Ουκρανία: Ο ΟΗΕ μπορεί να διευκολύνει την επίσκεψη της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια

Πρόσφατα Άρθρα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022, 22:43

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ μπορεί να διευκολύνει την επίσκεψη της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια

Τα έχουν την ικανότητα υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας για να στηρίξουν μια επίσκεψη των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον στην Ουκρανία, εάν και η Ρωσία και η συμφωνήσουν, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να εμποδίσει ή να ακυρώσει οποιοδήποτε δραστηριότητα της ΙΑΕΑ», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

Ο Ντουζαρίτς απάντησε σε μια κατηγορία της Ρωσίας ότι η ασφάλεια του ΟΗΕ εμπόδισε επίσκεψη των επιθεωρητών της στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης, ο οποίος από τον Μάρτιο τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «σε στενή επαφή με την ΙΑΕΑ, η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών έχει αξιολογήσει ότι διαθέτει στην την ικανότητα υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας για να μπορεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε αποστολή της στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια από το Κίεβο».

Ωστόσο και η Ρωσία και η πρέπει να συμφωνήσουν, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Και οι δύο χώρες έχουν πει ότι θέλουν μια επίσκεψη των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Ο επικεφαλής της, ο Ραφαέλ Γκρόσι, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας αποστολής και κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να συνεργαστούν.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο συνομίλησαν τη Δευτέρα τηλεφωνικά για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022, 22:45

Πηγή: Ουκρανία: Ο ΟΗΕ μπορεί να διευκολύνει την επίσκεψη της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ