Η πανδημία αύξησε τον χρόνο που περνάνε τα παιδιά μπροστά στις οθόνες κατά μία ώρα και 20 λεπτά

Πρόσφατα Άρθρα

Ο χρόνος που περνάνε τα παιδιά δημοτικού μπροστά στις οθόνες αυξήθηκε κατά 83 λεπτά την ημέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με νέα μελέτη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Ο χρόνος μπροστά στις οθόνες αυξήθηκε περισσότερο μεταξύ των μαθητών δημοτικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊου, διαπίστωσε νέα μελέτη που κάνει λόγο για μία επιπλέον ώρα και 20 λεπτά την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια ανασκόπηση έρευνας.

Η απότομη του χρόνου μπροστά σε οθόνες συνδέεται με φτωχότερες δίαιτες στα παιδιά, κακή υγεία των ματιών, επιδείνωση της ψυχικής υγείας με περισσότερο άγχος και προβλήματα συμπεριφοράς όπως επιθετικότητα, ευερεθιστότητα και αυξημένη συχνότητα εκρήξεων θυμού, είπαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα προκάλεσαν εκκλήσεις για δράση με στόχο τον περιορισμό των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία εκατομμυρίων παιδιών. Η μεγαλύτερη ημερήσια του χρόνου σε οθόνες διαπιστώθηκε μεταξύ των παιδιών ηλικίας έξι έως 10 ετών. «Σημαντικές» ωστόσο παρατηρήθηκαν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και στους ενήλικες, σύμφωνα με το Anglia Ruskin

«Αυτή η έρευνα διαπίστωσε ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες αύξησαν τον συνολικό χρόνο τους στην οθόνη», έγραψαν οι ερευνητές στο eClinicalMedicine, το οποίο αποτελεί μέρος του περιοδικού Lancet Discovery Science. «Τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ακολουθούμενα από τους ενήλικες, τους έφηβους και τα μικρά παιδιά».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο περισσότερος χρόνος μπροστά σε οθόνες όπως η τηλεόραση ή ο υπολογιστής σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφή, τον ύπνο, την ψυχική υγεία και την υγεία των ματιών. Τις μεγαλύτερες κατέγραψαν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά 83 λεπτά την ημέρα.

Στη συνέχεια ήταν οι ενήλικες, με 58 λεπτά, και οι έφηβοι (ηλικίας 11 έως 17 ετών), με 55 λεπτά. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών είχαν τη χαμηλότερη του χρόνου οθόνης, αυξάνοντας κατά 35 λεπτά, αν και ακόμη και αυτή η αύξηση δεν είναι ασήμαντη, λένε οι ειδικοί.

«Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που εξετάζει συστηματικά ερευνητικά άρθρα σχετικά με την του χρόνου οθόνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τον αντίκτυπό της», δήλωσε ο καθηγητής Shahina Pardhan, ανώτερος συγγραφέας και διευθυντής του Vision and Eye Research Institute στην Αγγλία.

«Ωστόσο, η συνολική εικόνα παρέχει σαφείς αποδείξεις ότι ο χρόνος οθόνης πρέπει να μειωθεί όπου είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιηθούν τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα. Αυτές περιλαμβάνουν δυσμενείς διατροφικές συμπεριφορές, ύπνο, ψυχική υγεία και επιπτώσεις στην υγεία των ματιών.

«Είναι επίσης σημαντικό να προωθούνται μη καθιστικές δραστηριότητες για να μετριαστούν οι κίνδυνοι αυξημένου χρόνου οθόνης». Οι ερευνητές ανέλυσαν 89 μελέτες από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Χιλή και το Ισραήλ. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στις του χρόνου οθόνης πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λεπτομερώς, καλύπτοντας ένα συνολικό μέγεθος δείγματος άνω των 200. ατόμων.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Πηγή: Η πανδημία αύξησε τον χρόνο που περνάνε τα παιδιά μπροστά στις οθόνες κατά μία ώρα και 20 λεπτά

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ