Κορωνοϊός: Χάνουμε και τα μαλλιά μας λόγω Covid-19;

Πρόσφατα Άρθρα

Το πρόσφατο χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock στην τελετή απονομής των Όσκαρ, με αφορμή ένα φαινομενικά αθώο αστείο για την πάθηση της γυναίκας του, την αλωπεκία, μας υπενθυμίζει ότι η απώλεια μαλλιών δεν κάνει διακρίσεις. Eιδικότερα όμως εν καιρώ πανδημίας, τα περιστατικά τριχόπτωσης αυξήθηκαν, τόσο λόγω της νόσησης αλλά και λόγω του αυξημένου άγχους όπως αναφέρουν σε άρθρο τους στο Psychology Today οι πλαστικοί χειρουργοί δρ Michael Reilly και δρ Keon Parsa.

Ο κύκλος της τρίχας 

Στο τριχωτό της κεφαλής, οι τρίχες περνάνε από τρεις φάσεις: το 85% των τριχών αναπτύσσονται (αναγενής φάση),  το 14% σταματούν να αναπτύσσονται (καταγενής φάση) και το 1% υποχωρούν (τελογενής φάση). Τα ποσοστά όμως αυτά ποικίλλουν. Όσον αφορά το είδος της τριχόπτωσης που οφείλεται στην πανδημία, αυτή ονομάζεται τελογενής τριχόπτωση (τριχόρροια).

Ο τύπος αυτός της τριχόπτωσης εμφανίζεται αιφνιδίως και είναι αποτέλεσμα έντονου σωματικού ή συναισθηματικού άγχους. Περίπου το 70% της τρίχας εισέρχεται στην τελογενή φάση ή στη φάση ηρεμίας του κύκλου ανάπτυξής τους. Κάποιος με τριχορροία μπορεί να χάσει από τρεις έως και έξι φορές περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό. Αυτή η ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε αισθητή αραίωση των μαλλιών και την αντίστοιχη έκθεση του τριχωτού της κεφαλής.

Πώς επηρεάζει ο

Η ήταν μια από τις επιπτώσεις της στους ασθενείς, τα συμπτώματα των οποίων είτε υποχώρησαν σε μερικές εβδομάδες ή συνέχισαν και μετά κατά την νόσηση με long COVID. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο διαδεδομένη είναι η τριχόπτωση μεταξύ των ασθενών, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ εκείνων που νοσηλεύτηκαν, το 22% εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν έως και έξι μήνες αργότερα.

Αντίστοιχα, όμως, ακόμα και για όσους δεν μολύνθηκαν από τον κορωνοϊο, το άγχος ήταν ένας επιβαρυντικός παράγοντας που θα μπορούσε να ενισχύσει την τριχόπτωση.

Υπάρχει λύση; 

Το θετικό γεγονός όμως, είναι ότι αυτή η είναι προσωρινή και μπορεί να αναστραφεί μέσα σε τρεις με έξι μήνες. Εκτός από τεχνικές για την χαλάρωση του άγχους που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε, μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με βιοτίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12.

Εάν η επιμένει, μπορείτε να επιλέξετε και φαρμακευτικές επιλογές, όπως τη μινοξιδίλη και τη φιναστερίδη, συμβουλευόμενοι όμως πάντα κάποιον ειδικό. Τέλος, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις συνιστάται και η μεταμόσχευση μαλλιών, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει και την ψυχολογία των ασθενών και την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους.

Άλλωστε το ψυχικό αποτύπωμα της τριχόπτωσης επηρεάζει αρνητικά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες. Σύμφωνα με μια μελέτη που αξιολόγησε πάνω από 1.500 άνδρες με τριχόπτωση, το 70% θεωρούσε τα μαλλιά ως ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της εικόνας τους. Η απώλεια μαλλιών συσχετίστηκε με την ανησυχία σχετικά με την ελκυστικότητά τους αλλά και με συναισθήματα κατάθλιψης.

Όσον αφορά τις γυναίκες, την συνόδευε η αρνητική και η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία έχει αποδειχθεί ότι είναι παρούσα έως και 10 χρόνια μετά την αρχική απώλεια μαλλιών.

Διαβάστε επίσης

Τριχόπτωση: Αυτές είναι οι λύσεις για κάθε πρόβλημα

Τριχόπτωση: Ο απίστευτος εχθρός των μαλλιών που κρύβεται στον αέρα

Εποχική-Αντιδραστική Τριχόπτωση: Μην τα χάνετε!

Πηγή: Κορωνοϊός: Χάνουμε και τα μαλλιά μας λόγω Covid-19;

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ