1 C
Keratea
Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Πέραμα: Καταγγελία για διερεύνηση αυθαιρεσίας στην ανθρωποκτονία του Νίκου Σαμπάνη

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφη υπέβαλαν στην αρμόδια υπηρεσία οι γονείς, η σύντροφος και τα του Νίκου Σαμπάνη, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικά σε στο Πέραμα, αναφορικά με τη διερεύνηση περιστατικών αυθαιρεσίας. Οπως ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι της οικογένειας του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, η υπόθεση τελεί πλέον υπό την εποπτεία του Συνηγόρου του Πολίτη, σε ό,τι αφορά στο πειθαρχικό σκέλος της έρευνας της ΕΛΑΣ, την ώρα που το ποινικό μέρος εκκρεμεί ενώπιον της Δ’ Ανακρίτριας.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Οι γονείς του Νίκου Σαμπάνη, Γιάννης Σαμπάνης και Μαρία Πάσσιου, μαζί με τη σύντροφο και τα του Νίκου, προσήλθαν σήμερα στα γραφεία του Συνήγορου του Πολίτη και κατέθεσαν μαζί με τους συνηγόρους τους, Θανάση Καμπαγιάννη και Αλεξάνδρα Καραγιάννη, έγγραφη καταγγελία στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, αναφορικά με την ερευνώμενη ανθρωποκτονία του 18χρονου Νίκου από επτά αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στο Πέραμα στις 23/10/2021. Τους συνηγόρους υποδέχτηκαν στα γραφεία της ανεξάρτητης αρχής τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ποττάκης όσο και η χειρίστρια της υπόθεσης κυρία Βίκυ Βασιλαντωνοπούλου, με την οποία οι της οικογένειας συνομίλησαν για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι κατ’ άρθρο 1 του ν. 3938/2011 όπως αντικαταστάθηκε από το α. 188 του ν. 4662/2020: «Ο Συνήγορος του Πολίτη ορίζεται ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας με αρμοδιότητα τη συλλογή, την καταγραφή, την αξιολόγηση, τη διερεύνηση ή την προώθηση προς άσκηση πειθαρχικού ελέγχου στις αρμόδιες Υπηρεσίες, καταγγελιών για πράξεις, ενέργειες η παραλείψεις, του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή κατά κατάχρηση της ιδιότητας του και αφορούν:

α. βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,

β. παράνομες εκ προθέσεως προσβολές κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ή υγείας ή της προσωπικής ή γενετήσιας ελευθερίας,

γ. παράνομη χρήση πυροβόλου όπλου και

δ. παράνομη συμπεριφορά για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι διενεργήθηκε με ρατσιστικό κίνητρο ή η οποία ενέχει άλλου είδους διακριτική μεταχείριση λόγω χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.»

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η πειθαρχική έρευνα της ΕΛΑΣ τελεί πλέον υπό την εποπτεία του Συνηγόρου του Πολίτη, και με έγγραφο αίτημα της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη.

Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης εκκρεμεί ενώπιον της Δ’ Ανακρίτριας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά με τους επτά αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να κατηγορούνται για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.

Πηγή: Πέραμα: Καταγγελία για διερεύνηση αυθαιρεσίας στην ανθρωποκτονία του Νίκου Σαμπάνη

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ