα συνολικά 83 μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν. Τα δύο πρώτα Viper θα χρησιμεύσουν ως αεροσκάφη εκπαίδευσης των χειριστών της Π.Α., ενώ την ίδια στιγμή στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ γίνονται προσπάθειες να παραδοθούν εντός του 2022 τουλάχιστον έξι ακόμη αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Διαβάστε ακόμη: Ενόχληση στην για το «νταηλίκια γιοκ» του Μητσοτάκη – Αντίδραση

Από τα τεχνικά στοιχεία της αναβάθμισης των Viper, το πλέον σημαντικό αφορά την εγκατάσταση ραντάρ τύπου AESA, γεγονός το οποίο θα μετατρέψει 83 αεροσκάφη σε πλήρως διαλειτουργικά με F-35. Το αναβαθμισμένο F-16 Viper διαθέτει επίσης έναν πανίσχυρο επεξεργαστή και μεγαλύτερες οθόνες που επιτρέπουν στον χειριστή να έχει ευκρίνεια και εύρος αντίληψης των τεκταινομένων στο πεδίο. Έχουν κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ και νέο cockpit που απλουστεύει τον χειρισμό.

Πέταξαν ως την Κρήτη

Οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες στην ενίσχυσή τους με εκσυγχρονισμό των παλαιότερης τεχνολογίας οπλικών συστημάτων. Μεταξύ αυτών και η αναβάθμιση 83 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε κατηγορία Viper. Τα δύο πρώτα αεροσκάφη έφτασαν σήμερα στην και από εκεί πέταξαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα της Κρήτης. Εκεί θα ενσωματωθούν στη δύναμη της 343 Μοίρας «Αστέρι», με τους πιλότους της HAF να ξεκινούν άμεσα την εκπαίδευση πάνω στο νέο υπερόπλο της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάθε μήνα, τουλάχιστον ένα αναβαθμισμένο θα προστίθεται στη δύναμη της 343, μέχρι να συμπληρωθεί η δύναμη μίας Μοίρας, δηλαδή 18 αεροσκάφη. Θα ακολουθήσει η έτερη Πολεμική Μοίρα της Σούδας η 340 «Αλεπού» η οποία θα αποτελέσει τη δεύτερη Μοίρα Viper, ενώ τα επόμενα αναβαθμισμένα μαχητικά θα προσγειωθούν στην 337 Μοίρα «Φάντασμα» στη Λάρισα, με το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται με τις δύο Μοίρες του Αράξου την 335 «Τίγρης» και την 336 «Όλυμπος».

Τα χαρακτηριστικά και ο οπλισμός

Tα Viper θα προσδώσουν μεγάλο πλεονέκτημα από αέρος στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αφού δεν θα διαθέτει μόνο τα πιο εξελιγμένα παγκοσμίως αλλά σχεδιάζεται η αναβάθμισή τους και με νέα όπλα, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, που θα δώσουν ακόμα ένα πλεονέκτημα στα ελληνικά «φτερά». Το μεγάλο πλεονέκτημα του Viper είναι το ραντάρ AESA που το δίνει την δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση. Επίσης δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος. Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper.

Τα Viper όμως για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις μεγάλες τους δυνατότητες αναμένεται να εξοπλιστούν και με νέα όπλα. Αναφορικά τους πυραύλους AGM-84 Harpoon, για τους οποίους είχε ειπωθεί ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν σκοπό να τους δώσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση προχωρά θετικά για την Πολεμική μας Αεροπορία. Πρόκειται για υπερσύγχρονους πυραύλους, αντίστοιχους των AM-39 Exocet, τους οποίους ήδη διαθέτει η HAF για τα Mirage 2000 και μάλιστα με βεληνεκές άνω των 300 χλμ.

Πηγή: Πολεμική Αεροπορία: Προσγειώθηκαν στην Τανάγρα τα πρώτα F-16 Viper

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα