22.4 C
Keratea
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Happy μαθαίνει σε και ενήλικες πώς να διαχειριστούν περιστατικά παιδικής κακοποίησης

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Happy είναι ο κεντρικός ήρωας του ψηφιακού παιχνιδιού περιπέτειας «Ο Happy σε Αποστολή», το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει γονείς, επαγγελματίες και παιδιά να εντοπίσουν και να αναφέρουν περιστατικά παιδικής κακοποίησης. Ο ήρωας κάνει στην καθημερινότητά του όλα όσα κάνουν τα της ηλικίας του: πηγαίνει σχολείο, παίζει με τους φίλους του, κάνει μαθήματα γυμναστικής και θεατρικής αγωγής, πηγαίνει στην παιδική χαρά. Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων αυτών καλείται να διαχειριστεί διάφορα περιστατικά παιδικής κακοποίησης και κακομεταχείρισης.

Διαβάστε ακόμη: Apple: Θα σαρώνει τα κινητά μας και θα εντοπίζει περιστατικά παιδικής κακοποίησης

Το παιχνίδι αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Co-Happiness: Happy and safe in the Community», το οποίο στοχεύει στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση γύρω από την παιδική κακοποίηση και κακομεταχείριση. Στο έργο αυτό οι εταίροι από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ελλάδα, και Ρουμανία) συνεργάζονται για να αναπτύξουν καινοτόμες μεθοδολογίες και στρατηγικές για την καταπολέμηση και πρόληψη του φαινομένου. Εκ μέρους της Ελλάδας συμμετέχει το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ).

Image

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το παιχνίδι «Ο Happy σε Αποστολή» απευθύνεται σε ηλικίας έξι έως εννιά ετών και βασίζεται στις γνώσεις και τις εμπειρίες παιδιών, ούτως ώστε το περιεχόμενό του να γίνεται εύκολα κατανοητό και να διατηρείται στη μνήμη τους. Παίζεται από έναν/μία παίκτη/ρια και παρουσιάζει ποικίλες καταστάσεις, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κύριος χαρακτήρας στην προσπάθειά του να ολοκληρώσει το παιχνίδι. Το παιχνίδι περιγράφει την ημέρα του βασικού χαρακτήρα, ο οποίος καλείται να εκπληρώσει διάφορες καθημερινές μίνι αποστολές. Οι αποστολές εκτυλίσσονται σε τέσσερα διαφορετικά περιβάλλοντα: σπίτι, πόλη, και χώροι εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Στους χώρους αυτούς ο Happy εκτίθεται σε τέσσερις πιθανές μορφές κακοποίησης και κακομεταχείρισης: παραμέληση, συναισθηματική κακοποίηση, και σωματική κακομεταχείριση. Τα σενάρια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε οι επαγγελματίες που επιβλέπουν το παιχνίδι των παιδιών να μπορούν να εντοπίζουν πιθανά σημάδια που ενδέχεται να αποκαλύψουν μία από τις παραπάνω μορφές κακοποίησης. Στο τέλος του παιχνιδιού, δίνονται πληροφορίες για την Εθνική Γραμμή SOS 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού.

Image

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στις αποστολές του ο Happy λαμβάνει συμβουλές από έναν βοηθό. Για την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε αποστολής ο παίκτης κερδίζει ένα χρυσό αστέρι και για να ολοκληρώσει το παιχνίδι θα πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα διαθέσιμα αστέρια.

«Ο Happy σε Αποστολή» είναι ένα εργαλείο για τον έγκαιρο εντοπισμό περιστατικών παιδικής κακοποίησης και κακομεταχείρισης. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του έργου εκ μέρους του ΚΜΟΠ, Αφροδίτη Αζάρη, «η φιλοδοξία του έργου είναι να γίνεται έγκαιρος εντοπισμός περιστατικών και πρόληψη με δύο τρόπους, την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τις ενδείξεις περιστατικών κακοποίησης και την κατανόηση από το ίδιο το παιδί για το ποια είναι τα όρια, προκειμένου να το προτρέψει να εκφραστεί, να μιλήσει σε ένα έμπιστο άτομο και να ζητήσει βοήθεια».

Image

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η κ. Αζάρη επισημαίνει ότι το παιχνίδι αποτελεί ομαδική δουλειά όλων των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο, οι οποίοι ανέπτυξαν μαζί τα σενάρια του παιχνιδιού. Το κάθε σενάριο έλεγξαν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. «Έπρεπε το παιχνίδι να βγει με τέτοιο τρόπο, ώστε να περάσει το μήνυμα στο παιδί με ήπιο τρόπο. Το προτρέπει να εκφραστεί και να ζητήσει βοήθεια, το υποψιάζει για το τι είναι σωστό και τι όχι».

Image

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο για το κοινό σε επτά γλώσσες: ελληνικά (https://co-happiness.eu/game/gr/), αγγλικά, ολλανδικά, πορτογαλικά, φινλανδικά, ιταλικά και ρουμάνικα. Οι εταίροι αρχικά το παρουσίασαν σε εκπαιδευτές προκειμένου να λάβουν ανατροφοδότηση και να προχωρήσουν σε τυχόν βελτιώσεις και στη συνέχεια θα σταλεί σε σχολεία, εκπαιδευτικά κέντρα και ειδικούς που εργάζονται με παιδιά, ξεκινώντας από όσους συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του ΚΜΟΠ κατά του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού «Live without bullying».

Πηγή: Ο Happy μαθαίνει σε παιδιά και ενήλικες πώς να διαχειριστούν περιστατικά παιδικής κακοποίησης

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ