Νέα μέτρα για το ρεύμα: Στα 3,2 δισ. η επιδότηση στους λογαριασμούς -Αναλυτικά

Πρόσφατα Άρθρα

Το πακέτο μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στο ρεύμα εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση συντόνισε η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχτισε γραμμές άμυνας και στήριξης του παραγωγικού ιστού της οικονομίας:

 • πρώτον με τα 43 δισ. ευρώ μέτρα της περιόδου της υγειονομικής κρίησης που τόνισαν την οικονομία και μείωσαν την ανεργία,
 • δεύτερον με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών,
 • τρίτον με τις επιδοτήσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους,
 • τέταρτον με επιδοτήσεις καυσίμων
 • πέμπτον με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 39,2 δισ. ευρώ ώστε να υπάρχουν οι πόροι για ενίσχυση της οικονομίας και μίλησε για δημοσιονομική ευελιξία με υπευθυνότητα.

Σταϊκούρας: Τα μέτρα για ηλεκτρικό ρεύμα

 1. Επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο που ενισχύονται σημαντικά και επεκτείνονται. Αυξάνονται οι υφιστάμενες επιδοτήσεις και επιδοτούνται για πρώτη φορά και καταναλώσεις για πάνω από 300 κιλοβατώρες της κύριας  κατοικίας καθώς και καταναλώσεις  υπολοίπων ιδιοκτησιών (κόστος 900 εκατ. ευρώ).
 2. Για τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις κύριας κατοικίας που  δεν έχουν καλυφθεί από τις που έχουν εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα δοθεί απευθείας στους λογαριασμούς i-ban των καταναλωτών. Το μέτρο αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ (καλύπτεται το 95% των νοικοκυριών), Η επιδότηση δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή (κόστος παρέμβασης  280 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό).
 3. Συνεχίζει να επιδοτείται η τιμή πώλησης πετρελαίου κίνησης (diesel) για Μάιο και Ιούνιο ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο, όπως έγινε και κατά τον προηγούμενο μήνα (κόστος 45. εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό).
 4. Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος, ενισχύονται οριζόντια, ο μηχανισμός εκπτώσεων (πλαφόν) στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παράγωγων στην χονδρική αγορά. Συγχρόνως, θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά, ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια, ώστε οι τιμές να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα ώστε να είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από εκείνες που παρατηρήθηκαν πριν από την κρίση. Σκοπός να παραμείνουν σταθερές οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα ανεξάρτητα από τις τιμές του αερίου.

Παράλληλα θα επιδοτηθούν γενναία τα κοινωνικά τιμολόγια, οι οικιακοί καταναλωτές για το σύνολο της κατανάλωσης όλων των κατοικιών τους, όλες οι επιχειρήσεις και οι αγρότες (κόστος παρέμβασης 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και ταμείο ενεργειακής μετάβασης σε συνδυασμός με μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέων εσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά ρεύματος).

Η δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70 – 80 % της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συνολικό κόστος παρεμβάσων: 3,2 δισ ευρώ για το υπόλοιπο του 2022 (1,1 δισ. επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό).

Κώστας

Από την έναρξη του πολέμου έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ υψηλών τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρισμό. Η του ρωσικού αερίου προς Βουλγαρία και Πολωνία προκαλεί προβληματισμό για την ασφάλεια εφοδιασμού. Έτσι η κυβέρνσηη κινείται σε δύο άξονες:

 1. Μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων
 2. Σχέδιο αντιμετώπισης ακόμα και των πιο δυσμενών σεναρίων διαταραχής της ροής αερίου προς την Ελλάδα

Για τα μετρά στήριξης: Ιδρύσαμε πρώτοι στην ΕΕ το ταμείο Ενεργειακής μετάβασης, έχουμε διαθέσει από τον Σεπτέμβριο περισσότερα από 3,3 δισ. σε και επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου.

Πέρα από τις επιδοτήσεις προχωρούμε σε ένα μοντέλο παρέμβασης στην ελληνική αγορά ενέργειας, που αποσυνδέει τη λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. Τα έσοδα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας τους αποκλείοντας μελλοντικά υπερέσοδα.

«Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού και η μέση ενίσχυση θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ ανά μήνα»

 • Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα ανέλθει στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα
 • Για 151-300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα
 • Για πάνω από 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα αγγίξει τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα
 • Για τις εξοχικές κατοικίες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 100 ευρώ
 • Για δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα διαμορφωθεί στα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 100% της αύξησης.
 • Για παράδειγμα, οικιακό τιμολόγιο έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43,5 ευρώ.
 • Αντίστοιχα, για οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με επιδότηση θα πληρώσει 63,6 ευρώ.
 • Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις η μοναδιαία τιμή επιδότησης διαμορφώνεται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
 • Για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για όλα τα αρτοποιεία ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολική επιδότηση ευρώ επιδοτώντας το 80% της αύξησης για 1.250.000 παροχές επιχειρήσεων.

Πηγή: Νέα μέτρα για το ρεύμα: Στα 3,2 δισ. η επιδότηση στους λογαριασμούς -Αναλυτικά

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ