7.3 C
Keratea
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

Κίνα: Η Evergrande οδεύει προς την χρεοκοπία –Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Πρόσφατα Άρθρα

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν τεθεί σε εγρήγορση καθώς ο κινεζικός κολοσσός στον τομέα των ακινήτων αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία κατασκευής ακινήτων στον κόσμο αντιμετωπίζει μια σειρά προθεσμιών για πληρωμές τόκων ομολόγων, συνολικού ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία έχει λάβει μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες για να συγκεντρώσει τα χρήματα που οφείλει σε πελάτες, επενδυτές και προμηθευτές. 

Συγκεκριμένα, έχει συστήσει μια επιτροπή διαχείρισης κινδύνου (risk management), προκειμένου να προβεί σε αναδιάρθρωση, με την ελπίδα να γλιτώσουν την χρεοκοπία. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης, όπως ο S&P, η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη κάτι που θα επηρεάσει αρκετά και την παγκόσμια οικονομία.

Ο κολοσσός των ακινήτων, ο οποίος έχει χρωστούμενα πάνω από 300 δισ. δολάρια και κινδυνεύει με τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην Κίνα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επιτροπή περιλάμβανε αξιωματούχους κρατικών φορέων και θα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στον «περιορισμό και την εξάλειψη των μελλοντικών κινδύνων».

Την Παρασκευή, η δήλωσε ότι θα επιδιώξει την αναδιάρθρωση του χρέους της αφού αναγνώρισε ότι ενδέχεται να μην είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, ωθώντας την κυβέρνηση της νότιας επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, όπου εδρεύει, να παρέμβει για να βοηθήσει στη διαχείριση της πτώσης.

«Η προσπαθεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώσει το χρέος, αλλά με τη δήλωση της Παρασκευής ουσιαστικά δείχνει ότι πρόκειται να ‘παραδοθεί’ και χρειάζεται βοήθεια», δήλωσε η Conita Hung, διευθύντρια επενδυτικής στρατηγικής στην Tiger Faith Asset Management. «Αυτό στέλνει ένα πολύ κακό σήμα», τόνισε.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα προβλήματα της είναι σοβαρά.

Πρώτον, πολλοί άνθρωποι αγόρασαν ακίνητα από την Evergrande, ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες. Έχουν κάνει ήδη και θα μπορούσαν ενδεχομένως να χάσουν αυτά τα χρήματα εάν καταρρεύσει.

Υπάρχουν, επίσης, εταιρείες που συναλλάσσονται με την Evergrande. Οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστικών εταιρειών, των εταιρειών σχεδιασμού και των προμηθευτών υλικών, κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλες ζημίες, οι οποίες θα μπορούσαν να τις οδηγήσουν σε χρεοκοπία.

Ο τρίτος λόγος είναι οι πιθανές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας.

«Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι εκτενείς. Η φέρεται να χρωστάει χρήματα σε περίπου 171 εγχώριες και σε 121 άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες», δήλωσε στο BBC ο Mattie Bekink του Economist Intelligence Unit (EIU).

Εάν η αθετήσει τις υποχρεώσεις της, οι και άλλοι δανειστές μπορεί να αναγκαστούν να δανείσουν λιγότερο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό που είναι γνωστό ως πιστωτική κρίση, όταν οι εταιρείες αγωνίζονται να δανειστούν χρήματα σε προσιτές τιμές.

Μια πιστωτική κρίση θα ήταν πολύ άσχημα νέα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επειδή οι εταιρείες που δεν μπορούν να δανειστούν δυσκολεύονται να αναπτυχθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Αυτό μπορεί επίσης να ενοχλήσει τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να δουν την Κίνα ως λιγότερο ελκυστικό μέρος για να επενδύσουν τα χρήματά τους.

Πηγές: Reuters, BBC

 

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: Κίνα: Η Evergrande οδεύει προς την χρεοκοπία –Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ