Επανεκκινούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο

Πρόσφατα Άρθρα

Nέα σελίδα για την φαίνεται να δημιουργείται μετά την ανάγκη της ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία. Οι έρευνες για στην Κρήτη και το Ιόνιο πέλαγος φαίνεται να παίρνουν ξανά “σάρκα και οστά”, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριακός  θα ανακοινώσει επισήμως την επανεκκίνηση.

Ο πρωθυπουργός, σε μια ιδιαίτερη στιγμή όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, θα επισκεφθεί την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Στόχος να διαπιστωθεί η ποσότητα κοιτασμάτων στην περιοχή μας και η έναρξη της εξόρυξής τους, εφόσον αξιολογηθεί θετικά το όλο εγχείρημα, μέχρι το 2030.

«Θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού σε Κρήτη και Ιόνιο. Πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα. Αυτά, σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις, αποτελούν τον κορμό του εθνικού μας ενεργειακού μείγματος», τόνισε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα εγγυηθεί στις επενδύτριες εταιρίες ότι δεν θα εμπλακούν σε γραφειοκρατικά γρανάζια, αλλά αντίθετα θα διευκολυνθούν. Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να είναι έτοιμος να ανακοινώσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διευκολύνει τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Τα οικόπεδα στην περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν παραχωρηθεί σε τρεις εταιρίες, τη γαλλική Total, την αμερικανική Exxon Mobil και τα ΕΛΠΕ, τα οποία (ΕΛΠE) δραστηριοποιούνται και στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στον κόλπο της Κυπαρισσίας και ανοιχτά της Κέρκυρας.

Βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, θα προηγηθούν οι σεισμογραφικές έρευνες, διάρκειας περίπου τριών ετών, θα ακολουθήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι εξορύξεις.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, ο κ. θα ανακοινώσει σήμερα τη σύσταση μίας ενιαίας εταιρείας που θα αναλάβει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου τόσο τα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων όσο και τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ στους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου.

Στόχος του πρωθυπουργού, εφόσον οι ενδείξεις το επιτρέψουν, είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και σε ισχυρό ενεργειακό παράγοντα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Υπό το πρίσμα αυτό, ενθαρρυντική είναι, επίσης, έκθεση από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), η οποία αναδεικνύει τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο για την του κλάδου των υδρογονανθράκων και την διενέργεια στοχευμένων ερευνών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, με απώτερο στόχο την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Πηγή: Επανεκκινούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ