Η Ελλάδα «πατάει… γκάζι» για την εξόρυξη φυσικού αερίου- Τι αποφασίστηκε

Πρόσφατα Άρθρα

Η πατάει γκάζι για την εξόρυξη αερίου. Οι έρευνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα (12.04.2022) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιταχυνθούν και θα γίνουν σε έξι περιοχές, στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Δυο ελληνικές εταιρίες θα αναλάβουν το έργο.

«Ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα είναι πιθανό, δεν είμαστε, βέβαιοι, είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στο θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες πάντα αποκλειστικής εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Κυριάκος από την έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίες Υδρογονανθράκων.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πριν από τον πόλεμο δεν αποτελούσε ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες να μπουν στο παιχνίδι των εξορύξεων λόγω των χαμηλών τιμών του αερίου.

Τις έρευνες θα «τρέξουν» δυο ελληνικές εταιρίες, οι οποίες δεσμεύονται να ξεκινήσουν πρόγραμμα ερευνών έως το τέλος του 2023. «Πρέπει μέχρι τότε να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες αερίου, ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή του», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εταιρίες αυτές θα επικεντρωθούν στους μεγάλους πιθανούς στόχους εξόρυξης αερίου.

«Σε κάποιες περιοχές ενδεχομένως να μπορούμε να πετύχουμε διερευνητικές γεωτρήσεις και πριν από το τέλος του 2023», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώσεις που γίνονται σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατηγικής και οικονομικής θέσης της χώρας. «Η εκτός από χώρα αποθήκευσης αερίου, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός».

Παράλληλα, νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για τη διερεύνηση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε, επίσης, ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Πηγή: Η Ελλάδα «πατάει… γκάζι» για την εξόρυξη φυσικού αερίου- Τι αποφασίστηκε

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ