6.4 C
Keratea
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Εύα Καϊλή: Ερευνες σε εταιρείες συγγενών της – Η ΜΚΟ της Μανταλένας

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΛΛΑΔΑ

Εύα Καϊλή: Ερευνες σε εταιρείες συγγενών της – Η ΜΚΟ της Μανταλένας

Οι ελληνικές Αρχές ελέγχουν τόσο την MKO της Μανταλένας Καϊλή αλλά και συγγενικά πρόσωπα της Εύας Καϊλή καθώς έχουν δημιουργηθεί ερωτηματικά αναφορικά με εταιρείες που έχουν δημιουργήσει – Εξετάζονται για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος

Reader symbol

Newsroom

eua-kaili-mantalena-kaili
Εύα Καϊλή, Μανταλένα Καϊλή | Eurokinissi
Αυστηρά «οικογενειακή υπόθεση» φαίνεται πως ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο της ElonΤech, της ΜΚΟ που ίδρυσε η Μανταλένα Καϊλή, αδερφή της Εύας Καϊλή. Στη «σκιά» του QatarGate στο οποίο εμπλέκεται η ευρωβουλευτής, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Αντόνιο Παντσέρι, οι ελληνικές Αρχές «ξεσκονίζουν» πρόσωπα από το ευρύτερο περιβάλλον της κυρίας Καϊλή. 

Σύμφωνα με το MEGA, οι ελληνικές Αρχές ελέγχουν τόσο την MKO της Μανταλένας Καϊλή αλλά και συγγενικά πρόσωπα της ευρωβουλευτή καθώς έχουν δημιουργηθεί ερωτηματικά αναφορικά με εταιρείες αλλά και τη δημιουργία τους, για τις οποίες εξετάζεται αν σκοπό είχαν το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα επεκτείνεται σε πολλά πρόσωπα από το περιβάλλον της Εύας Καϊλή ενώ άξιο αναφοράς είναι πως στα τέλη Νοεμβρίου η ίδια με τον Τζιόρτζι είχαν δημιουργήσει εταιρεία real estate με έδρα το Κολωνάκι. 

Εύα Καϊλή: Η ElonΤech της Μανταλένας και η έρευνα για τα κονδύλια της ΕΕ 

Αν και η σελίδα της ElonΤech, της ΜΚΟ της Μανταλένας Καϊλή, βρίσκεται εδώ και ώρες εκτός λειτουργίας, με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δει κανείς πως και οι δύο αδελφές είχαν ενεργό ρόλο στην οργάνωση. Η Μανταλένα Καϊλή είχε ρόλο ως εκτελεστική διευθύντρια και ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ, η οποία προσφάτως έλαβε και τα εύσημα από τον συνιδρυτή της, Rob Van Kranenburg.

Η ελληνική ElonTech μετρά μόλις 4 χρόνια λειτουργίας. Ασχολείται με τις νομικές και ηθικές συνέπειες της τεχνικής νοημοσύνης. Κι αυτό που ερευνούν τώρα οι αρχές είναι αν αυτή η ελληνική ΜΚΟ των αδελφών Καϊλή ήταν το «όχημα» για την προσέλκυση προγραμμάτων που αν εγκριθούν επιδοτούνται κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα προγράμματα μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το MEGA. 

«Οι σάπιοι καρποί της δημοκρατίας της ΕΕ»

Πρώτος ανέδειξε το θέμα ο ευρωπαϊκός ιστότοπος, Euractiv, με τίτλο «Οι σάπιοι καρποί της δημοκρατίας της ΕΕ». «Η Εύα Καϊλή είναι μέλος μιας ΜΚΟ που ονομάζεται ElonTech, της οποίας η αδελφή της, Μανταλένα Καϊλή είναι εκτελεστική διευθύντρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μια ανεκτική στάση απέναντι σε οικογενειακές επιχειρήσεις που χτίζονται γύρω από τους ευρωβουλευτές. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία δικλίδα ασφαλείας έναντι ενός συγγενή που ιδρύει μια ΜΚΟ που θα συγκεντρώνει κεφάλαια για υπηρεσίες λόμπι από τον αντίστοιχο ευρωβουλευτή» γράφει στο άρθρο της η Euractiv. Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας πως και «να έχει διαπραχθεί αδίκημα δύσκολα θα στεκόταν στο δικαστήριο χωρίς απτές αποδείξεις καθώς όπως έχουμε δει τα χρήματα αλλάζουν χέρια μέσα σε βαλίτσες, χωρίς τραπεζικά εμβάσματα και επικυρωμένα έγγραφα».

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ανοχή των ΜΚΟ με σύγκρουση συμφερόντων», υποστήριξε ο δημοσιογράφος του Euractiv μιλώντας στο MEGA και τόνισε «παρακολούθησα τη ροή των χρημάτων και αμέσως κατάλαβα ότι οι επαγγελματικές σχέσεις των δύο γυναικών διαπλέκονται». «Πρέπει να πω πως εκπλήσσομαι που κανένας Έλληνας δημοσιογράφος δεν κατάλαβε αυτό που κατάλαβα εγώ σε περίπου 15 λεπτά, απλώς με το να επισκέπτομαι συγκεκριμένα sites και λογαριασμούς στο Twitter, κατάλαβα πως υπάρχει τεράστια σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των δύο αδελφών. Οι δημοσιογράφοι της Βουλγαρίας δε θα επέτρεπαν ποτέ να συμβεί ένα τέτοιο σκάνδαλο, γιατί θα καταλάβαιναν πως υπάρχει κάτι. Δεν ξέρω αν υπάρχει έγκλημα, αλλά ξέρω πως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Αν υπάρχει έγκλημα, οι αρχές της Βουλγαρίας πρέπει να ερευνήσουν την κίνηση των χρημάτων» ανέφερε. 

«Είδαμε πως πολλά χρήματα διανεμήθηκαν σε βαλίτσες. Είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Αλλά αν τα χρήματα διανεμήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μπορεί να είναι βέβαιο πως κάτι πάει λάθος, το οποίο πιθανώς να τιμωρείται από τον νόμο. Για εμένα είναι αρκετό. H σύγκρουση συμφερόντων είναι αρκετή, για να πούμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί «άγγελοι» στις Βρυξέλλες, δεν ξέρω πόσοι. Αλλά υπάρχουν αρκετοί, που κάνουν κάτι αντίστοιχο όχι μόνο για το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για οργανισμούς σαν αυτό, μερικές φορές και για ολιγάρχες. Γνωρίζω κάποιους από αυτούς», σχολίασε ο δημοσιογράφος του Euractiv.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

όλα τα θέματα

Πηγή: Εύα Καϊλή: Ερευνες σε εταιρείες συγγενών της – Η ΜΚΟ της Μανταλένας

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα