«Ξεπαγώνουν» οι e-πλειστηριασμοί για χρέη στην εφορία – Και αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με οφειλές

Πρόσφατα Άρθρα

Ανεβάζει «ταχύτητες» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «ξεπαγώνοντας» τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Μάλιστα, προγραμματίζει διαρκώς ολοένα και περισσότερους πλειστηριασμούς οικοπέδων ή ακινήτων (οκτώ έχουν προγραμματιστεί μέχρι τον Ιούνιο) προκειμένου να εισπράξει μέρος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών της , ενώ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Γ.Πιτσιλής σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, οι επιστροφών φόρου με στην εφορία η στα ασφαλιστικά ταμεία θα γίνονται πλέον αυτόματα και όχι χειρόγραφα και τοπικά ανά εφορία όπως συμβαίνει σήμερα.

Με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η ευελπιστεί ότι θα πιέσει τους οφειλέτες, που είτε χρωστούν αλλά δεν έχουν ακόμη ρυθμίσει τα χρέη τους, είτε έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ισχύουσες ρυθμίσεις , είτε την πάγια των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων , είτε αυτή που αφορά την εξόφληση των κορονοχρεών των 36 έως και 72 δόσεων, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αποφύγουν έτσι την «τσιμπίδα» των πλειστηριασμών.

Παράλληλα σχεδιάζει και την πλήρη ψηφιοποίηση των συμψηφισμών, είτε πρόκειται για ληξιπρόθεσμες σε εφορία η ασφαλιστικά ταμεία η ακόμη και τρέχουσες υποχρεώσεις όπως εξόφληση κλπ. Στο εξής ανά δίμηνο η μέσω ειδικών ομάδων -ελεγκτών θα διενεργεί αυτόματους συμψηφισμούς υπολοίπων επιστροφών φόρου με οφειλές σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία, καταργώντας το χρονοβόρο σήμερα σύστημα συμψηφισμών φόρου που είναι χειρόγραφο και διενεργείται τοπικά ανά εφορία με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο.

Είναι χαρακτηριστικό ,όπως ανέφερε ο κ.Πιτσιλής στο συνέδριο στη Ν.Υόρκη, ότι 7 στους 10 φορολογούμενους που έχουν λαμβάνειν από την εφορία χρωστούν σε εφορία ή και σε ασφαλιστικά ταμεία και λίγοι από αυτούς θα δουν τελικά το χρώμα του χρήματος. Από την άλλη η ενεργειακή και η ακρίβεια αύξησαν ήδη κατά πολύ και τα “φρέσκα” χρέη της νέα χρονιάς στην εφορία καθώς τον Ιανουάριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 803 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 44,7% σε σχέση με πέρυσι που το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν 599 εκατ. ευρώ. που είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί και το σύνολο των (παλαιών και νέων) ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία στα ,959 δισ. ευρώ,ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία το χρέος ξεπέρασε αισίως τα 41 δισ.ευρώ.

Χρέη στην εφορία έχουν 4.049.913 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 1.989.167 βρίσκονται υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των αναγκαστικών μέτρων, ενώ 1.335.786 απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς,ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν 1,5 εκ.ασφαλισμένοι και εργοδότες.

Θάνος Πασχάλης

Πηγή: «Ξεπαγώνουν» οι e-πλειστηριασμοί για χρέη στην εφορία – Και αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με οφειλές

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ