Κορωνοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για το νέο εμβόλιο κατά της Όμικρον – Ποιες ομάδες αφορά

Αξίζει να διαβάσετε

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για την αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον, όπως ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας. Οι πολίτες θα μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους στην πλατφόρμα που άνοιξε σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανακοίνωσαν την ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών με το νέο σκεύασμα, καθώς και τις ομάδες του πληθυσμού που θα μπορούν να εμβολιαστούν.

Ξεκινώντας η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι τα δυο εμβολια, της Pfizer και της Moderna για τη χρήση των οποίων γνωμοδότησε ο ΕΜΑ αποτελούν την προσαρμοσμένη έκδοση των αρχικών εμβολίων και ότι είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων της Όμικρον. Οπως είπε, επιδιώκεται αύξηση των επίπεδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και άρα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις 1,2 και 5 της Ομικρον, ενώ ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί και με τα προηγούμενα, δηλαδή ήπιες.

Επίσης η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια σύμφωνα με τον ΕΜΑ:

– Τα νέα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 και άνω και οι συστάσεις καθορίζονται από κάθε χώρα αναλογά με τα δεδομένα.

– Προορίζονται για αναμνηστική δόση, δηλαδη μετά την συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον πρώτο εμβολιασμό.

– Χορηγούνται τουλάχιστον 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό ή νόσηση. Διευκρινίστηκε επίσης ότι όσοι έχουν κάνει τη τελευταία δόση πριν από τρεις μήνες, θα μπορούν να κάνουν τη δόση με το επικαιροποιημένο. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν το βασικό σχήμα και να ακολουθήσει το επικαιροποιημένο.

– Προτεραιότητα έχουν άτομα με σοβαρό κίνδυνο σοβαρής νόσησης δηλαδή, (άτομα ηλικίας άνω 60 ετών, ηλικίας 12-15 ετών σε ομάδες αυξημένου κινδυνου, άτομα που διαμένουν σε μονάδες ηλκιωμένων, άτομα που διαβιούν με άτομα σε ανοσοκατοστολή και φροντιστές ατόμων αυξημένου κινδύνου από νόσηση με κορωνοϊό).

– Θα υπάρξουν και άλλοι τύποι εμβολίων στο άμεσο μέλλον για τη μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλογών και ενίσχυση της ανοσίας.

«Ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θανάτους. Ομως η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας και η εμφάνιση μεταλλάξεων υπαγόρευσαν την ανάγκη νέων εμβολίων», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Τέλος η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι μαζί με τον εμβολιασμό για τον Covid μην αμελήσουμε τον εμβολιασμό για τη γρίπη.

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενώ η σχετική πλατφόρμα, άνοιξε σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι όπως έγραψε το Greece την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει τα νέα εμβόλια, τα οποία είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάνω από 500.000. Αφορούν δε, τις μεταλλάξεις Όμικρον 1 και Όμικρον 2.

Πηγή: Κορωνοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για το νέο εμβόλιο κατά της Όμικρον – Ποιες ομάδες αφορά

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα