18 C
Keratea
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Δρομολογείται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Πρόσφατα Άρθρα

Δεύτερο γύρο παροχών προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είπε ότι τα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην δεν θα είναι τα μοναδικά αλλά θα ακολουθήσουν και άλλα για την στήριξη εργαζομένων, ανέργων και γενικά στο πλαίσιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Παράλληλα, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό ανέφερε πως το κοινωνικό μέρισμα για το οποίο μιλά η κυβέρνηση θα αντανακλάται και στην επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Δηλαδή, δημιούργησε προσδοκίες για επόμενη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού και μέσα στο 2022. 

Υπενθυμίζεται πως ήδη από 1η Ιανουαρίου έχει θεσμοθετηθεί η αύξηση του κατά  2%.

H επιδότηση των 1.200 ευρώ θα έχει ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας  

Διευκρινήσεις και λεπτομέρειες για το σχέδιο «πρώτο ένσημο» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη έδωσε ο υπουργός Εργασίας ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης κατώτατου μισθού.

Όπως είπε η επιδότηση των 1.200 ευρώ αφορά εργαζόμενους που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά εργασία και είναι ηλικίας 18-29 ετών. Τα 600 ευρώ θα λαμβάνει ο νέος και τα 600 ο εργοδότης. Θα τεθεί σε ισχύ 1/1/2022 θα έρθει σύντομα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Την ευθύνη για το πρόγραμμα θα την έχει το υπουργείο Εργασίας.

Το μέτρο θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, αντίστοιχη με αυτή άλλων προγραμμάτων που ισχύουν. Παράλληλα, θα μπορεί να συνδυασθεί με άλλα προγράμματα, όπως αυτό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100%, που αφορά σε 100. άτομα και επεκτείνεται στις 150.000, καθώς και με άλλα προγράμματα.

Την ίδια στιγμή θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης καθώς και φοιτητές. Στην περίπτωση αυτή θα ισχύει το ποσό 50% (600 ευρώ).

Αναφορικά με το κόστος του προγράμματος, αυτό έχει προϋπολογιστεί σε 28 εκατ. ευρώ για το 2022 και 14 εκατ. ευρώ για το 2023 ενώ μπορούν να «καλυφθούν» 35. νέοι. Αν υπάρξει επιπλέον ενδιαφέρον, θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός.

Το κόστος του προγράμματος είναι 32 εκ. ευρώ και θα καλυφθούν 35.00 νέοι και αν υπάρχει ενδιαφέρον μπορεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός

Το επίδομα θα χορηγηθεί από το κράτος για να το ξοδέψουν όπως θέλουν οι νέοι και είναι ανεξάρτητο από το μισθό που θα καταβάλλει ο εργοδότης τους. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, θα δοθεί τμηματικά στους δικαιούχους, ενδεχομένως σε δύο δόσεις (μία αμέσως μετά την πρόσληψη και μία μόλις συμπληρωθεί το εξάμηνο).

Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021 με δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 50 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως το εν λόγω πρόγραμμα που θα έληγε 31 Σεπτεμβρίου 2021 προβλέπει ενίσχυση 60% επί της μείωσης του μισθού και κάλυψη 100% στις εισφορές που αντιστοιχούν στο μισθό που μειώθηκε. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να προβεί σε καταγγελία.

Πρόγραμμα 100. θέσεων εργασίας

Αυξάνονται από 100. σε 150.000 το 2022, η βασική λειτουργία είναι η κάλυψη του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου και του εργοδότη.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Επεκτείνεται για όλο το 2022 κατά 3 μονάδες για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το κόστους του μέτρου είναι 816 εκ. ευρώ και έχει διπλό όφελος καθώς ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων

Παράλληλα, η διπλή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά τον Δεκέμβριο σε όλους τους δικαιούχους αφορά 257. νοικοκυριά ή 500.000 άτομα Το κόστος είναι 64 εκατ. ευρώ και για να προχωρήσει απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: Δρομολογείται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ