Επιστολή Μπορέλ σε Δένδια: Καταδικάζει ρητά, εκ νέου, το παράνομο «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο»

Ζοζεπ Μπορέλ

Ζοζέπ Μπορέλ / Φωτογραφία apimages

Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, απέστειλε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, με την οποία καταδικάζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο το «μνημόνιο κατανοήσεως» μεταξύ Τουρκίας και μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης (3 Οκτωβρίου 2022), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει στην επιστολή του ότι η θέση της ΕΕ είναι απολύτως σαφής.

Κατόπιν ο κ. Μπορέλ κάνει αναφορά στη δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου επιβεβαιώνεται εκ νέου η θέση της ΕΕ, όπως είχε ήδη διατυπωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019. Όπως επισημαίνει ο ΥΕ/ΕΕ, θέλοντας να τονίσει την άμεση αντίδραση της ΕΕ, η δήλωση του εκπροσώπου έγινε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της υπογραφής του εν λόγω «εγγράφου».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εν λόγω θέση όποτε χρειαστεί και ολοκληρώνει την επιστολή του προς τον κ. υπουργό, διαβεβαιώνοντας για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όλα τα κράτη-μέλη της και για τη συνεχή υποστήριξή του σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό.

Σημειώνεται ότι η θέση της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2019 συμπεριλήφθηκε στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.
Τα συμπεράσματα αναφέρουν: «…Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας».

Η επιστολή του κ. Ζοζέπ Μπορέλ ήταν η απάντηση σε επιστολή που του είχε αποστείλει ο Έλληνας ΥΠΕΞ αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη (17.11.2022).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ