Μυοκαρδίτιδα: Λοίμωξη Covid-19 ή εμβολιασμός 7πλασιάζει τον κίνδυνο;

Αξίζει να διαβάσετε

Τη μεγαλύτερη συγκριτική μελέτη σχετικά με τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας από τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 ή τη φυσική νόσηση με κορωνοϊό πραγματοποίησαν ερευνητές από το Κολλέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, μέσα από τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 22 μελετών από όλο τον κόσμο για το διάστημα Δεκέμβριος 2019 – Μάιος και για 58 σχεδόν εκατομμύρια ασθενείς που ανέφεραν καρδιακές επιπλοκές: 55,5 εκατ. εμβολιασθέντες έναντι ανεμβολίαστων (ομάδα εμβολιασμού) και τα 2,5 εκατομμύρια που προσβλήθηκαν από τον ιό έναντι όσων δεν μολύνθηκαν (ομάδα COVID-19).

Η μυοκαρδίτιδα -φλεγμονή στην καρδιά- είναι μία από τις επιπλοκές της λοίμωξης με τον SARS-CoV-2 που έχει επίσης συσχετιστεί με τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 σε εφήβους και νέους άνδρες. Εκδηλώνεται συνήθως με πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό και, σε σοβαρές περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο. Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Frontiers in Cardiovascular Medicine, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ο μυοκαρδίτιδας λόγω της COVID-19 ήταν επταπλάσιος από τον κίνδυνο λόγω εμβολιασμού.

Πριν το τελικό συμπέρασμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μυοκαρδίτιδας ήταν 15 φορές υψηλότερος στους ασθενείς με COVID-19 συγκριτικά με όσους δεν μολύνθηκαν από τον ιό, ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή όχι. Όταν συνέκριναν ξεχωριστά τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασθέντες και ανεμβολίαστους, παρατήρησαν ότι ήταν διπλάσια στους πρώτους.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα ατόμων (61%) που εκδήλωσαν και από τις δύο ομάδες ήταν άνδρες, το 1,07% χρειάστηκε νοσηλεία και το 0,015% κατέληξε. Στην ομάδα εμβολιασμού, οι ερευνητές συνέκριναν ξεχωριστά τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας για διάφορα εμβόλια COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων mRNA (Pfizer, Moderna), Novavax, και Johnson and Johnson. Η διάμεση ηλικία του πληθυσμού της μελέτης ήταν 49 έτη με το 49% άνδρες και διάμεσο χρόνο παρακολούθησης μετά τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό COVID-19 28 ημέρες.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο μυοκαρδίτιδας από τη νόσο COVID-19 είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι λόγω εμβολιασμού. Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, κρίνεται σημαντικό να παρακολουθούμε τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε όσους εκδηλώνουν » σχολίασε η Δρ Navya Voleti, ειδικευόμενη ιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Milton S. Hershey του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα βοηθήσουν στον περιορισμό της διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια και την αύξηση των εμβολιασμών» πρόσθεσε ο Δρ Paddy Ssentongo, ειδικευόμενος ιατρός στο ίδιο κέντρο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Διαβάστε επίσης: 

Τι γυρεύει ένα mRNA εμβόλιο στη σαλάτα μου!

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: «Πιάνει» καλύτερα όταν έχει πολλές παρενέργειες;

Covid-19 ή Φυσική Νόσηση: Πότε κινδυνεύουν περισσότερο οι έφηβοι

Πηγή: Μυοκαρδίτιδα: Λοίμωξη Covid-19 ή εμβολιασμός 7πλασιάζει τον κίνδυνο;

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα