Κορωνοϊός – Ανοσία: Τι «κερδίζουμε» με την 4η δόση του εμβολίου

Πρόσφατα Άρθρα

Η χορήγηση της τέταρτης (2ης αναμνηστικής) δόσης του εμβολίου έναντι του έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου, για την ενίσχυση της ανοσίας έναντι του ιού, με προτεραιότητα στις ομάδες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Πάνος Μαλανδράκης, και (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης του Howard D Larkin στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Lancet infectious Diseases.

Πρόκειται για τυχαιοποιημένη, τυφλή μελέτη φάσης 2, η οποία αφορά σε εθελοντές που έλαβαν την τέταρτη δόση του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer/BioNTech, 30μgr) έναντι του mRNA-1273 (Moderna, 50μgr). Από το συνολικό αριθμό των εθελοντών που τυχαιοποιήθηκαν, το 50% έλαβε το BNT162b2 και το 50% το mRNA-1273.

Συνολικά, έλαβαν μέρος 166 συμμετέχοντες, από τους οποίους το 52% ήταν γυναίκες και το 48% άνδρες. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 70.1 έτη. Οι συμμετέχοντες είχαν λάβει αρχικά δύο δόσεις του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19 ή του BNT162b2 έναντι του και ακολούθως μια τρίτη δόση (1η αναμνηστική) με το BNT162b2. Το χρονικό διάστημα μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης δόσης ήταν 208 ημέρες, με πιο συχνή παρενέργεια το άλγος στην περιοχή της έγχυσης, καθώς και καταβολή. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης παρατηρήθηκε ότι την 14η ημέρα μετά την τέταρτη δόση, ο αριθμός των αντισωμάτων αυξήθηκε κατά 12% με το BNT162b2 και κατά 16% με το mRNA-1273, αντιστοίχως. Η απάντηση των Τ λεμφοκυττάρων μετά την 4η δόση έναντι του αρχικού στελέχους του ήταν 7.3% και 6.2%, αντιστοίχως. Συγκριτικά με τα αποτελέσματα της αντισωματικής απάντησης, την 28η ημέρα μετά την 3η δόση του εμβολίου, η 4η δόση φαίνεται να αυξάνει τα αντισώματα κατά 2 φορές περισσότερο από την 3η δόση.

Συνοπτικά, μετά την 4η δόση του εμβολίου δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ο εμβολιασμός ήταν καλά ανεκτός από τους συμμετέχοντες και οδήγησε σε σημαντική της κυτταρικής και χημικής ανοσίας. Οι μέγιστες αποδόσεις της τέταρτης δόσης του εμβολίου ήταν παρόμοιες και πιθανόν καλύτερες από την τρίτη δόση του εμβολίου.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς τα εμβόλια μετατοπίζουν σε νεαρότερες ηλικίες το «προφίλ» των θανάτων λόγω Covid-19

Κορωνοϊός: Εννέα λόγοι που κάποιοι ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Πώς μπορεί να επηρεάσει τον μηνιαίο κύκλο των γυναικών

Πηγή: Κορωνοϊός – Ανοσία: Τι «κερδίζουμε» με την 4η δόση του εμβολίου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ