Εκκενώνει περιοχές της Χερσώνας ο ρωσικός στρατός – Με «πολύ δύσκολη απόφαση» απειλεί ο Σουροβίκιν

Αξίζει να διαβάσετε

Στην εκκένωση πολλών περιοχών της Χερσώνας προχωρά ο ρωσικός στρατός με εντολή του νέου Διοικητή Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η στρατιωτική κατάσταση είναι «τεταμένη».

«Ο εχθρός συνεχώς προσπαθεί να επιτεθεί στις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών» τόνισε ο Σουροβίκιν, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής των πριν από δέκα ημέρες. Όπως είπε, τέτοιες επιθέσεις σημειώνονται κυρίως «στους τομείς του Κουπιάνσκ, του Λιμάν και του Μικολάιφ-Κρίβι Ριχ».

Σε που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, ο Σουροβίκιν ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει την πόλη της Χερσώνας, «όπου τα ουκρανικά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών απειλούν άμεσα τη ζωή των κατοίκων».

Ο διορισμένος από τη Ρωσία διοικητής της Χερσώνας επιβεβαίωσε αμέσως μετά ότι «ορισμένοι πολίτες» θα απομακρυνθούν, επικαλούμενος τον «κίνδυνο» μιας επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Βλαντίμιρ Σάλντο είπε ότι οι κάτοικοι τεσσάρων πόλεων θα απομακρυνθούν από τις όχθες του ποταμού Δνείπερου επειδή υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί ένα κοντινό φράγμα από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Ο Σουροβίκιν υποστήριξε επίσης ότι «το ουκρανικό καθεστώς επιχειρεί να διασπάσει την άμυνά μας» συγκεντρώνοντας «όλες τις εφεδρείες του» για αυτήν την αντεπίθεση. Η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη», ιδίως στην πόλη Χερσώνα, λόγω των ουκρανικών πληγμάτων εναντίον «κοινωνικών, οικονομικών και βιομηχανικών υποδομών», συνέχισε.

Μεταξύ των υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς είναι το φράγμα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Καχόφκα και η γέφυρα Ανονόφσκι που συνδέει τη βόρεια με τη νότια όχθη του Δνείπερου. Λόγω των πληγμάτων, παρουσιάζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στον ανεφοδιασμό των κατοίκων με τρόφιμα και νερό.

Οι μελλοντικές ενέργειες του ρωσικού στρατού σε ό,τι αφορά την ίδια την πόλη της Χερσώνας «θα εξαρτηθούν από τη στρατιωτική κατάσταση», συνέχισε, λέγοντας ότι είναι ανάγκη «να διαφυλαχθεί στο μέγιστο η ζωή των πολιτών και των Ρώσων στρατιωτών». «Δεν αποκλείουμε τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ,ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ σημείωσε χθες ότι η εξάρτηση της από ιρανικής κατασκευής για τις επιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων καταδεικνύει την «χρεοκοπία» της Μόσχας σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. «Επί δεκαετίες, ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για την αμυντική τους βιομηχανία. Και τελικά, υποκλίθηκαν στην προκειμένου να εξασφαλίσουν κοινά drones και πυραύλους» τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και πρόσθεσε: «η Ρωσία οδεύει προς την ήττα και προσπαθεί να παρασύρει ακόμη έναν εκ των συνεργών της σε αυτήν τη θηριωδία».

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι πρόσφατες κατά υποδομών στην Ουκρανία εξαπολύθηκαν με ιρανικής κατασκευής -καμικάζι τύπου Shahed-136.

Το Ιράν διαψεύδει ότι προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), κάτι για το οποίο ο Λευκός Οίκος δηλώνει βέβαιος. Το Κρεμλίνο ανέφερε χθες ότι δεν είχε οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση ιρανικής κατασκευής σε επιθέσεις στην Ουκρανία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας, η Ρωσία πιθανόν θα χρειαστεί δύο ως τέσσερα χρόνια για να επαναφέρει τις ένοπλες δυνάμεις της στο επίπεδο ισχύος όπου βρίσκονταν προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Χάνο Πέβκουρ προεξόφλησε ότι η σύρραξη θα έχει διάρκεια και κάλεσε τη να παραμείνει στο πλευρό των Ουκρανών ώσπου να επιτύχουν τη νίκη για «τον ελεύθερο κόσμο».

Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πηγή: Εκκενώνει περιοχές της Χερσώνας ο ρωσικός στρατός – Με «πολύ δύσκολη απόφαση» απειλεί ο Σουροβίκιν

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα