Κ. Μπακογιάννης: Έως το τέλος του 2022 ο Δήμος Αθηναίων θα έχει ψηφιοποιήσει όλες τις υπηρεσίες του

Πρόσφατα Άρθρα

Την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης όλων των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων έως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε σήμερα στο Συνέδριο της Cisco στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, και προανήγγειλε τη δημιουργία Ψηφιακής Βίβλου της πόλης των Αθηνών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα -μετά το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο- καθώς και για ένα καθοριστικό βήμα για τον μετασχηματισμό της πόλης. Εξηγώντας στο ακροατήριο του Συνεδρίου τη σημασία της Ψηφιακής Βίβλου για το μέλλον της Αθήνας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, ανέφερε, ότι δεν είναι απλώς ένα άθροισμα από έργα και υπο-έργα, δεν είναι απλώς ποσοτικό το ζητούμενο, ούτε έχει να κάνει με τα τεχνικά δελτία, τα οποία θα μας επιτρέψουν να απορροφήσουμε τα 20 + 12 εκατ. ευρώ που δικαιούται η Αθήνα. Είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι μία πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπως είπε, προς όλες και όλους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στα ιδρύματα και στην κοινωνία των πολιτών, στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και στους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μετασχηματίσουμε την πόλη. Να την κάνουμε τώρα καλύτερη για τη ζωή των πολιτών και να την προετοιμάσουμε για το απαιτητικό αύριο», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων στην ομιλία του στο Συνέδριο με τίτλο «Οι Πόλεις του Μέλλοντος: Σύγχρονες, Ασφαλείς και Βιώσιμες», αναφέρθηκε στην ψηφιακή πολιτική του δήμου, προτάσσοντας το έργο της Εταιρείας Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του Δήμου (ΔΑΕΜ) και ιδιαίτερα την πλατφόρμα https://eservices.cityofathens.gr/ μέσω της οποίας, άλλαξε η σχέση των Αθηναίων με τις δημοτικές υπηρεσίες.

«Αυτή τη στιγμή το 70% των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων έχει ψηφιοποιηθεί. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ψηφιοποιηθεί το 100% των υπηρεσιών. Ο πολίτης δε χρειάζεται πλέον να ταλαιπωρείται. Μπορεί να κάνει τη δουλειά του εύκολα και γρήγορα από το σπίτι, από το γραφείο, από το κινητό. Παράλληλα, η ΔΑΕΜ δημιούργησε την υπηρεσία των ηλεκτρονικών ραντεβού, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Όλα αυτά μαζί με την εφαρμογή Novoville που λειτουργεί με πολύ μεγάλη επιτυχία καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο τα αιτήματα και την ανταπόκριση των υπηρεσιών του Δήμου, το my Athens pass για το εύκολο πάρκινγκ στην πόλη, αλλά και οι πλατφόρμες που έχουν ήδη αναπτυχθεί για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις μας, συνθέτουν μία πολύ διαφορετική σχέση ανάμεσα στον Δήμο και τους δημότες του».

Ο ίδιος, επισήμανε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ότι η ψηφιοποίηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά αποκτά νόημα και ουσία όταν κάνει τη ζωή των ανθρώπων, καλύτερη. «Δεν κρινόμαστε», όπως είπε «ούτε από τα χρήματα που απορροφούμε, ούτε από τις μεγάλες ταμπέλες που τοποθετούμε». Διατύπωσε, μάλιστα, την ανησυχία του ότι πίσω από το πρόσκαιρο πολιτικό κέρδος μπορεί να χαθεί μία πρωτόγνωρη ευκαιρία για την και ζήτησε από όλους τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και εκείνους της αγοράς, να καθίσουν με συνεργατικό πνεύμα γύρω από ένα τραπέζι και με διαφάνεια και εντιμότητα να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε ακόμη στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Δήμου, που περιλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η πλήρης αναβάθμιση του Πρωτοκόλλου του Δήμου Αθηναίων, η δημιουργία πλατφόρμας παρακολούθησης της εξέλιξης των έργων στην πόλη και των έργων υποδομής στα σχολεία, καθώς και το σύστημα διαχείρισης παραβάσεων, το οποίο επιτρέπει στη δημοτική αστυνομία με ταχύτητα και, κυρίως, με διαφάνεια να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης.

Ιδιαίτερη έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων στο έργο του ηλεκτροφωτισμού, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα της Αθήνας στην εποχή των smart cities. «Ετοιμαζόμαστε στους επόμενους 1,5 – 2 μήνες να συμβασιοποιήσουμε το έργο του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Αθηναίων. Συνολικά 43.500 ηλεκτροφωτιστικά αντικαθίστανται με φωτιστικά τεχνολογίας LED, από άκρη σε άκρη της πόλης, και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα. Η ενεργειακή αυτή αναβάθμιση, όχι μόνο οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων και καλύτερη ποιότητα φωτισμού, επομένως και σε μία ασφαλή πόλη, αλλά προβλέπει και μια σειρά από αυτοματισμούς, καθώς μιλάμε για το πρώτο έξυπνο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού στην πρωτεύουσα. Θα σας το πω διαφορετικά: Επιτέλους η καλωσορίζει τον 21ο αιώνα.

Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης απηύθυνε πρόσκληση προς όλες τις δημιουργικές και καινοτόμες δυνάμεις της πόλης να συμβάλουν στο πέρασμα της Αθήνας στη νέα εποχή:

«Η έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τις κρίσεις. Όταν τελείωνε η οικονομική κρίση, ήρθε η πανδημία. Όταν έδειξε να τελειώνει η πανδημία, ήρθε η νέα ενεργειακή κρίση, η του κόστους ζωής. Όμως, η άντεξε και αντέχει. Κι αυτό, χάρη στις νέες, τις δημιουργικές κοινότητες των ανθρώπων που αντιστέκονται. Σε αυτές τις κοινότητες απευθυνόμαστε, σε αυτές με τις οποίες θέλουμε να γράψουμε μαζί το “αύριο” της πόλης μας», κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.

Newsroom

Πηγή: Κ. Μπακογιάννης: Έως το τέλος του 2022 ο Δήμος Αθηναίων θα έχει ψηφιοποιήσει όλες τις υπηρεσίες του

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ