11.5 C
Keratea
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Εύα Καϊλή: Τι έλεγε πριν δύο εβδομάδες για Κατάρ και Μουντιάλ

Αξίζει να διαβάσετε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: Τι έλεγε πριν δύο εβδομάδες για Κατάρ και Μουντιάλ

«Πρωτοπόρο» στα… εργασιακά δικαιώματα χαρακτήριζε το Κατάρ η Εύα Καϊλή που φέρεται να συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από τις Αρχές του Βελγίου, με την κατηγορία για δωροδοκία που σχετίζεται με το Κατάρ.

Reader symbol

Newsroom

kaili
Εύα Καϊλή | AP
Ως «πρωτοπόρο» στα… εργασιακά δικαιώματα χαρακτήριζε το Κατάρ η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, φέρεται να συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από τις Αρχές του Βελγίου, με την κατηγορία για δωροδοκία που σχετίζεται με το Κατάρ. Η ίδια διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η Εύα Καϊλή είχε προκαλέσει αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια πριν λίγες ημέρες αντιδράσεις, καθώς σε επιστολή της προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, έκανε λόγο για… «ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο», καθώς κατήργησε το βάρβαρο σύστημα «kafala».

Και όλα αυτά την ώρα που έρευνες και ακτιβιστές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μιλούν για περισσότερους από 6.500 μετανάστες εργάτες από πέντε χώρες – Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα – που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ από τις αρχές του 2011, χρονιά που η χώρα ανέλαβε τη φιλοξενία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έως το 2020.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η Εύα Καϊλή ανέφερε:

«Κυρία Πρόεδρε, σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι η απόδειξη, στην πραγματικότητα, του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει μια ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Εγώ μόνη είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας την καφάλα και τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Παρά τις προκλήσεις που ακόμη και οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρνούνται να εφαρμόσουν αυτούς τους νόμους, δεσμεύτηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο. Παρόλα αυτά, κάποιοι εδώ ζητούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους εκφοβίζουν και κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται για διαφθορά. Όμως, εξακολουθούν να παίρνουν το αέριό τους. Ακόμα, έχουν τις εταιρείες τους που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί.

Μου έχουν κάνει διάλεξη ως Ελληνίδα και θυμίζω σε όλους μας ότι έχουμε χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της αποτυχίας μας για νόμιμους τρόπους μετανάστευσης στην Ευρώπη. Μπορούμε να προβάλλουμε τις αξίες μας, αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για διαλέξεις για να έχουμε τη φτηνή προσοχή των ΜΜΕ. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας, τους σεβόμαστε, ακόμα και χωρίς LNG. Πρόκειται για μια νέα γενιά έξυπνων, υψηλά μορφωμένων ανθρώπων.

Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν. Και είναι ειρηνικοί διαπραγματευτές. Είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Έχουν ήδη πετύχει το ακατόρθωτο».

Τι προηγήθηκε

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πλέον ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, κλήθηκε σε ανάκριση από το Ευρωκοινοβούλιο για δωροδοκίες που σχετίζονται με το Κατάρ. Το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από δεκαπέντε έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν προκειμένου να ακουστούν από τους ανακριτές με επικεφαλής τον ανακριτή. Μισέλ Κλεζ. Ανάμεσά της και ο άνδρας της. Η ίδια δεν μπορεί να συλληφθεί λόγω ασυλίας. Αν προκύψουν στοιχεία, η υπόθεση θα διερευνηθεί αναλόγως. 

Σημειώνεται, ότι το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από δεκαπέντε έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν προκειμένου να ακουστούν από τους ανακριτές με επικεφαλής τον ανακριτή. Μισέλ Κλεζ. Ανάμεσά της και ο άνδρας της. 

Το βράδυ της Παρασκευής, εκδόθηκε ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στην οποία αναφέρεται:  «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη». Υπενθυμίζεται, πως η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, είχε συναντήσει τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μαρί, την 1η Νοεμβρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

όλα τα θέματα

Πηγή: Εύα Καϊλή: Τι έλεγε πριν δύο εβδομάδες για Κατάρ και Μουντιάλ

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα