Διεθνής Αμνηστία: Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ διαδηλωτές – Αποπέμπεται ο επικεφαλής αστυνομίας της Ζαχεντάν

Αξίζει να διαβάσετε

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022, 05:29

Διεθνής Αμνηστία: Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ διαδηλωτές - Αποπέμπεται ο επικεφαλής αστυνομίας της Ζαχεντάν

Οι ασφαλείας του Ιράν σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους από το βράδυ της Τετάρτης, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ η μη κυβερνητική οργάνωση , ενώ συνεχίζεται η φονική καταστολή των κινητοποιήσεων στο Ιράν, οι οποίες μετρούν ήδη έξι εβδομάδες με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης, Μάχσα Αμίνι στα χέρια της αστυνομίας ηθών.

«Οι ιρανικές ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους από την περασμένη νύχτα, ανοίγοντας πυρ εναντίον ανθρώπων που πενθούσαν και διαδηλωτών», τόνισε η ΜΚΟ, καταδικάζοντας «την παράνομη χρήση πυροβόλων όπλων» και ζητώντας σθεναρή διεθνή αντίδραση.

Ειδική κάνει η και για τους 66 νεκρούς στα επεισόδια στη Ζαχεντάν την 30ή Σεπτεμβρίου. Οι θάνατοι στη Ζαχεντάν επικρίθηκαν έντονα, ιδίως από σουνίτη ιερωμένο, που δήλωσε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ είναι υπεύθυνοι «ενώπιον του Θεού».

Το γεγονός θεωρείται το πιο πολύνεκρο επεισόδιο κατά τη τη διάρκεια της καταστολής των μαζικών κινητοποιήσεων, για το οποίο οι ιρανικές αρχές απέπεμψαν τον επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη Ζαχεντάν, καθώς και τον διοικητή αστυνομικού τμήματος, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA την Πέμπτη.

Στη Ζαχεντάν (νοτιοανατολικά), κοντά στα σύνορα με το και με το Αφγανιστάν, κατοικούν πολλά μέλη της μειονότητας των Βελούχων (περί τα 2 εκατομμύρια), που καταγγέλλουν ότι υφίστανται διακρίσεις και καταστολή εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η περιφέρεια Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στην οποία υπάγεται η Ζαχεντάν, είναι η φτωχότερη στην Ισλαμική Δημοκρατία. Για χρόνια, αποτελούσε εστία της δράσης Βελούχων ανταρτών εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι αρχές ασφαλείας της περιφέρειας ανέφεραν πως ένοπλοι προκάλεσαν τις του περασμένου μήνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο αθώων, όμως παραδέχθηκαν πως υπήρξαν «παραλείψεις» από πλευράς της αστυνομίας, που οδήγησαν στην απαλλαγή των αξιωματικών της αστυνομίας από τα καθήκοντά τους. Πρόσθεσαν πως οι οικογένειες των αθώων θυμάτων θα αποζημιωθούν και ότι διενεργείται έρευνα για να τιμωρηθούν αυτοί που προκάλεσαν τη βία, ταραχοποιοί και όσοι αστυνομικοί υπέπεσαν σε παραβάσεις καθήκοντος.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022, 05:46

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία: Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ διαδηλωτές – Αποπέμπεται ο επικεφαλής αστυνομίας της Ζαχεντάν

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα