Εύα Καϊλή: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σχέδιο κατά της διαφθοράς

Αξίζει να διαβάσετε

- Advertisement -
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σχέδιο κατά της διαφθοράς

Αντιμέτωπο με τη διαφθορά θέλει να τεθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ψηφίζει τροπολογία για την αντιμετώπισή της, μετά και το σκάνδαλο Qatar Gate που «έσκασε» στις Βρυξέλλες και εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή

Reader symbol

Newsroom

Evropaiko Koinovoulio
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο | Shutterstock
Οι κατηγορίες περί εμπλοκής της Ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο χρηματισμού και διαφθοράς, Qatar Gate, σήμανε συναγερμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ψάχνει τρόπο για να αντιμετωπίσει τα συστηματικά φαινόμενα διαφθοράς. Η κα Καϊλή αναμένεται να τεθεί σε ακρόαση στις 22 Δεκεμβρίου του 2022, όπου και θα απολογηθεί για το σημαντικό χρηματικό ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «μαστίζεται» από το σκάνδαλο των λομπιστών, το οποίο όπως φαίνεται θα πάρει και άλλες προεκτάσεις, λόγω και των καταγγελιών για την εμπλοκή και του Μαρόκου, και ψάχνει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα διαφθοράς. Τη «λύση» στο πρόβλημα φέρεται να τη βρήκαν σε τροπολογία της Γαλλίδας αριστερής νομοθέτη Leïla Chaibi, που κατατέθηκε για ψήφιση νωρίτερα, σήμερα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το Politico με βάση την τροπολογία αναστέλλεται το νομοθετικό έργο για την απελευθέρωση της βίζας για τους Καταριανούς μαζί με την αεροπορική συμφωνία ΕΕ – Κατάρ. Ζητούν επίσης να ανασταλεί η πρόσβαση όλων των εκπροσώπων των συμφερόντων του Κατάρ μέχρι οι δικαστικές έρευνες να παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Ωστόσο, τουλάχιστον για τις αεροπορικές εταιρείες, η απόφαση του Κοινοβουλίου θα έχει μικρό αντίκτυπο, καθώς η συμφωνία με το Κατάρ βρίσκεται ήδη σε ισχύ. Οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν τελική έγκριση μόνο όταν όλα τα κράτη μέλη έχουν επικυρώσει τη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 2021. Μέχρι στιγμής μόνο έξι χώρες έχουν: Αυστρία, Λετονία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Εσθονία και Τσεχική Δημοκρατία.

Πρόκειται για ένα σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς το οποίο θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην παροχή προστασίας σε καταγγέλλοντες που αποκαλύπτουν τις όποιες «σκοτεινές» συναλλαγές εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το σχέδιο επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην παροχή ενισχυμένης προστασίας στα «βαθιά λαρύγγια» του Ευρωκοινοβουλίου. Αν και το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ για τους πολίτες της ΕΕ, σταμάτησε να παρέχει τέτοιες προστασίες στους δικούς του υπαλλήλους και οι καταγγέλλοντες είχαν αντιμετωπίσει αντίποινα, επειδή μιλούσαν για παράνομη ή ύποπτη συμπεριφορά στα γραφεία τους.

- Advertisement -

Το σχέδιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 541-2, και τρεις αποχές.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν μεταξύ άλλων να καταστήσουν υποχρεωτικό και να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του Μητρώου Διαφάνειας της ΕΕ σε εκπροσώπους τρίτων χωρών και πρώην ευρωβουλευτές, αλλά και να το ενισχύσουν, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρέστερη επαλήθευση των πληροφοριών. Ζητούν επίσης τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εξέταση περιστατικών διαφθοράς και αθέμιτων ενεργειών από τρίτες χώρες, καθώς και μια ειδική επιτροπή για την εξεύρεση ατελειών στο υφιστάμενο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και την υποβολή προτάσεων για μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, θα πρέπει να ανατεθεί σε έναν Αντιπρόεδρο του ΕΚ η επαλήθευση της ακεραιότητας και η καταπολέμηση της διαφθοράς και των ξένων παρεμβάσεων.

Η ψηφοφορία έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την έρευνα της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας για διαφθορά, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που οδήγησε στη σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύα Καϊλή, η οποία καθαιρέθηκε από την αντιπροεδρία την περασμένη Τρίτη.

Μέτσολα: Υπάρχουν τρύπες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

- Advertisement -

«Oι ποινικές διαδικασίες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη για το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι καταστροφικές για τη δημοκρατία, την Ευρώπη και για ό,τι υπερασπιζόμαστε», τόνισε η Ρομπέρτα Μέτσολα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους εξωτερικούς παράγοντες που προσπαθούν να μας υπονομεύσουν, ότι δε θα ενδώσουμε, ότι θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας, το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη», υπογράμμισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα επισήμανε ότι προωθεί μεγάλο πακέτο μεταρρύθμισης με στόχο να είναι έτοιμο το 2023. Όπως εξήγησε η κ. Μέτσολα, θα περιλαμβάνει πιο ισχυρή προστασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαγόρευση όλων των ανεπίσημων ομάδων φιλίας, επανεξέταση του ελέγχου του κώδικα συμπεριφοράς και «μία απόλυτη και σε βάθος» έρευνα σχετικά με την αλληλεπίδραση με τρίτες χώρες.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το εάν έχει δεχτεί «ύποπτες» προσεγγίσεις από το Κατάρ, το Μαρόκο ή άλλες τρίτες χώρες και γιατί έπρεπε να αποκαλυφθεί το παρόν σκάνδαλο διαφθοράς για να ληφθούν αποφάσεις που θα κλείσουν υπάρχουσες «τρύπες», η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «τρύπες», οι οποίες ωστόσο θα καλυφθούν, όπως σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δραστηριότητα πρώην μελών του ΕΚ, το ποιος είναι τώρα στο μητρώο διαφάνειας ή το ποιος μπορεί να μπει στο ΕΚ.

«Πρέπει να κοιτάξουμε τις ΜΚΟ, οι οποίες είναι στο μητρώο διαφάνειας, αυτές που δεν είναι, αλλά χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα αποσκοπώντας σε πηγή χρηματοδότησης, αποσκοπώντας σε τρόπους δράσης», υπογράμμισε η Ρομπέρτα Μέτσολα. Επίσης, ανέφερε ότι προσκλήθηκε να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, αλλά αρνήθηκε. «Αρνήθηκα γιατί έχω ανησυχίες γι’ αυτή τη χώρα και κάθε ευκαιρία που είχα -είχα δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης του Κατάρ στις Βρυξέλλες κατά τις οποίες έλαβα προσκλήσεις είτε για να παρευρεθώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή με ανοιχτό αίτημα από τους Καταριανούς για να απευθυνθώ στο κοινοβούλιο- την απέρριψα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

όλα τα θέματα

Πηγή: Εύα Καϊλή: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σχέδιο κατά της διαφθοράς

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

Αυτός είναι ο δήμος Αττικής που αλλάζει όνομα

Πρόκειται για τον δήμο Κηφισιάς, ο οποίος αναμένεται να μετονομαστεί σε δήμος Κηφισιάς - Ν. Ερυθραίας - Εκάλης με...
- Advertisement -

Σχετικά άρθρα