Κατερίνα Καινούργιου: «Πάω κι εγώ σε ψυχίατρο, έπεσα σε αντιδραστική κατάθλιψη»

Αξίζει να διαβάσετε

Προσωπική εξομολόγηση έκανε η Κατερίνα Καινούργιου με αφορμή την καλεσμένη της, Σούπερ Κική.

Η γνωστή instagrammer το πρωί της Τετάρτης βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής Super Κατερίνα μιλώντας ανοιχτά για την αλλά και την απόφασή της να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Τότε, η παρουσιάστρια εξομολογήθηκε:

«Δεν είναι ταμπού, έχουν αλλάξει οι εποχές, θα το πω δημόσια και δεν ντρέπομαι καθόλου να το πω, επειδή κι εγώ πέρασα πάρα πολύ δύσκολα το καλοκαίρι έπεσα σε αντιδραστική κατάθλιψη, κάτι προσωπικό, αποφάσισα να πάω σε ψυχίατρο, μιλούσα και με ψυχολόγο. Συνειδητοποίησα πως κάθε φορά που επισκέπτομαι τον γιατρό είμαι και καλύτερα. Δεν ντρέπομαι να το πω δημόσια».

Τι είναι η αντιδραστική κατάθλιψη;

Όλοι αισθανόμαστε θλίψη. Είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα. Ωστόσο, η κλινική είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής μας.

Η αντιδραστική και η κλινική μοιάζουν αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αναγνωρίζοντας τις διαφορές μεταξύ αυτών των τύπων κατάθλιψης είναι το πρώτο βήμα για την σωστή θεραπεία.

Η αντιδραστική είναι γνωστή και ως «διαταραχή προσαρμογής με καταθλιπτική διάθεση». Συχνά παρέρχεται με το πέρασμα του χρόνου και η για το όποιο πρόβλημα την έχει προκαλέσει διευκολύνει την διαδικασία της ανάρρωσης.

Αντίθετα, η κλινική είναι μια πολύ σοβαρή ψυχική νόσος. Είναι γνωστή ιατρικά ως «μείζονα καταθλιπτική διαταραχή».

Ποιες είναι οι διαφορές;

Οι διαφορές μεταξύ της αντιδραστικής και της κλινικής κατάθλιψης είναι αυτές που καθορίζουν τον τύπο της θεραπείας που χρειάζεται το άτομο και την σοβαρότητα της κατάστασης.

Αντιδραστική

Είναι μια βραχυπρόθεσμη μορφή κατάθλιψης που συμβαίνει ως ενός τραυματικού γεγονότος ή αλλαγής στη ζωή ενός ατόμου. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Το διαζύγιο ή το χωρισμό

Τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου

Ένα σοβαρό

Την απώλεια της εργασίας ή τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Άλλες σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπως η συνταξιοδότηση

Η αντιδραστική κατάθλιψη εμφανίζεται όταν ένα άτομο παλεύει να αντιμετωπίσει σημαντικές ή δραματικές αλλαγές στη ζωή του. Για παράδειγμα, ίσως πάρει αρκετό καιρό ένα άτομο να δεχτεί την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, όπως για παράδειγμα ενός γονέα. Μέχρι να αποδεχτεί το γεγονός, ίσως να αισθάνεται ανίκανο να προχωρήσει στη ζωή του.

Τα τραυματικά γεγονότα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη θεραπεία EMDR (ειδική ψυχοθεραπευτική μέθοδος για τραυματικά βιώματα)».

Πηγή: therapia.gr

Οι φωτογραφίες και το κείμενο αναδημοσιεύονται κατόπιν σχετικής του μέσου.

Πηγή: Κατερίνα Καινούργιου: «Πάω κι εγώ σε ψυχίατρο, έπεσα σε αντιδραστική κατάθλιψη»

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα